Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurubaklagiller

Kurubaklagiller
0
84

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Bakliyatlar vitamin mineral ve lif açısından oldukça zengindir. Bakliyat deyince akla en çok; kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut ve mercimek geliyor. Gelin bunların içeriği hakkında kısa bilgiler verelim:

Mercimek; en fazla demir içeren bakliyattır. Bu nedenle demir eksikliği olan kişilerde, özellikle de vejeteryan olan bireylerin mercimeği sıklıkla tüketmesini öneriyorum.

Bezelye; diğer bakliyat ürünlerine nazaran nişasta içeriği daha fazla olduğundan porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kilo kontrolü sağlamaya çalışan ya da kilo vermeye çalışanların porsiyon boyutu 1 çay bardağını geçmemesi gerekmektedir.

Kuru fasulye; sadece buğday kepeği ve kuru fasulyede bulunan konsantre fitat kaynağı ‘Ca absorbsiyonunu’ azaltır. Bu nedenle kalsiyum kaynaklarıyla (yoğurt, ayran, cacık, yayla çorbası vb.) bir arada tüketilmemesinde fayda var. Böylece diğer besinlerdeki kalsiyumdan da faydalanabiliriz.

Soya fasulyesi; 100 gramında 15 gram protein içeriğiyle tam bir protein şampiyonu! Hatta bu sebeple protein tozu üreticileri hayvansal gıdalara alternatif olarak soyayı kullanmaya başladılar.

Nohut; manganez, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerden zengin bir bakliyat ürünüdür. Ancak kalorisi bezelyeye benzer şekilde diğerlerine göre yüksek olduğundan porsiyonlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Dilerseniz ana yemeklerde yöresel etli nohut yemeği olarak tercih edin, dilerseniz ara öğün alternatifi olarak bir avuç leblebi olarak tüketin, seçim sizin:).


 
858,536Konular
981,823Mesajlar
32,328Kullanıcılar
Üst Alt