Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kurban bayramında yanlış beslenme kurbanı olmayın

Hoş geldin! yazarali tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Kurban bayramında yanlış beslenme kurbanı olmayın
0
143

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
106114.jpg
106114.jpg
Bayramlarda ailelerin bir araya gelmesi, eş-dost-akraba ziyaretleri, ziyaretler için itinayla hazırlanmış yiyecekler öğün saatlerini, porsiyon ölçülerini, besin seçimlerini elhasıl beslenme sistemini büyük ölçüde etkiliyor. Kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artması nedeniyle beslenmeye 2 kat daha dikkat edilmesi gerekiyor. Et ve tatlı tüketiminin artması nedeniyle kolesterol, şeker illeti, kalp-damar illetleri, yüksek tansiyon ve obezite üzere sıhhat sorunları olanlar için beslenme ayrıyeten ehemmiyet arz etmektedir.

Sağlıklı bir bayram geçirmek için gerçek besin seçimi, azık güvenliği, kurbanlık kısımlarının gerçek formda yapılması, etlerin saklanması, hazırlanması, pişirilmesi konusunda bilinçli davranılmalıdır.

Etlerde hastalık riskini ortadan kaldırın.

Kurbanlık satın alırken dikkat edilecek en kıymetli nokta kurbanlığın veteriner denetiminden geçmiş olmasıdır. Vesair değerli nokta da kurbanlık bölümünün veteriner denetiminin sağlandığı tutarlı ortam ve kaidelerde yapılmasıdır. Şayet etler münasip koşullarda kesilmez, sahih pişirilmez ve iyi koşullarda saklanmaz ise hayvanlardan kişilere zoonoz dediğimiz tüberküloz, şarbon, salmonella üzere illetler bulaşabilmektedir.

Kurban etini bekletin, sindirimi kolaylaştırın.

Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten acilen sonra tüketilmesi gelmektedir, Hayvanlardaki mikroorganizmalar bölümden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan birinci kesildiğinde rigor motris olarak isimlendirdiğimiz vefat sertliği olur. Bilhassa mide ve barsak rahatsızlıkları olan insanların dikkat etmesi gereken bir bahis da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 kademede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır. Böylelikle et hem daha lezzetli hem de hazmı daha kolay olur.

Etin Besin Pahasını Koruyun

Kurban bayramında, etin tüketim ölçüsünün yanı sıra pişirme sistemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara üzere yollar tercih edilmeli, kızartmalar, kavurmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun vade pişirme ve kızartma sistemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir sistemdir.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ek yağ eklenmemelidir. Mahsusen kuyruk yağı yahut tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak biçimde ayarlanmalıdır.

Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının ziyade olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalıdır ?

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sıhhati açısından çok değerlidir. Kurban etleri, büyük kesimler halinde değil, birer yemeklik olacak formda küçük modüllere ayrılarak buzdolabı poşetine konularak buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu halde hazırlanan etler, buzlukta -2 raddede birkaç hafta, -18 kademe derin dondurucuda ise daha uzun müddetle saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sıhhatimizi tehdit eder. Çözünen et derhal pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak formda değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi gayesiyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere usuller, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Tatlı Tercihiniz Değerli

Bayram günlerinin vazgeçilmezi tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik marazı olanlar, sıhhatine dikkat edenler ve kilo denetimi yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır. Misafirlere meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları yahut sütlü tatlılar ikram edilebilir.

İçecek Olarak Suya Yük Verin.

Su metabolizmanın devamı, sıhhati ve arınması için çok kıymetlidir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır denilebilmeli, daha fazla suya tartı verilmelidir.

Ziyade çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalpte ritim bozuklukları, mide meselelerine sebep olabileceğinden bu çeşit içecekler tüketilirken ölçü sınırlaması yapılmalıdır. Günlük kafein alımını aşmamak için günde 2 fincandan çokça kahve tüketilmemeli ve açık çay tercih edilmelidir.

Hazmı kolaylaştırmak için bitki çaylarına yönelin.

Bayramda oluşabilecek sindirim sorunlarını önlemek için sindirimi destekleyici bitki çaylarından tüketilebilir. Rezene, papatya, melisa, anason, yeşil çay size bu hususta yardımcı olacaktır.

Umumi Teklifler:

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

Az ve sık aralıklarla beslenin.

Gerçek besinleri seçerek beslenmeye itina gösterin.

Çikolatalar, şerbetli tatlılar konumuna sütlü tatlıları, dondurmalı yahut meyve tatlılarını (elma, armut tatlısı) tercih edin.

Tabağınızın dörtte birini al et kalan kısmını ise zerzevat yemekleri ve salatadan oluşturun, Bunun yanında tam buğday ekmeği, bulgur pilavı yahut kepekli makarna tüketmeyi unutmayın.

İkramlarla ve çokça yemeyle bozulan bağırsak hareketlerinizi sisteme koymak için ara öğünlerde meyve tüketimine ehemmiyet verin. Meyvelerinizi yeterli yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye itina gösterin..

Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.

Bayram ziyaretine gitmeden evvel meskeninizde yemeğinizi yahut ara öğününüzü kesinlikle tüketin. Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin.

Bayram tatilini fırsata çevirerek, fizikî aktivitenizi kesinlikle arttırın.

Bayramda tatile çıkan bireyler, açık büfelerde dikkatli olun, sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın.

 

Similar threads

Kurban bayramı yaklaştı yanlış beslenme alarmı çalmaya başladı. Bayramda gelin sağlıklı beslenelim, bayramımızı kendimize zehir etmeyelim. Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, şık hislerin paylaşıldığı et, hamur işleri ve tatlı tüketiminin arttığı günlerdir. Kurban bayramında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
158
Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte okul, iş, günlük yaşantı derken az çok düzene giren hayatımıza bayram tatillerinin girmesi özellikle beslenme düzenimize olumsuz etki eder. Kurban bayramı sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı, ailelerin bir araya geldiği önemli günlerdendir. Tatil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Kurban bayramında çokça et tüketiminin ne üzere olumsuz tesirleri bulunuyor? Münhasıran kalp – damar illeti, kolesterol, diyabet, şişmanlık üzere sıhhat meseleleri olan bireyler için kurban bayramı ziyade ölçüde yağ alımı mealine da geliyor. Al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çokça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Güncel beslenme biliminde ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağı bilinmektedir. Bu nedenle, size beslenme uzmanı olarak bir önerim var: Kurban bayramı’nda bazı kurallara uyarak, bayramın da zevkini çıkararak beslenebilirsiniz. Kurban bayramı’nın en önemli konusu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Kahvaltıda makul ölçüde peynir, zeytin, tam buğday unundan yahut çavdarlı ekmek yanında C vitamininden güçlü olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir. Kurban bayramında sofrada illaki al et olacaktır ancak kıymetli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma yahut kızartma metoduyla pişirilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
158
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt