Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Matbaa Teknisyeni

Matbaa Teknisyeni
0
60

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Matbaa Teknisyeni Metal Levha İşlemecisi 1549330789 1549330789 matbaateknisyeni5c58e9699600amatbaateknisyeni5c58e9699600a http:wwwozgurceduslercomimagesnoktaTANIM Metal levha işlemecisi, bakır, alüminyum, krom, pirinç vb levha halindeki metalleri ya da metal alaşımlarını farklı alanlara yönlendirilmiş aletlerle şekillendirerek ve süsleyerek kullanılabilir eşya (vazo, abajur vb) haline getiren kişidir (Iş üyeleri kullanılan metale tarafından öbür adlar alırlar) GÖREVLER Yapılacak eşyanın taslak resmini çizer ya da çizilmiş devlete ait algılamaya çalışır, Eşya birden artı parçadan oluşacaksa, parçaların neler olacağını belirler, Metal levhayı taslağa uygun şekilde kesici aletlerle keser, Vurma, bükme gibi işlemlerle metale şekil verir, Taslağa göre parçaları birleştirir, lehimleme, perçinleme vb yöntemlerle birleşmiş noktaları sabitleştirir, Pürüzlü yüzeyleri düzeltir ve parlatır, Eşyaya yapılacak süsleme için seçilen motifi veya deseni (bu bir görüntü, bitki, insan resmi, geometrik şekil veya yazı olabilir) metal üstüne, markalama yöntemiyle aktarır, Değişik geometrik şekillerin birbirine girmesinden oluşan girişimli şekillerin görünüm ve arakesitlerinin çizilmesinde perspektif kurallarını uygular, Çizilen desene tarafından metali işler KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER Metal levha işlemecisi birinci derecede metallerle çalışır ve çalışmalarında eğe, makas, el testeresi, keski, matkap, zımba makinesi, perçin, kesme, bükme, kıvırma ve parlatma makineleri, çekiç, tokmak, örs gibi aletler kullanır MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Metal levha işlemecisi edinmek isteyen kimselerde şu niteliklerin bulunması gerekir: Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme, Düzlem üzerindeki şekilleri ve onların perspektiften görünüşlerini ince ayrıntıları ile algılayabilme, Fotoğraf ve geometrik şekil çizebilme, Resim sanatına alaka duyma, Tedbirli olma ve işe kendini uzun süre verebilmelidir Mesleğin yapılmasını engelleyen ve olanaksızlaştıran unsurlar ise göz, el ve parmaklardaki ileri derecede özürlerdir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Meslek genelde atölyede yapılır Çalışma ortamı birazcık şamatalı ara sıra kokuludur Bu meslekte yapılan işlemlerden çökertme işlemi (kurşunu eritip malzeme içerisine boşaltma) esnasında oluşan kurşun metali buharından kişinin zamanla zehirlenmesi laf konusu olabilir Kişi işini yaparken diğer yardımcıları veya ustası ile ve müşterilerle ilişki halindedir, ama, birinci derecede nesnelerle ve aletlerle uğraşır ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI Bu meslek üyeleri özel sektöre ait atölye ve fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinin bu meslekle ilgili işyerlerinde çalışabilirler Metal levha işlemeciliği ülkemizde günden güne daha pozitif istihdam olanağı olan bir iş haline gelmektedir Türk desen ve motifleri ile süslenen bakır eşyalara ilginin artması bu mesleğe duyulan gereksinimi artırmaktadır MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde verilmektedir IŞ EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; asgari ilköğretim okulu mezunu edinmek, 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış elde etmek, ama, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun şekilde düzenlenecek mesleki eğitim programlarına tarafından çıraklık eğitimine alınabilir Bünyesi ve sıhhat gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun düşmek, Eğitim bakmak istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imza atmak gereklidir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Metal levha işlemecisi mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üstteki düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır Eğitim süresince; Iş Resmi (dış görünüş çıkartma, parça konumunun saptanması, bakış açısı görünüşünü çıkartma, kesit alma, ölçülendirme, desen, farklı alanlara yönlendirilmiş yazılar gibi kalıp resimleri), Farklı Alanlara Yönlendirilmiş tasarım uygulamaları (avize, vazo, lamba, arma vb) yapma, Metal levha işlemeciliği (delme, perçinleme), Ölçme ve kalite kontrolü (değişik denetleme aletlerini tanınma ve kullanım), Bakır madeninin tanıtılması, Lehimleme teknikleri konularında bilgi ve maharet kazandırılmaktadır Çıraklık eğitimini tamamlayan öğrencilere eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarılı olmaları durumunda Kalfalık Belgesiverilir ve bu unvanla çalışmaya başlarlar MESLEKTE İLERLEME Meslekte sanatkâr ve sanatçı eğitici unvanlarına yükselmek mümkündür Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp bununla birlikte teorik eğitimlerine de devam edebilirler Metal levha işlemecisi mesleğinde ustalık eğitimi egzersiz süresi 2 yıldır Ustalık belgesine sahip olanlar ya da bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız dükkan açabilirler Hem, işyerinde çırak çalıştırması için de Usta Eğiticibelgesine sahip çalışanın olması zorunludur Kendine ait işyeri açarak mesleği devam ettirmek mümkündür Lüzum organize sanayi bölgelerindeki işyerlerinde, gerekse bu mesleğin yürütüldüğü yerlerde, bu meslekte yetişmiş olan elemanlara gereksinim duyulmaktadır BENZER MESLEKLER: Sac İşçiliği, Kazan Yapıcılığı, Bakır İşlemeciliği, Tabelacılık, Mühürcülük ve Etiketçilik, Panoculuk BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimin verildiği 3 sene içerisinde minimum ücretin % 30'undan az olmamak üzere aidat alırlar Eğitim tamamlandıktan sonraki aidat durumu işverenle yapılacak anlaşmaya ve kişinin yeteneğine tarafından belirlenir DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Iş Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi yer alan Türkiye Meslek Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri xfUid21549330789 1549330789 matbaateknisyeni5c58e9699600amatbaateknisyeni5c58e9699600a http:wwwozgurceduslercomimagesnokta  

858,505Konular
982,673Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt