Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurumsal Yönetim İlkeleri

Kurumsal Yönetim İlkeleri
0
251

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Kurumsal Idare İlkeleri Kurumsal Idare İlkeleri Veya ilkeli kurumsal idare İhtiyacı maksimum hissedilen rekabet avantajı unsurlarından biri Sermaye Piyasası Kurulu, Kurumsal Yönetim İlkeleri’ni yıllar önce yayınladı 100 maddelik ilkelere uyan şirketler, halkın, yabancıların ve hissedarların gözünde haysiyet kazancı sağlayabiliyor Bir bakıma itibar yönetimi denen modern kavramı, gitgide artarak daha fazla hayatın içine sokuyoruz ‘Haysiyet Yönetimi’ deyince Türkiye’de akla gelen isim, Salim Kadıbeşegil Yıllardan Beri bıkmadan usanmadan diline pelesenk ettiği asalet yönetimi için herkese sorduğu soru şu: İtibarınızdan daha değerli neyiniz olabilir? Kolay bir soru belki Fakat yanıt vermeyi kabul ettiğinizde, ortaya inanılmaz alıştırma gerektiren ve bu çalışmaları kat be kat geri verecek bir rekabet avantajı imkanı sunan, kritik bir soru Öyle fazla şirket de şimdi, Kadıbeşegil’in sözünü ettiği Kurumsal Idare İlkeleri (corporate governance) sayesinde, güven ve şeffaflığın göstergelerini ortaya çıkarmaya çalışıyor Bu, alkışlanacak bir davranış Sonuç Olarak kurumsal yönetimin bir ilkeler manzumesi olduğunu, omurgasız firmaların ve yöneticilerin uzun vadede varolamayacağını bir şekilde meslek hayatımıza sokmalıydık Bu ilkeler, özellikle Enron skandalı ardından bütün dünyada, güven ve şefaflığının göstergesi olarak kabul ediliyor SPK’nın 100 maddeden oluşan ve kroki halinde yayımlanan Kurumsal Idare İlkeleri demin netleşmiş yok Fakat bir kez yola çıkıldı ve bundan böyle sonuçlanacağını da biliyoruz Kurumsal Yönetim İlkeleri bir şirketin hissedarları, iş çevreleri, çalışanları ve toplum ile ilişkilerini aranjör genel yönetim ilkeleri olarak adlandırılıyor 1980’lerin ortalarında şirketleri halka açık olmasının tanıdık olmayan sermaye ve şeffaflık açısından kayda değer kabul edildiği dönem de artık sona eriyor Artık halka açık olmakla birlikte, şirketin kurumsal idare ilkelerine ne kadar uyup uymadığı da ön plana çıkıyor Sistem bundan sonraki adımda, şirketin kurumsal idare ilkelerine ne dek uyduğunu ortaya koyacak ‘reyting’ sistemini devreye alıyor Halen bir takım aracı kuruluşlar Türkiye’de halka açık şirketler için Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne tarafından reyting uygulaması yapıyor Bu raporlar tanıdık olmayan yatırımcılara gidiyor Özellikle tanıdık olmayan portföy yatırımlarında bir şirketin kurumsal idare ilkelerine uyup uymadığı tartma taşıyor Ancak söz konusu ilkeler yalnızca hisseleri borsada işlem görebilen halka açık şirketlere uygulanmıyor Anonim şirketlerin bu ilkeleri uygulaması aracısız tanıdık olmayan yatırım konusunda şansı artırıyor Sonuçta, omurgalı yöneticilerin omurgalı ayla getirdiği kurumlar ile ilk krizde yok olup gidecek amip firmalar, ayrışmaya başlayacak Özellikle KOBİ’lerimizin kalıcı, sürdürülebilir üretkenlikte ve krizlerle başedecek yapıya ulaşabilmeleri için kurumlaşmaları gerekiyor Ve bu ilkeler onlara, gereksinim duyacakları yol haritasını sağlayacak Kurumsal Yönetim İlkeleri’nin yalnızca firmalar için yok, aynı zamanda bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri için de geçerli olduğunu da bir yere yazalım İleride gerekeceğini daima birlikte göreceğiz Itibar OĞUZ  

858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt