Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kuzu-Koyun Eti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kuzu-Koyun Eti Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
0
200

dersem

FD Üye
Katılım
Ara 6, 2018
Mesajlar
858
Etkileşim
0
Puan
16
Yaş
36
Konum
adana
F-D Coin
74
İnsanlar bitkisel gıdalar ile birlikte en çok tükettikleri diğer bir gıda hayvansal gıdalardır Hayvansal gıdalar içinde ise en çok tüketilen et türü beyaz et olup, onu sırasıyla, kırmızı et ile deniz ürünleri takip etmektedir

Burada bilgisini vereceğimiz et türü küçükbaş hayvan olarak nitelendirilen koyun ve kuzu etidir Özellikle çevremizde bazı kişilerin özellikle kuzu eti ve koyun eti tercih ettiğine şahit olduğumuz gibi bazı kişiler özellikle koyun ve kuzu eti yememektedir ve sebebi sorulduğunda dana veya inek netine nazaran etinin koktuğunu söylemektedirler

Aşağıya kuzu ve koyun etinin özellikleri maddeler halinde verilecektir Kuzu ve koyun etini ayrı başlıklar altında vermemizin daha yararlı olacağını düşündüğümüzden ayrı başlıklar altında vereceğiz Kuzu koyunun henüz yaşı küçük olan yani daha 1 yaşına gelmemiş yavrusuna verilen isimdir

Kuzu etinin özellikleri nelerdir?

Kuzu eti sıkı bir ettir

Kuzu etinin rengi genel olarak pembemsi donuk bir renktedir

Yine pembemsi beyaz yağı bulunmaktadır

Kuzu eti henüz tam kartlaşmadığından dolayı çabuk pişer Özellikle süt kuzusu denilen ve asıl kuzuya nazaran daha küçük yaşta olan koyunların eti çok çabuk pişmektedir Yaş büyüdükçe kuzuların etinin pişmesi de orantılı olarak artmaktadır

Dişi kuzu eti erkek kuzu etine nazaran daha çok tercih edilmesine karşın özellikle lezzet yönünden arasında fazla bir fark bulunmamaktadır

Kuzu eti dana ve koyun etine nazaran daha yağlı ve daha lezzetli olarak görülmektedir Fakat bazı kişiler kuzu etinin kokusundan şikayet ediyorsa durum farklıdır Bu kişiye kuzu eti dana etine nazaran lezzetli gelmeyecektir

Kuzu eti özellikle B12 bakımından zengin olan bir besindir

Ayrıca doymamış yağ oranı bakımından da zengin bir ettir

Özellikle insan vücuduna içerdiği çinko sebebiyle faydalıdır

Koyun ve Koç etinin özellikleri nelerdir?

Erkek koyunların yani koçların etleri fazla lezzetli değildir Bu nedenle fazla rağbet görmez Bu sebepten dolayıdır ki damızlık olarak ayrılmayan koçlar özellikle yaşı geçmeden daha çok bir yaşından sonra kesilir

Koyun etinde en lezzetli et 1 ila 2 yaş arasındaki koyunlardan elde edilmektedir

Koyun etinden daha çok tat ve lezzet alınmak istenir ise kesim zamanına da dikkat edilmesi gerekmektedir Koyun etinin en lezzetli olduğu mevsim sonbahar mevsimi olarak gösterilmektedir

Kıvırcık ırkı koyunların etleri diğer koyun türlerine nazaran daha lezzetlidir

İçerdiği demir oranı yüksektir

Koyun ve kuzuların en çok nereleri lezzetli olur? Gibi sorular sürekli olarak sorulmakla birlikte uzmanlar yapılacak yemeğe göre koyun etinin lezzetinin belirginleşeceğini belirtmektedirler Yani atıyorum haşlama için gerdan kısmı daha lezzetli iken, kızartma ve mangal için kaburga kısmında bulunan etin, kavurma ve sote için kol kısmında bulunan etin, şiş için ise but kısmında bulunan etin daha lezzetli olduğu söylenmektedir

Şimdi koyun etinin ve dana etinin karşılaştırmasını vererek koyun etinin özellikleri daha detaylı olarak verilecektir

Hangi yemek için koyunun neresinde eti kullanmak lezzet açısından daha iyidir?

Tandır, sote, kuşbaşı KOL kısmı (Kol kısmı ayrıca haşlama yapmak içinde oldukça uygun bir bölgedir)

Şiş için BUT kısmı,

Pirzola için SIRT kısmı,

Haşlama için İNCİK kısmı,

Peki, koyun etinin dana etinden farkı, artıları ve eksileri nelerdir?

Koyun etinin rengi dana etine nazaran daha açık renktedir

Koyun eti dana etine nazaran daha çok kokmaktadır

Koyun etinin enerji değeri dana etinden daha fazladır İki aynı miktardaki et arasında koyun eti dana etindeki enerji miktarının neredeyse %80 daha fazla enerjiye yani kaloriye sahiptir ()

Kolesterol oranı koyun etinde dana etinden daha az miktarda bulunmaktadır (+)

Koyun eti daha yağ miktarına sahiptir ()

Dana etinde bulunan protein miktarı koyun etinde bulunan protein miktarına göre yaklaşık olarak %50 daha fazladır()

İçerdiği demir oranına bakıldığı zaman dana etinde bulunan demir oranı koyun etinde bulunan demir oranından neredeyse 2 kat daha fazladır ()

İçerdiği B vitamini bakımından dana eti koyun etine nazaran daha zengindir ()
 

Similar threads

Dünya üzerinde en yaygın olarak yenilen et türüdür Birçok bölgede koyun etine nazaran çok daha fazla tercih edilen dana eti yaygın olarak sığır etine nazaran da daha çok tercih edilmektedir Bilindiği üzere sığırın yaşça küçüğüne dana denmektedir Dana etinin özellikleri, faydaları nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
İçerisinde bol miktarda çinko, demir, bakır, B12, B3, B2 barındıran kuzu ve koyun eti, sindirimi oldukça kolay olmasından dolayı sağlıklı bir besindir. Kansızlık, yorgunluk veya bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıkları olanların mutlaka tüketmesi gereken kuzu ve koyun etini nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
İçerisinde bol miktarda çinko, demir, bakır, B12, B3, B2 barındıran kuzu ve koyun eti, sindirimi oldukça kolay olmasından dolayı sağlıklı bir besindir. Kansızlık, yorgunluk veya bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıkları olanların mutlaka tüketmesi gereken kuzu ve koyun etini nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
203
İçerisinde bol miktarda çinko, demir, bakır, B12, B3, B2 barındıran kuzu ve koyun eti, sindirimi oldukça kolay olmasından dolayı sağlıklı bir besindir. Kansızlık, yorgunluk veya bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıkları olanların mutlaka tüketmesi gereken kuzu ve koyun etini nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Kurban bayramına artık sayılı saatlerin kaldığını ve beslenmeye dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın kurban etinin kalorisi, kurban dana eti kalori miktarı ve kurban koyun eti kac kalori sagliksitenizcom’da sizler icin bu Kurban bayramına artık sayılı saatlerin kaldığını ve beslenmeye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
117
858,505Konular
982,686Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt