Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Maraş tarhanası evde nasıl yapılır? Maraş usulü tarhana çorbası tarifi

Maraş tarhanası evde nasıl yapılır? Maraş usulü tarhana çorbası tarifi
0
60

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
maras_tarhanasi_evde_nasil_yapilir_maras_usulu_tarhana_corbasi_tarifi_1605259823_5111.jpg

Maraş usulü yapılan tarhana çorbası, kış boyunca keyifli sofralar kurmanıza yardımcı olacak. Kendine has üretim şekliyle diğer tarhanalardan ayrılan coğrafi işaret tescilli "Maraş tarhanası"; yazın çerez, kışın ise çorba olarak tüketiliyor. Peki evde Maraş tarhanası nasıl yapılır? Maraş tarhanasının püf noktaları nelerdir? İşte tarifi:

Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmez gıdası kendine has üslubu ile Maraş Tarhanasıdır. Tarhana hem doyurucu, hem lezzetli bir gıdadır. Buğday dövmesi, yağlı yoğurt ve dağ kekiği ile yapılan Maraş tarhanasının çorbası pek makbuldür. Cips tarzında üretimi de yapılmaktadır. Genellikle yedinci ve sekizinci aylarda yapılan tarhana için en uygun buğday seçilerek değirmende dövüldükten sonra masere kazanında pilav gibi pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir. Dinlendirilen tarhana aşının 1 kilogramına karşılık 1,5-3 kilogram ekşimsi yoğurt katılarak yoğrulur. Ertesi gün sabaha karşı tarhana aşı çiğ üzerine serilir ve güneşte kurumaya bırakılır. Serilen tarhananın az kurumuş haline firik denir ve çerezle birlikte tüketilebilir. Ertesi gün tam olarak olgunlaşan tarhana çiğlerden sökülür ve fıçılarda saklanır. Tarhana; firik, çerez, çorba ve kavurma olarak da tüketilebilir. Kahramanmaraş yöresel yemekler listemizde yer alan en değerli lezzetlerden biri olan Maraş usulüne göre yapılan tarhana çorbasının tarifini bugün sizlerle paylaşıyoruz.  Normalde göründüğünden daha farklı olan tarhana, Maraş’ta küçük cipslere benzeyen parçalar halinde kurutuluyor. Yazın en sıcak dönemlerinde kurutulan tarhanalar, genellikle taze et suyu ve yoğurt katılarak tüketiliyor.

c3wn1_1605260289_8015.jpg

Fırınlanmış, acılı, sade, kremalı ve bol yoğurtlu olarak cips olarak adlandırılan "çerezlik tarhana", içerisinde yoğurt, buğday, kekik ve tuz bulunan aşın 2 saat kaynayan sıcak suya dövmenin ilave edilmesiyle yapılıyor.

zK1YZ_1605260108_8825.jpg

MARAŞ TARHANASI TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram kuru özel Maraş tarhanası
4-5 diş sarımsak
2 adet şalgam
Sıvı yağ
Tuz
Pul biber ve kuru nane

0mhQ1_1605260001_0414.jpg

YAPILIŞI

Tarhana ister akşamdan ister 1-2 saat önceden ıslatılır.

Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür.

Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır. Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir.

Çorba bu şekliyle tüketildiği gibi taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir.

Bu aşamada çorbanın tuzu ayarlanır. Çorba yüzeyine yağda pembeleştirilen sarımsak, kuru nane ve kırmızı pul biber dökülür.

Küp küp haşlanmış şalgam da ilave edilir. Bu çorbanın sebzeli türü de yapılabilir.

Afiyet olsun...


 

Similar threads

(Maraş Usulü) Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler *1 su bardağı maraş tarhanası *Az miktarda salça *Yarım çay bardağı zeytin yağı *Tuz *Kırmızı biber *Nane *Sarımsak (Maraş Usulü) Tarhana Çorbası Tarifi Yapılışı Tarhanaları pişireceğimiz tencerede biraz ıslatalım, daha sonra suyunu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Maraş Tarhanası Yapımı (Hem Çorbalık Hem Çerezlik) Tarifi İçin Malzemeler *25 kg buğday(döğme) *15 kg tarhana yoğurdu(maraşta katık deniyor) *bir kg un *yarım kilo tuz *bir su bardağı toz şeker *bir su bardağı çörek otu *sermek için çığ *kaynatmak için büyük kazan ve odun parçaları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
Kahramanmaraş’ta tarhana farklı bir Kültür ögesi olarak şehir hayatında önemli bir yer tutar Yapım aşamasında komşu hanımların imece usulü ile bir araya gelmeleri, sabahın erken saatlerinde kalkıp çiğ adı verilen özel bir sergi üzerine tarhana sermeleri birer özveriye dayalı kültürel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
Malatya usulü enfes Tarhana çorbası nasıl yapılır, pişirilir, faydaları nelerdir, yanına ne gider? Ümit Uzunoğlu’ndan şifa deposu Malatya Usulü geleneksel tarhana çorbası tarifi sizlerle. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bu lezzetli tarifi mutlaka deneyin. HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Malatya yordamı enfes Tarhana çorbası nasıl yapılır, pişirilir, yararları nelerdir, yanına ne sarfiyat? Ümit Uzunoğlu’ndan şifa deposu Malatya Yöntemi klasik tarhana çorbası tanımı sizlerle. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bu lezzetli tanımı kesinlikle deneyin. HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
858,518Konular
981,079Mesajlar
30,874Kullanıcılar
SmsjdjdjdjdnSon üye
Üst Alt