Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kutbuddin İzniki Kimdir, Kısaca

Kutbuddin İzniki Kimdir, Kısaca
0
242

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Kutbuddin İzniki Kimdir

Kutbuddin İzniki Kısaca Hayatı

Kutbuddin İzniki, Evliyanın onde gelenlerinden İsmi Muhammed bin Muhammed'dir Lakabı Kutbuddin olup, Alaşarlıdır Doğum tarihi bilinmemektedir Tebriz, Meraga ve Şirvan'da yaşadı 1415 (H818) tarihinde İznik'te vefat etti 1418'de vefat ettiği de rivayet edilmektedir Kabri şerifi İznikte'dir

Kutbuddin İzniki hazretleri evliyanın buyuklerinden Muhammed Harezmi hazretlerinin talebesi idi Onun sohbetlerinde yetişip kemale geldi, olgunlaştı İcazet, diploma alıp insanları irşada, hak ve hakikatı tebliğe başladı Bir ara Hacca gitti Hac donuşu Mısır'a geldi Oradan Anadolu'ya gecip o sırada Anadolu'ya gelmiş bulunan Gence Hakimi Kara Yusuf Beyle goruşup nasihatlerde bulundu İznik'e yerleşti Orada ibadet ve talebe yetiştirmekle meşgul oldu Kerametleri goruldu

Talebelerinden biri anlatır: Bir zaman TimUr Han ordusuyla Anadolu'ya gelmişti İnsanlar başlarına bir zarar gelir duşuncesiyle cok korktular ve Kutbuddin İzniki hazretlerine gelerek; Efendim! bize bir kurtuluş yolu gostersenizdiye ağlayıp sızladılar Bunun uzerine Kutbuddin İzniki hazretleri bir mektup yazıp bana verdiler ve; Var bunu TimUr Han ordusu icinde salih bir serdar vardır Bizden selam eyle ve bu kağıdı ona verbuyurdu Bunun uzerine askerin icine girdim Tarif edilen kimseyi buldum ve yanımdaki mektubu verdim Serdar; Emir onlardandır Ne yapalım oyle olsundedi ve harb aletlerini toplamaya başladı Sonra etrafa haberciler cıkarıp, hareket emrini verdi Ordu kısa zamanda Anadolu'yu terk etti

Kutbuddin İzniki'nin oğlu Muhammed İzniki de derin alim idi Kendisi ve oğlu, cok kıymetli eserler kaleme aldılar Turkce olarak yazdığı RahatulkulUb ile Mukaddimetussalat kitapları, eserlerinden en onemli olanlarıdır Tefsiri ve başka eserleri de vardır Birinci eseri Ayasofya, ikincisi de NUruosmaniye kutuphanelerinde mevcUttur

858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt