Margarini Bocekler Yemedi
imagesmargariniboceklerbileyemedi5ad5620a057b4
Kimyasal icerikleri oldukca yuksek oldugu ve dogal olmadiklari icin karincanın dahi yanina yaklaşmadığı margarini ne kadar tuketiyorsunuz?
Medical Park Goztepe Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Keservuran, tabiatta normalde bulunmayan trans yag icerigi yuksek margarinlerin, dogal olmaktan uzak oldugunu soyledi Margarinlerin oda sicakliginda erimeden ve bozulmadan uzun sure kalabilecegini belirten Keservuran, Kimyasal icerikleri oldukca yuksek oldugu ve dogal olmadiklari icin karinca dahi yanina yaklasmamaktadir; cunku margarini bir besin ve gida olarak gormemektedirler Bocekler dahi kimyasallardan uzak dururken, insanlarimizin mutfaklarinda hala margarin bulundurmalari dusundurucudur! diye konustu
Hidrojenlenmis yaglarin dogal olmadigini, kimyasal islem gormus yaglar oldugunu ifade eden Gizem Keservuran, trans yag asitlerinin sebep oldugu rahatsizliklara dikkat cekti ve su uyarilarda bulundu: Vucuda alinan fazla enerjinin yag olarak depolandigini biliyoruz Vucutta dolasan yuksek miktarda kotu huylu kolesterol karacigerle basladigi harabiyeti tum organlarimiza yaymakta ve zincirin halkalari dagilmaktadir
Margarinler 'yapay'dir Ayrica, saglik acisindan zararli olarak bilinen doymus yaglarin (tereyag, peynir, kaymak) bile vucutta bir islevi vardir
Hidrojen yapisi degistirilerek uretilen trans yaglar ise kesinlikle vucutta hicbir isleve sahip degildir
Fast food restoranlarinda ve bufelerde kullanilan kismi hidrojenize kizartma yaglari, trans yaglarin bulundugu onemli bir kaynagi olusturuyor Bu yaglar, tekrar tekrar kullanilabildikleri ve daha ucuz olduklari icin tercih ediliyor Bir diger onemli trans yag asidi kaynagi ise; biskuvi, cikolata, kek, gofret, mayonez ve cips gibi ticari urunler Urunlerin icindeki yag, oda sicakliginda erimemekte, ayrica urunun raf omru uzamaktadir
Basin 1404
Beslenme ve diyet uzmani Petek Ari Turaci'nin verdigi bilgiye gore ise, trans yag asiti icerikleri bir arastirmaya gore, ulkemizdeki biskuvi cesitlerinde yuzde 10305, gofrette yuzde 218, misir cipsinde yuzde 07, kek cesitlerinde yuzde 46, krakerde yuzde 21, milfoy hamurunda yuzde 163tur
alıntı
imagesmargariniboceklerbileyemedi5ad5620a057b4
Kimyasal icerikleri oldukca yuksek oldugu ve dogal olmadiklari icin karincanın dahi yanina yaklaşmadığı margarini ne kadar tuketiyorsunuz?
Medical Park Goztepe Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Keservuran, tabiatta normalde bulunmayan trans yag icerigi yuksek margarinlerin, dogal olmaktan uzak oldugunu soyledi Margarinlerin oda sicakliginda erimeden ve bozulmadan uzun sure kalabilecegini belirten Keservuran, Kimyasal icerikleri oldukca yuksek oldugu ve dogal olmadiklari icin karinca dahi yanina yaklasmamaktadir; cunku margarini bir besin ve gida olarak gormemektedirler Bocekler dahi kimyasallardan uzak dururken, insanlarimizin mutfaklarinda hala margarin bulundurmalari dusundurucudur! diye konustu
Hidrojenlenmis yaglarin dogal olmadigini, kimyasal islem gormus yaglar oldugunu ifade eden Gizem Keservuran, trans yag asitlerinin sebep oldugu rahatsizliklara dikkat cekti ve su uyarilarda bulundu: Vucuda alinan fazla enerjinin yag olarak depolandigini biliyoruz Vucutta dolasan yuksek miktarda kotu huylu kolesterol karacigerle basladigi harabiyeti tum organlarimiza yaymakta ve zincirin halkalari dagilmaktadir
Margarinler 'yapay'dir Ayrica, saglik acisindan zararli olarak bilinen doymus yaglarin (tereyag, peynir, kaymak) bile vucutta bir islevi vardir
Hidrojen yapisi degistirilerek uretilen trans yaglar ise kesinlikle vucutta hicbir isleve sahip degildir
Fast food restoranlarinda ve bufelerde kullanilan kismi hidrojenize kizartma yaglari, trans yaglarin bulundugu onemli bir kaynagi olusturuyor Bu yaglar, tekrar tekrar kullanilabildikleri ve daha ucuz olduklari icin tercih ediliyor Bir diger onemli trans yag asidi kaynagi ise; biskuvi, cikolata, kek, gofret, mayonez ve cips gibi ticari urunler Urunlerin icindeki yag, oda sicakliginda erimemekte, ayrica urunun raf omru uzamaktadir
Basin 1404
Beslenme ve diyet uzmani Petek Ari Turaci'nin verdigi bilgiye gore ise, trans yag asiti icerikleri bir arastirmaya gore, ulkemizdeki biskuvi cesitlerinde yuzde 10305, gofrette yuzde 218, misir cipsinde yuzde 07, kek cesitlerinde yuzde 46, krakerde yuzde 21, milfoy hamurunda yuzde 163tur
alıntı