Apple M1 tabanlı bilgisayarlar için Linux desteğinin geleceğinden daha önce bahsetmiştik. Linux için Apple silikon sürücülerinin geliştirme süreci devam ediyor. Phoronix‘ten gelen bir rapora göre geliştiriciler, Linux işletim sistemlerini çalıştıran Apple yongalarına PCIe uyumluluğu getirecek sürücü için sona yaklaştı.
Bu haber, Apple’ın yüksek performanslı M1 yongalarında tam uyumlulukla Linux çalıştırabileceğimiz günlerin daha da yaklaştığını gösteriyor. Yeni PCIe sürücüsü, Apple M1 ve Linux ekosistemi için geliştirilecek en önemli sürücülerden birisi.
PCI Express sürücüleri, çok sayıda M1 ürünü için Linux işletim sistemlerine USB bağlantı noktaları, ağ iletişimi, Thunderbolt ve kablosuz bağlantı noktaları dahil olmak üzere tüm G/Ç’lere tam erişim sağlayacak.

Apple’ın M1’de Linux desteği için çalışmalar bir süredir devam ediyor. İlk olarak birkaç hafta önce Linux Kernel 5.13 ile birlikte M1 Mac üzerinde çalışan Linux işletim sistemiyle ilgili bilgiler gelmişti. Hem ARM mimarisi hem de Apple Silicon’a özel çok sayıda tescilli teknoloji sayesinde Linux’u Apple M1 yongalarıyla uyumlu hale getirmek oldukça zorlu bir süreç.
Ne yazık ki ağ iletişimi, Thunderbolt ve diğer G/Ç için uygun sürücülere sahip tam Linux uyumluluğu için halen zamana ihtiyaç var. Ancak Linux geliştiricileri M1’e özel yeni sürücüler sunmak için sıkı çalışıyor. Kısa bir süre önce tanıtılan M1 Pro ve M1 Max modelleri ise bu işin önemini daha da artırıyor.
Yeni Apple PCIe sürücüsünün Linux 5.16 ile piyasaya sürülmesini bekliyoruz.
Apple Silicon M1 Özellikleri
M1 | M1 Pro | M1 Max | |
Üretim Teknolojisi | 5nm | 5nm | 5nm |
Transistörler | 16 milyar | 33.7 milyar | 57 milyar |
CPU Çekirdekleri | 8 | 8 veya 10 | 10 |
GPU Çekirdekleri | 7 veya 8 | 14 veya 16 | 24 veya 32 |
Bellek Bant Genişliği | 68.25 GBps | 200 GBps | 400 GBps |
Maksimum Bellek | 16 GB | 32 GB | 64 GB |