Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Maksud Dede Kimdir, Kısaca

Maksud Dede Kimdir, Kısaca
0
209

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
MaksUd Dede Hakkında Bilgi

MaksUd Dede Biyografisi

Halveti yolu buyuklerinden İsmi MaksUd Dededir Tokatta doğdu Doğum tarihi bilinmemektedir 1562 (H970) tarihinde Serezde vefat etti Oradaki muslumanların kabristanlığına defnedildi

MaksUd Dede, Sunbul Sinan hazretlerinin sohbetlerinde kemale gelip, olgunlaştı Ummi idi, lakin gonlu manevi ilimlerle dolmuştu Hocası onu hak yolun bilgilerini oğretmesi icin Rumeline gonderdi MaksUd Dede sonradan Sereze yerleştiYakUb Efendi anlatır: “Hocamız Sunbul Efendi hazretleri bize zaman zaman MaksUd Dedenin hallerini anlatırdı Bir zaman hocamız Hakkın rahmetine kavuştu Yerine MerkezEfendi hazretleri gectiBana izin verip Rumellerine gonderdi Ben de yola revan oldum Sereze uğradım MaksUd Dedeyi ziyaret niyetiyle onun bulunduğu şehre gittim Şehre vardığımda karşımdan nUr yuzlu ihtiyar bir zat bana doğru geldi ve; “Oğlum! Maksadın MaksUdu gormek ise, işte o benim buyurup keramet gosterdiler Mubarek ellerini optum Bir zaman misafiri oldum Sohbetlerini dinledim MaksUd Dede bir gun bana hak yola girişini şoyle anlattı:

“Oğlum, bir zamanlar ben Tokatta sanatla uğraşan birisiydim Bir Cuma gunu halkın gurUh gurUh camiye koştuklarını gordum Bunun uzerine abdestimi alıp camiye gittim Camide nUrani yuzlu birinin vaz ettiğini gordum Velilik hallerinden bahsediyordu Dinledim, o sırada icimde dervişlik arzusu doğduNamazdan sonra o zatın ellerini opmek icin yanına gittim ve talebesi olmak istediğimi bildirdim Meğer o zat Molla Habib hazretleriymiş Bana tebessum edip mujde vererek; “Seni yetiştirecek zat henuz irşada başlamadı Zamanı geldikte inşaallah o zatı bulursun dedi Aradan on beş sene gecti Kalbim bir turlu huzur bulmadı Sonra İstanbula geldim Ayasofya Camiine Cuma namazına gittim Bir zat vaz etmeye başladı Benim halimi soyleyip izah etti Sozleri kalbime işledi Yanımda oturan birine; “Bu zatın kim olduğunu sordum O da; “Sunbul Efendi derler KocaMustafa PaşaDergahında bulunur dedi Sonra yanına gidip, elini opmek istediğimde bana; “MaksUd Dede! Tokat şehrinde Molla Habibin sana yaptığı vasiyet hatırında mıdır? diye sordu Aklım gidip hayretler icinde kaldım ve hemen ayaklarını opmek istedim O zaman beni dergaha davet edip, talebeliğe kabUl ettiler ve nefsimin terbiye yollarını oğretip beni yetiştirdiler Elhamdulillah kısa zamanda yukselmek nasib imiş İcazet, diploma verip Hayraboluya hak yolun bilgilerini oğretmek icin gonderdiler Hayraboluya gelince, o şehrin camiine girip, iki rekat tahiyyetulmescid kıldım Sonra orada bir delikanlının oturduğunu gordum Genc yanıma gelip selam verince, selamını aldım Bana; “Hoş geldiniz MaksUd Dede! dedi Ona; “Beni nasıl bildin? dediğimde; “Ben bir salih kişinin oğluyum İcime, gonlume evliyalık yolunda olanlarla birlikte olmak arzusu duştu Birkac Hak aşığı kişiyle seyahat yapmak istedim Birisi bana istihare namazını kılmamı soyledi Ben de o gece kıldım Sonra dualar edip uyudum Ruyamda nUr yuzlu bir zat gorundu ve bana; “Adım Sunbul Sinan Efendidir Falan gun camiye bir talebem gelir Adı MaksUd Dededir buyurdu Buraya geldiğimde de siz cıka geldiniz dediBen de o genci yetiştirip icazet, diploma verdim O beldenin irşadını ona bırakıp Sereze geldim ve buraya yerleştim buyurdu