Makine Mühendisi makina mühendisi maaşları makina mühendisliği maaşları makine mühendisi 2010 otomotiv mühendisliği cihaz Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirtilmiş kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonları kuran, geçerli maddi kurallar içinde deneme eden kişidir GÖREVLER Cihaz mühendisi üç esas işlevi üstlenir; Tasarlama, Üretim yöntemlerini geliştirme, Üretimi tasarlama ve tatbik Çalışılan yerin gelişmişlik düzeyi ve özelliklerine tarafından bu görevlerin ağırlıkları değişebilir Gelişmekte olan ülkelerde bu işlev daha çok başvuru şeklinde, gelişmiş ülkelerde ise planlama, planlama ve üretim yöntemleri geliştirme biçiminde olmaktadır Genel Olarak makine mühendisi çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin,doğru yanmalı motorların, nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Bilgisayar, Hesap makinesi, Çizim gereçleri (T cetveli, pergel, rapido, gönye takımı, metre), Değişik tezgahlar (imalat için) MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Alet mühendisi almak isteyenlerin; Üstteki düzeyde akademik yeteneğe, Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, Matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, Makineler üzerinde çalışmaktan hoşlanan, Tasarım gücü yüksek, becerikli kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Alet mühendisleri fabrikalarda, lekeli, yağlı ve şamatacı ortamlarda çalışırlar Oysa yönetici kademelerinde bulundukları vakit ofis ortamında da çalışırlar Cihaz mühendisi çalışırken nesnelerle ve insanlarla uğraşır ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI Alet mühendisleri fabrikalarda, şantiyelerde, santrallerde, araştırma merkezlerinde çalışabilirler Makine mühendisleri; köprü, baraj gibi büyük projelerden, en minik bir aracın üretildiği yerlere dek uzanan geniş bir alanda çalışma olanağına sahiptirler Hemen her fabrika alet mühendisi çalıştırır Cihaz mühendisleri, kendi namına dükkan açma olanağına sahiptirler Bilhassa mekanik tesisat sistemlerinin projelendirilmesi ve uygulanması alanlarında alet mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır Makine mühendisleri kendi işlerini kurma olanağına sahiptirler MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen üniversitelere tabi mühendislik ve mühendislikmimarlık fakültelerinin Alet Mühendisliğibölümlerinde verilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) tatmin edici “Sayısal (SAY) puan olmak gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır Eğitim boyunca; birincil yıllarda, Matematik, Fizik, Kimya, Geometri, Teknik Resim gibi esas dersler, sonraki yıllarda ise, Isı Transferi, Mekanik, Alet Elemanları, Cihaz Tasarımı, Nükleer Enerji, Mukavemet, Motorlar, İmalat Yöntemleri, Termodinamik ve Enerji Dönüştürüm Sistemleri konularında dersler okutulmaktadır Dersler uygulamalı (pratik) ve kuramsal (teorik) olarak sürdürülür Keza, yaz aylarında staj zorunluluğu vardır MESLEKTE İLERLEME Makine mühendisliği eğitimini tamamlayanlar alanın muhakkak bir dalında uzmanlaşabilirler Meslek eğitimini tamamlayanların işletme alanında yüksek lisans eğitimi yapmaları durumunda bilhassa, özel sektörde idareci olarak egzersiz olanakları bulunmaktadır İsteyenler akademik kariyer yapabilirler AYNI MESLEKLER: Alet teknikerliği, otomotiv mühendisliği BURS, KREDİ VE AIDAT DURUMU Öğrenciler, eğitimleri boyunca, değişik kurum ve kuruluşlar kadar sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler Ulus kesiminde çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına göre teknik eleman olarak ücret ve bağlı ödeme almaktadırlar Aldıkları aidat, minimum ücretin minimum 3 4 katı kadardır Özel kesimde çalışanlar, alanlarında çok iyi yetişmek şartıyla yüksek ödenti alabilmektedirler DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili eğitim kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi bulunan Türkiye Meslek Kurumu İl Müdürlükleri