Lakerda Malzemeler 15 kilo balik iri taneli, tursuluk veya gida sanayiituru, iyotsuz Defne yapragi Cekirdek karabiber Yapilis Tarifi Balik temizlenmemis olarak satin alinir Cok belirgin bir bicakla kafasi ve kuyrugu kesilip ayrilir Govde kalinca dilimlere kesilir (Etin dagilmadan kesilebilmesi icin baligi kesmeden once yarim saat dek buzlukta tutmak yararli olabilir) Dilimler adamakıllı yikanir Belkemigin icindeki ve cevresindeki delikler adamakıllı temizlenirBalıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır Derince bir kaba yogun tuzlu su hazirlanir ve temizlenmis dilimler bu tuz su icinde buzdolabinda 24 saat bekletilir sonra bu dilimler yikanir ve suzulur Kavanozun dibine yarim santim kadar tuz konur Bir balik dilimi alinir ve uzerine bir miktar karabiber cekirdegi ile defne yapragi konur Dilim kavanozun icindeki tuzun uzerine konur sonra diger dilimler de benzer sekilde tuzun uzerine yerlestirilir Bir düzey balik dilimleri ile ortulunce bunun uzerine tekrar yarim santim kalinliginda tuzlu konur Bu sekilde butun dilimler, aralarinda tuz katmanlari olacak sekilde kavanozun icine yığın edilir En uste de 12 santim kalinliginda tuzlu konur Ertesi gun, kavanozun icinde baligin suyunun olustugu gorulur Iki gun daha sonra kavanozun icinde biriken su en ust sira baligin seviyesine cikmamissa gereginden fazla tuzlu kullanilmis demektir Aksine olusan su tuzun hepsini eritmisse gereginden az tuz kullanilmis demektir Kavanoz bir 10 gun değin bekletilir Artik lakerda olusmustur Ihtiyac oldukca ustteki balik dilimleri alinir ve derince bir kaptaki tatli suyun icinde, buz dolabinda 24 saat bekletilir (Tuzunun ayrıntılarıyla gitmesinden belirli almak icin bu suyu ara sıra degistirmek gerekebilir) daha sonra balik diliminin derisi soyulur, parcalara bolunerek tabaga konur, zeytinyagi ve limon ile servis yapilir