Prof Dr Mehmet Oz uzun yaşamın recetesini verdiği bolumunde, biyolojik saati yavaşlatmanın yollarını gosterdi Bu yolları yedi adan başlıkta toplayan Prof Dr Mehmet Oz, 'Sağlığınız kadar sosşay cevreniz de onemlidedi
Turk insanında atalarından gelen 'iyi kolesterol eksikliği' var
Kolesterol seviyemizde kalıtsal ozelliklerin, yaşın, cinsiyetin ve stres seviyesinin de beslenme kadar onemli rol oynadığına dikkat ceken Prof Dr Mehmet Oz, uyardı: Turk insanında genetik olarak iyi kolesterol duşukluğu var Kotu kolesterolu duşurup, iyi kolesterolu yukselten beslenme bicimi ve yaşam tarzı benimsenmeli
İnsan kalbi vucuttaki en guclu kaslardan biridir ve muazzam bir enerji santralidir; gunde hic ara vermeksizin 100 bin kez atar Kalp yetmezliği batı dunyasında en onemli olum sebebi Gunumuzde kalp yetmezliğine en iyi cozum, bu organı başka bir insan kalbi ile değiştirmektir İşte sorun burada başlıyor, herkese yetecek kadar organ bulunamıyor Bunun icin kalbi iyi korumak gerekiyor
* Kolesterol tamamen zararlı mıdır?
Kolesterol tamamen zararlı değildir Vucudumuz hormon uretimi, sinir yalıtımı ve hucre zarı oluşumu icin kolesterol kullanır Kolesterol vucutta doğal olarak oluşur ve yeterli oranda kalırsa, aslında sağlığımız icin iyidir Kolesterol olmadan vucudumuz sağlıklı hucre zarı yapamaz Kolesterol iki farklı protein tarafından taşınır İyi taşıyıcıya HDL denir Bunlar super karıncalara benzer; kolesterolu tuttular mı, bir daha asla bırakmazlar Kotu proteinlere ise, LDL denir Teşvik edildiğinde bu kotu protein parcalanmaya başlar ve taşıdığı kotu kolesterol vucudun her yerine dağılır Kanınızda fazla kolesterol varsa, fazlalık kalp damarlarınızda depolanabilir, bu da kalp krizine neden olur
ZAYIFLAR DA RİSK ALTINDA!
* Zayıf insanlarda neden kolesterol cıkıyor?
İncecik bir insanda fazla miktarda kotu kolesterol olması, yuzde 5'lik bir risk Tehlikeli yuksek kolesterolun genetik oranı yuzde 5'tir Diğer tum nedenler perhiz ve bizim yaşam tarzımızla ilgili
* Kolesterol sadece yediklerimize mi bağlıdır?
Hayır Kalıtsal ozellikler, yaş, cinsiyet ve stres seviyesi de rol oynar
* Kolesterolun damarlarda nasıl bir etkisi var?
Damarlarda yuksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara hasar yaratıyor Her biri damarların duvarını bozuyor Yuksek tansiyon nedeniyle kan buyuk bir hızla gecerken damar duvarını yırtıyor, şeker hastalığı hucreleri olduruyor, genetik zararlar var, sigara da damarlara hasar veriyor Duvar bozulduktan sonra tamir edilmesi gerekiyor Burayı tamir etmek icin kolesterol geliyor Doymuş yağlı margarinden yapılan yağlı yemek yendiği icin buraya gelen kotu kolesterol ise, damarın duvarını tamir edemiyor Yani LDL proteini, dolaşım sırasında damar ceperlerine carpar ve icindeki toksik kolesterolu damara aktararak plak oluşumuna neden olur Vucuttaki kolesterol iyi ise, Omega 3, Omega 6 yağları veya saf tereyağından gelmişse, burayı temiz bir şekilde tamir ediyor
* İyi kolesterol nasıl artırılabilir?
Kotu kolesterol LDL'yi azaltmanın en iyi yolu, diyet veya geleneksel lipid duşurucu ilaclar Turk insanının atalarından suregelen, genetik iyi kolesterol HDL eksikliği var Yakın zamanda, Kuzey İtalya'da Milano şehrinin hemen dışında bulunan Garda Golu'nde yapılan bir gozlemden, bir araştırma doğdu Bu bolgede yaşayanların HDL duzeyleri cok duşuktu Fakat beklenilenin aksine, duşuk kalp hastalığı oranına sahiplerdi Araştırıldığında bu insanların super yuklu HDL'ye benzer ozel bir partikule sahip olduğu ve aynı madde duşuk HDL'li kalp hastalarına verildiğinde, bu hastalardaki plakların cozulduğu gozlendi Bu ilaclar ucbeş yıl icinde kullanılabilir
TOPRAKTAN CIKTIĞI GİBİ
* Turk mutfağı kolesterolu dengeler mi?
Geleneksel Turk diyeti bizleri obeziteye (aşırı şişmanlık) yatkın kılmıyordu Cunku biz seneler boyunca kendi geleneksel yemeğimizi sindirmeye ve yakmaya genetik olarak adapte olmuştuk Bugun ise batı diyetinin yaygınlaşması sonucu, Turkiye'de obezite oranı son 10 yıl icerisinde iki kat arttı
* Yağlar, karbonhidratlar, hepsi duşman mı?
Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi bizim icin kotu olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonra daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz Bizim icin hepsi iyidir Fakat hepsi kotu de olabilir Bu yuzden biyokimya uzerine konuşmak yerine, pratik yemek mesajlarına odaklanalım Hedefler basit: Eğer yediğiniz besin topraktan cıktığı haliyle gorunmuyorsa, risk alıyorsunuz demektir Cok az yenilebilir beyaz besin toprakta yetişir Bu yuzden beyazsa yemeyin Bitkisel besinden zengin cilek, kiraz turu meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin
Turk insanında atalarından gelen 'iyi kolesterol eksikliği' var
Kolesterol seviyemizde kalıtsal ozelliklerin, yaşın, cinsiyetin ve stres seviyesinin de beslenme kadar onemli rol oynadığına dikkat ceken Prof Dr Mehmet Oz, uyardı: Turk insanında genetik olarak iyi kolesterol duşukluğu var Kotu kolesterolu duşurup, iyi kolesterolu yukselten beslenme bicimi ve yaşam tarzı benimsenmeli
İnsan kalbi vucuttaki en guclu kaslardan biridir ve muazzam bir enerji santralidir; gunde hic ara vermeksizin 100 bin kez atar Kalp yetmezliği batı dunyasında en onemli olum sebebi Gunumuzde kalp yetmezliğine en iyi cozum, bu organı başka bir insan kalbi ile değiştirmektir İşte sorun burada başlıyor, herkese yetecek kadar organ bulunamıyor Bunun icin kalbi iyi korumak gerekiyor
* Kolesterol tamamen zararlı mıdır?
Kolesterol tamamen zararlı değildir Vucudumuz hormon uretimi, sinir yalıtımı ve hucre zarı oluşumu icin kolesterol kullanır Kolesterol vucutta doğal olarak oluşur ve yeterli oranda kalırsa, aslında sağlığımız icin iyidir Kolesterol olmadan vucudumuz sağlıklı hucre zarı yapamaz Kolesterol iki farklı protein tarafından taşınır İyi taşıyıcıya HDL denir Bunlar super karıncalara benzer; kolesterolu tuttular mı, bir daha asla bırakmazlar Kotu proteinlere ise, LDL denir Teşvik edildiğinde bu kotu protein parcalanmaya başlar ve taşıdığı kotu kolesterol vucudun her yerine dağılır Kanınızda fazla kolesterol varsa, fazlalık kalp damarlarınızda depolanabilir, bu da kalp krizine neden olur
ZAYIFLAR DA RİSK ALTINDA!
* Zayıf insanlarda neden kolesterol cıkıyor?
İncecik bir insanda fazla miktarda kotu kolesterol olması, yuzde 5'lik bir risk Tehlikeli yuksek kolesterolun genetik oranı yuzde 5'tir Diğer tum nedenler perhiz ve bizim yaşam tarzımızla ilgili
* Kolesterol sadece yediklerimize mi bağlıdır?
Hayır Kalıtsal ozellikler, yaş, cinsiyet ve stres seviyesi de rol oynar
* Kolesterolun damarlarda nasıl bir etkisi var?
Damarlarda yuksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara hasar yaratıyor Her biri damarların duvarını bozuyor Yuksek tansiyon nedeniyle kan buyuk bir hızla gecerken damar duvarını yırtıyor, şeker hastalığı hucreleri olduruyor, genetik zararlar var, sigara da damarlara hasar veriyor Duvar bozulduktan sonra tamir edilmesi gerekiyor Burayı tamir etmek icin kolesterol geliyor Doymuş yağlı margarinden yapılan yağlı yemek yendiği icin buraya gelen kotu kolesterol ise, damarın duvarını tamir edemiyor Yani LDL proteini, dolaşım sırasında damar ceperlerine carpar ve icindeki toksik kolesterolu damara aktararak plak oluşumuna neden olur Vucuttaki kolesterol iyi ise, Omega 3, Omega 6 yağları veya saf tereyağından gelmişse, burayı temiz bir şekilde tamir ediyor
* İyi kolesterol nasıl artırılabilir?
Kotu kolesterol LDL'yi azaltmanın en iyi yolu, diyet veya geleneksel lipid duşurucu ilaclar Turk insanının atalarından suregelen, genetik iyi kolesterol HDL eksikliği var Yakın zamanda, Kuzey İtalya'da Milano şehrinin hemen dışında bulunan Garda Golu'nde yapılan bir gozlemden, bir araştırma doğdu Bu bolgede yaşayanların HDL duzeyleri cok duşuktu Fakat beklenilenin aksine, duşuk kalp hastalığı oranına sahiplerdi Araştırıldığında bu insanların super yuklu HDL'ye benzer ozel bir partikule sahip olduğu ve aynı madde duşuk HDL'li kalp hastalarına verildiğinde, bu hastalardaki plakların cozulduğu gozlendi Bu ilaclar ucbeş yıl icinde kullanılabilir
TOPRAKTAN CIKTIĞI GİBİ
* Turk mutfağı kolesterolu dengeler mi?
Geleneksel Turk diyeti bizleri obeziteye (aşırı şişmanlık) yatkın kılmıyordu Cunku biz seneler boyunca kendi geleneksel yemeğimizi sindirmeye ve yakmaya genetik olarak adapte olmuştuk Bugun ise batı diyetinin yaygınlaşması sonucu, Turkiye'de obezite oranı son 10 yıl icerisinde iki kat arttı
* Yağlar, karbonhidratlar, hepsi duşman mı?
Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi bizim icin kotu olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonra daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz Bizim icin hepsi iyidir Fakat hepsi kotu de olabilir Bu yuzden biyokimya uzerine konuşmak yerine, pratik yemek mesajlarına odaklanalım Hedefler basit: Eğer yediğiniz besin topraktan cıktığı haliyle gorunmuyorsa, risk alıyorsunuz demektir Cok az yenilebilir beyaz besin toprakta yetişir Bu yuzden beyazsa yemeyin Bitkisel besinden zengin cilek, kiraz turu meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin