iltasyazilim
FD Üye
Limon yetiştiriciliği hakkında bilgi
Limon nasıl yetiştirilir
Limonun tanımı
Limon ağacı 10 metreye ( 33 üçgenin taban olmayan kenarı ) değin büyüyebilir, fakat genellikle daha küçüktür Dalları dikenlidir,ve çiçek demeti formu açıktırYaprakları yeşil,aydınlık ve ovaldirMeyve çiçeklerin aşağı büyürsağlıklı bir limon ağacında çiçekler ve meyveler aynı zamanda bulunur Limon meyvesi ovaldirOlgunlaştığı süre parlak sarı bir burna sahiptirKüçük tohumlar çoğunlukla “floopies olarak bilinir ve meyvenin içinde bulunur
Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, buharlaşan yağ taşıyan küçük Ağaçların meyvesidir En çok aşina Narenciye türlerinden biridir
Limon Ağacı
Limon ( Citrus x Limon ); sene baştan başa büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir Ağaç türüdür
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir Ilıman iklime sahip tüm memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, buharlaşan yağ taşıyan bu minik ağaçların meyveleri ülkemizde fazla sevilir Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde az kalsın her evin bahçesinde bir limon Ağacı bulunurMeyve öncelikle Suyu için kullanılır,eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır Limon suyu takriben % 5 Asittirekşi ekşimsi bir lezzet verir pH değeri 2 ila 3 arasındadırBu limon suyunu ucuz yapar Kolaylıkla elde edilebilen Asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır
Sedefotugiller ( Turunçgiller ) familyasındandır 36 m boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır Karoser ve dallarının kabuğu koyu gridir Almaşık sıralı, elips biçimli iri yaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur Bazı limon ağacı türlerinde, yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan güzel kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur “Yeerenlimon türleri ise neredeyse tüm sene çiçek açar ve meyve vermeye devam eder
Başlıca sonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 810 bölümlü,çok ekşi ve bol Sulu olur Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üstünde buharlaşan yağ ve esanslar içeren benekler bulunur Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli ve sünger dokuludur
Meyvenin içinde bulunan beyaz tohumlan (çekirdekleri) minik, oval biçimli ve bir uçları sivri olur Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı ve verimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik kaliteli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba ve salatalara katılır
Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır Bir Takım sebze yemekleri ve reçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir Buharlaşan yağ ve esans taşıyan Limonun kabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerin yapımında yararlanılır Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur Limon gibi, fazla sarı çok sarı elde etmek anlamındadır
Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır Bir kimseyi limon gibi zorlamak, bir kimseden olabildiği kadar adet edinmek, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecek anlamındadır Renk benzetmelerinde de limon kullanılır Limon küfü, limon sarısı, açık sarı renk veya bu renkte olan anlamındadır Kaliteli limon ağırlığında güzel kokusunda, solgun sarı renginden, lekesiz kabuğundan belirli olur Limondan esansından nedeniyle kozmetikte ve çeşitlili körlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır
Şeker katılan limon suyu takâtsizlik giderici, gribal enfeksiyonlarda sağlamlık verici (C vitamini pozitif miktarda bulunduğundan) olarak içilir
Orijinal Adı Citrus limonum Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan Limon, İS 10001200 yıllarında İspanya ile Sicilya ’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu ’ya yayılmıştırGünümüzde dünyanın bütün astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile bilhassa Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir
Limonun faydaları Yararları
Limon vücuda kuvvet verir
İştah açıcıdır
Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi kazanç
İdrar söktürücüdür
Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler
Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır
Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır
Mikrop öldürücüdür Besin zehirlenmelerinde ve haşere ısırıklarında yararlıdır
Yatıştırıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür
mide bulantısını ve baş dönmesini giderir
Kansızlığa karşı etkilidir
Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır
Sivilceleri ve nasırı azaltır *
Limon nasıl yetiştirilir
Limonun tanımı
Limon ağacı 10 metreye ( 33 üçgenin taban olmayan kenarı ) değin büyüyebilir, fakat genellikle daha küçüktür Dalları dikenlidir,ve çiçek demeti formu açıktırYaprakları yeşil,aydınlık ve ovaldirMeyve çiçeklerin aşağı büyürsağlıklı bir limon ağacında çiçekler ve meyveler aynı zamanda bulunur Limon meyvesi ovaldirOlgunlaştığı süre parlak sarı bir burna sahiptirKüçük tohumlar çoğunlukla “floopies olarak bilinir ve meyvenin içinde bulunur
Limon, ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, buharlaşan yağ taşıyan küçük Ağaçların meyvesidir En çok aşina Narenciye türlerinden biridir
Limon Ağacı
Limon ( Citrus x Limon ); sene baştan başa büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir Ağaç türüdür
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir Ilıman iklime sahip tüm memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, buharlaşan yağ taşıyan bu minik ağaçların meyveleri ülkemizde fazla sevilir Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde az kalsın her evin bahçesinde bir limon Ağacı bulunurMeyve öncelikle Suyu için kullanılır,eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır Limon suyu takriben % 5 Asittirekşi ekşimsi bir lezzet verir pH değeri 2 ila 3 arasındadırBu limon suyunu ucuz yapar Kolaylıkla elde edilebilen Asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır
Sedefotugiller ( Turunçgiller ) familyasındandır 36 m boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır Karoser ve dallarının kabuğu koyu gridir Almaşık sıralı, elips biçimli iri yaprakları açık yeşil renkli, derimsi dokulu ve sivri uçludur Bazı limon ağacı türlerinde, yaprak koltuklarında sivri dikenler bulunur, ilkbahar aylarında açan güzel kokulu, dışı pembemsi ve içi beyaz renkli çiçekleri ya tek tek ya da birkaçı bir arada bulunur “Yeerenlimon türleri ise neredeyse tüm sene çiçek açar ve meyve vermeye devam eder
Başlıca sonbaharda olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, bir ucu sivri çıkıntılı, içi 810 bölümlü,çok ekşi ve bol Sulu olur Olgun limon meyvesinin açık sarı renkli dış kabuğunun üstünde buharlaşan yağ ve esanslar içeren benekler bulunur Meyvenin kabuğunun içi ise, beyaz renkli ve sünger dokuludur
Meyvenin içinde bulunan beyaz tohumlan (çekirdekleri) minik, oval biçimli ve bir uçları sivri olur Bol güneşli, rüzgardan korunmalı yerleri; hafif, suyu iyi akıntılı ve verimli toprakları seven limon ağacı, tohumlarıyla çoğaltılır Doğal bir C vitamini kaynağı olan limon meyvesinin suyunda ayrıca organik kaliteli sitrik asit,pektin ve şekerler bulunur Limon meyvesinin suyu ya da dilimleri kimi yemeklere, çorba ve salatalara katılır
Sevilen bir içit olan limonata yapımında kullanılır Bir Takım sebze yemekleri ve reçellerin yapımında, bunların kararmaması için eklenir Buharlaşan yağ ve esans taşıyan Limonun kabuğu sıkılarak ve damıtılarak elde edilen limon esansından kozmetikte ve kimi içkilerin yapımında yararlanılır Limon ile ilgili kullanılan benzetmeler çoktur Limon gibi, fazla sarı çok sarı elde etmek anlamındadır
Deyim olarak da kullanılan örnekleri vardır Bir kimseyi limon gibi zorlamak, bir kimseden olabildiği kadar adet edinmek, posasını çıkaracak ölçüde onu söndürecek anlamındadır Renk benzetmelerinde de limon kullanılır Limon küfü, limon sarısı, açık sarı renk veya bu renkte olan anlamındadır Kaliteli limon ağırlığında güzel kokusunda, solgun sarı renginden, lekesiz kabuğundan belirli olur Limondan esansından nedeniyle kozmetikte ve çeşitlili körlerin ve içkilerin hazırlanmasında yararlanılır
Şeker katılan limon suyu takâtsizlik giderici, gribal enfeksiyonlarda sağlamlık verici (C vitamini pozitif miktarda bulunduğundan) olarak içilir
Orijinal Adı Citrus limonum Anayurdu Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleri olan Limon, İS 10001200 yıllarında İspanya ile Sicilya ’ya getirilmiş, daha sonra Haçlı Seferleriyle Avrupa ve Ortadoğu ’ya yayılmıştırGünümüzde dünyanın bütün astropikal iklim bölgelerinde ve ülkemizde de Ege ile bilhassa Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir
Limonun faydaları Yararları
Limon vücuda kuvvet verir
İştah açıcıdır
Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi kazanç
İdrar söktürücüdür
Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler
Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır
Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır
Mikrop öldürücüdür Besin zehirlenmelerinde ve haşere ısırıklarında yararlıdır
Yatıştırıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür
mide bulantısını ve baş dönmesini giderir
Kansızlığa karşı etkilidir
Diş ve dişetlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır
Sivilceleri ve nasırı azaltır *