iltasyazilim
FD Üye
Tat şöleni kabusa dönüşebilir
Havalar ısındı, mangalcılar sezonu açtı Keyifle başlayan lezzet şöleni sizin kabusunuz olabilir dikkat
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Müziği Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Faruk Yorulmaz, etlerin mangalda aracısız olarak ateşle temas ederek pişmesi ve yanmasıyla, bilhassa sindirim sisteminde almak üzere o kadar fazla organda kansere yol açabilen maddeler oluşabileceğini bildirdi SAĞLIKLI BİR MANGAL KEYFİProf Dr Bitip Tükenmez, ''Sağlıklı bir mangal keyfi için, ateşi uzun süre korumak amacıyla önce mangalın dibine 2 parmak kül konulmalı, üzerine odun kömürü çok büyük parçalar kırılıp içleri de en ince ayrıntısına kadar yanacak büyüklükte kırılarak, 10 santimetre yüksekliğinde döşenmelidir Böyle hazırlanan mangalda, dipten hava alamayan kömürler daha uzun vakit yanar'' dediMangal kömürü içinde siyah kısım kalmayacak biçimde ayrıntılarıyla yandıktan ve alev alev yanma bittikten daha sonra pişirme işlemine başlanması gerektiğini ifade eden Bitip Tükenmez, mangal için tavuk eti gibi beyaz et tercih edilmesi gerektiği, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmamasının faydalı olacağını söylediKömür közüyle et aralarında en az 15 santimetrelik bir uzaklık bırakılması, etlerin ateşe çok yakın ya da alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:
''Etlerle birlikte sebzeler de pişirilmeli veya etle birlikte salata şeklinde ya da pişmiş sebze yenilmelidir
Mangalda yapılan etle birlikte mutlaka yoğurt, ayran gibi alınmalı Mangalda pişirilmiş et, haftada bir kereden daha sık tüketilmemelidir Etler, asla eksik pişmiş olarak da yenmemelidir Mangalda et yapılırken bu kurallara uyularak sağlığımızı korumak çok önemlidir''
Hadi sağlık olsun
*
Havalar ısındı, mangalcılar sezonu açtı Keyifle başlayan lezzet şöleni sizin kabusunuz olabilir dikkat
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Müziği Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Faruk Yorulmaz, etlerin mangalda aracısız olarak ateşle temas ederek pişmesi ve yanmasıyla, bilhassa sindirim sisteminde almak üzere o kadar fazla organda kansere yol açabilen maddeler oluşabileceğini bildirdi SAĞLIKLI BİR MANGAL KEYFİProf Dr Bitip Tükenmez, ''Sağlıklı bir mangal keyfi için, ateşi uzun süre korumak amacıyla önce mangalın dibine 2 parmak kül konulmalı, üzerine odun kömürü çok büyük parçalar kırılıp içleri de en ince ayrıntısına kadar yanacak büyüklükte kırılarak, 10 santimetre yüksekliğinde döşenmelidir Böyle hazırlanan mangalda, dipten hava alamayan kömürler daha uzun vakit yanar'' dediMangal kömürü içinde siyah kısım kalmayacak biçimde ayrıntılarıyla yandıktan ve alev alev yanma bittikten daha sonra pişirme işlemine başlanması gerektiğini ifade eden Bitip Tükenmez, mangal için tavuk eti gibi beyaz et tercih edilmesi gerektiği, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmamasının faydalı olacağını söylediKömür közüyle et aralarında en az 15 santimetrelik bir uzaklık bırakılması, etlerin ateşe çok yakın ya da alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:
''Etlerle birlikte sebzeler de pişirilmeli veya etle birlikte salata şeklinde ya da pişmiş sebze yenilmelidir
Mangalda yapılan etle birlikte mutlaka yoğurt, ayran gibi alınmalı Mangalda pişirilmiş et, haftada bir kereden daha sık tüketilmemelidir Etler, asla eksik pişmiş olarak da yenmemelidir Mangalda et yapılırken bu kurallara uyularak sağlığımızı korumak çok önemlidir''
Hadi sağlık olsun
*