
Lokum Üzere Mumbar Tanımı İçin Materyaller
İç harcı için
- 5 su bardağı pirinç
- 1 kg kıyma
- 3 adet domates
- 1 adet yeşil biber
- 2 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam reyhan
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 silme tatlı kaşığı kimyon
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1.5 kg dana mumbar
Lokum Üzere Mumbar Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Temizlenmiş mumbar alıyoruz bi daha karbonat ve kalın tuzda suyun içinde bekletip temizliyoruz uygunca iç gerecimizi hazırlıyoruz.
- Soğan, yeşil biber ve domatesi küpler halinde doğruyoruz.
- Pirinci güzelce yıkayıp derin büyük bir kaba alıyoruz zerzevatları yağı pirinci salçayı ekliyoruz.
- Tuzunu, baharatları da ek edip güzelce karıştırıyoruz iç harcı hazır.
- Mumbarın yağlı kısmı olağanda dış tarafta oluyor biz sol elimize mumbarı alıp sağ elimizin işaret parmağı ile yağlı kısmı içe geçecek formda ittiriyoruz yani yağlı kısımın bi ucu içine hakikat kıvırıp ağız üzere açıp oradan iç harcı dolduruyoruz burda püf nokta mumbarın iç harcını çok fazla doldurmuyoruz doldurdukça elimizle seyreltiyoruz bu formda çok dolu, olmayacak formda dolduruyoruz.
- Düdüklüye almadan evvel dışında pirinçler kalmaması için açık uçlardan tutup dış yüzeyinde doldururken kalan pirinçler den arındırıyoruz ve düdüklüye alıyoruz.
- Üzerini 1 parmak geçecek kadar su döküyoruz kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynayıp şişince şiş ile yahut çatalla deliyoruz ki içi su alsın yeterlice pişsin diye mumbarlara bi kaç kere şiş ile deliyoruz.
- İçine su, girsin diye daha sonra ağzını kapatıp 40 dk pişirmeye bırakıyoruz mumbarımız hazır. Afiyet olsun.