iltasyazilim
FD Üye
Marmara bölgesinin tarımsal faliyetleri nelerdir
Türkiye'de bölge yüzölçümüne tarafından, ekili dikili alanın azami olduğu alan Marmara Bölgesi'dir Buna yol açan faktör, arazinin pozitif zorlu olmaması, düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın yaygın olmasıdır Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı, sulamanın yaygınlığı, tüketici nüfusun pozitif olması rol oynar
Bölgede benzer anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım mahsul çeşidini artırmıştır
Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması öteki bölgelerden de tarım ürünü almasına niçin olur
Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri
Zeytin : Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir Özellikle Gemlik zeytinleri ülkemizin en nitelikli sofralık zeytinlerini oluşturur
Pamuk : Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde bilhassa Balıkesir yöresinde yetiştirilir
Tütün : Bölgenin değişik yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir
Ayçiçeği : Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir Bilhassa Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir
Şeker pancarı : Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir
Buğday : Bölgenin hemen hemen baştan başa yetiştirilir Çeşitli endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilirBölgeye düşen sıradan yağışın tatmin edici olmasından dolayı sulanamayan, topraklarda da ekimi yapılmaktadır
Pirinç : Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir Bilhassa Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir
Darı: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir
Bölgede farklı alanlara yönlendirilmiş tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bir takım ürünlerde önde olmasına karşın, öteki bölgelerden mahsul alır Çünkü göçlerle nüfusu hızla artmakta, üretim yetkisiz kalmaktadır
Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir Bilhassa Bursa çevresinde çilek, elma , armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi epeyce fazladır *
Türkiye'de bölge yüzölçümüne tarafından, ekili dikili alanın azami olduğu alan Marmara Bölgesi'dir Buna yol açan faktör, arazinin pozitif zorlu olmaması, düzlüklerin geniş yer kaplaması ve makineli tarımın yaygın olmasıdır Bölgede tarımın gelişmesinde ulaşım kolaylığı, sulamanın yaygınlığı, tüketici nüfusun pozitif olması rol oynar
Bölgede benzer anda, üç değişik iklim tipinin görülmesi, tarım mahsul çeşidini artırmıştır
Marmara Bölgesi'nde ekili dikili alanların oranının fazla olmasına karşın, bölgenin nüfusunun fazla olması öteki bölgelerden de tarım ürünü almasına niçin olur
Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri
Zeytin : Bölgenin özellikle Akdeniz iklimi etkisi altındaki güney kıyılarında yetiştirilir Özellikle Gemlik zeytinleri ülkemizin en nitelikli sofralık zeytinlerini oluşturur
Pamuk : Bölgede yaz yağışlarının azaldığı güney kesimde bilhassa Balıkesir yöresinde yetiştirilir
Tütün : Bölgenin değişik yörelerinde üretimi yapılmakla beraber, kaliteli tütünler Adapazarı ovasında yetiştirilir
Ayçiçeği : Türkiye'de en yoğun olarak bu bölgede yetiştirilir Bilhassa Trakya'nın iç kısımlarında Ergene Havzası 'nda yetiştirilmektedir
Şeker pancarı : Şeker fabrikalarının bulunduğu Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde sulanabilen alanlarda üretilir
Buğday : Bölgenin hemen hemen baştan başa yetiştirilir Çeşitli endüstri bitkileri ile (özellikle şekerpancarı) nöbetleşe ekilirBölgeye düşen sıradan yağışın tatmin edici olmasından dolayı sulanamayan, topraklarda da ekimi yapılmaktadır
Pirinç : Ülkemiz pirincinin yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir Bilhassa Ergene ve Meriç ırmağı çevresinde yetiştirilmektedir
Darı: Özellikle Doğu Marmara ve Trakya'da yetiştirilmektedir
Bölgede farklı alanlara yönlendirilmiş tarım ürünleri yetiştirilmesine hatta bir takım ürünlerde önde olmasına karşın, öteki bölgelerden mahsul alır Çünkü göçlerle nüfusu hızla artmakta, üretim yetkisiz kalmaktadır
Meyvecilik: Bölgede meyvecilik çok gelişmiştir Bilhassa Bursa çevresinde çilek, elma , armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi epeyce fazladır *