
Süpermarketlerde, pazarlarda Mart ayından sonra konumunu alan kuşkonmaz inanılmaz yararlarıyla eksperlerin kesinlikle önerdiği besinler arasında. Çok ziyade Türk mutfağında yan almayan kuşkonmaz, hakkında merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. Kuşkonmaz nasıl pişirilir? Kuşkonmaz pişirmenin püf noktaları nelerdir? Kuşkonmaz nasıl temizlenir? Kuşkonmaz kabuğu nasıl soyulur? öğrenmek için metnimize göz atabilirsiniz.
Zambakgiller familyasından olan ve otsu ve odunsu gövdesi ile tanınan kuşkonmaz, Akdeniz etrafında 2000 yıllık geçmişi ile güzelleştirici bitkilerden biridir. Özellikle kökleri ve meyveleri ile geçmişten günümüze tıpta kullanılan kuşkonmaz bitkisi, süs maksatlı olarak kuşkonmaz çiçeği ismiyle konutlarda bulunur. Mutfakta ise beyaza çalan yeşil etli gövdesi ile tüketilen kuşkonmaz, besleyici pahaları ile çorba, salata, zeytinyağlı yemek üzere birçok farklı halde sofralara gelir. A, B ve C vitaminleri açısından güçlü olan kuşkonmaz, karaciğeri toksinlere karşı gözetici olmasıyla bilirkişilerin sık sık tüketilmesi konusunda önerdiği besinler arasında.

Türkiye’de bilhassa Trakya yöresinde tarla bitkisi olarak dikilir. Haddinden fazla soğuklara dayanıklı yapısı ile kış mevsiminin soğuk geçtiği ve don hadiselerinin yaşandığı Şark Anadolu etrafında de dikilen zerzevat, yabanı olarak da tabiatta bulunur. İklim isteği açısından hassas olmamasına karşın üretimi epey zahmetli olan kuşkonmaz ekimi, birkaç yıl süren profesyonel tekniklere dayanır.
KUŞKONMAZ NASIL AYIKLANIR, NASIL TEMİZLENİR?
Bahar aylarında toplanan ve hem taze olarak hem de kurutularak kullanılan kuşkonmaz sebzesinin kökü, gövdesi ve tomurcukları farklı formlarda kıymetlendirilir. Çoklukla yemeklerde gövdesi kullanılan zerzevat, tomurcuklu baş kısmından başlayarak kök kısmına hakikat kalınlaşan bir formdadır. Üzerinde diken görünümünde tomurcukları vardır ve zerzevat iki farklı temizlenme sürecinden geçirilir.

Birinci olarak üzerinde bulunan ve yaprak olarak da isimlendirilen kuşkonmaz dikeni, sivri uçlu keskin bir bıçakla temizlenerek soyulmaya hazır hale getirilir.
Dip kısma hakikat gitgide sertleşerek odunsu bir nitelik kazanan zerzevatın haşlandığında her konumunun birebir kıvamda yumuşaması için bilhassa dip kısmı soyulma sürecine tabi tutulur. Zerzevatın kalınlaşmaya başlayan tarafları orta kısımdan itibaren zerzevat soyacağı yardımıyla soyulur. Soyulduktan sonra yıkanarak haşlanmaya hazır hale getirilen zerzevatın tepe kısımlarının ise alınması gerekmez.

KUŞKONMAZ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
Şayet kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Zira sapı ile uçlarının pişme mühleti birebir olmayacaktır. Velev bir kavanoz içinde bile tencereye yerleştirebilirsiniz.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve düzgünce kaynamış olan suya koyun ve 2-3 dakikadan ziyade haşlanmalarına müsaade vermeyin.Ardından sudan çıkardığınız haşlanmış kuşkonmazları şoklama yolunu kullanarak renklerini ve besin pahalarını müdafaasını sağlayın.
Gayrı bir deyişle haşlanmış kuşkonmazları 2 dakika kadar soğuk ve buzlu suda bekletin. Artık yemeklerinizin yanında garnitür olarak haşlanmış kuşkonmazları servis edebilirsiniz.
FIRINDA KUŞKONMAZ YEMEĞİ TANIMI:
MATERYALLER
15 adet kuşkonmaz
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı parmesan Peyniri
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber

YAPILIŞI
Kuşkonmazları 210 aşama fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine parmesan rendeleyip, 2 dakika daha fırına atın. Üzerlerine yarım limon suyu sıkın.
Afiyet olsun...