Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kur'an da Peygamberlerin Duaları

Kur'an da Peygamberlerin Duaları
0
339

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
kur'an da peygamberlerin duaları
kur'an da peygamberlerin duası

KURAN'DA PEYGAMBER DUALARI

HZMUHAMMED (SAV)'İN DUALARI

Kuran'da Şuphesiz sen, pek buyuk bir ahlak uzerindesin(Kalem Suresi, 4) ayetiyle tanıtılan son peygamber Hz Muhammed (sav), gecenin bir bolumunu dua, zikir ve ibadetle geciriyordu Bir ayette bundan şoyle soz edilir:

Gercekten Rabbin, senin gecenin ucte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve ucte birinde kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da Geceyi ve gunduzu Allah takdir eder Sizin bunu sayamayacağınızı bildi, boylece tevbenizi kabul etti (Muzemmil Suresi, 20)
Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın Eğer kaba, katı yurekli olsaydın onlar cevrenden dağılır giderlerdi Oyleyse onları bağışla, onlar icin bağışlanma dile ve işkonusunda onlarla muşavere et Eğer azmedersen artık Allah'a tevekkul et Şuphesiz Allah, tevekkul edenleri sever (Ali İmran Suresi, 159)

De ki: Ey mulkun sahibi Allah'ım, dilediğine mulku verirsin ve dilediğinden mulku cekipalırsın, dilediğini aziz kılar, dilediğini alcaltırsın; hayır Senin elindedir Gercekten Sen, herşeye guc yetirensin(Ali İmran Suresi, 26)

Ve de ki: Rabbim şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım Ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim(Muminun Suresi, 9798)

Muminun Suresi'nin son ayetinde ise Peygamberimiz (sav)'in bir duası şoyle aktarılır:

Ve de ki: Rabbim bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın(Muminun Suresi, 118)

HZNUH'UN DUALARI

Kuran'da, yıllar boyunca, ornek bir kararlılıkla kavmini tevhid dinine cağıran Hz Nuh'un sabrından ovgu ile bahsedilir Hz Nuh kendisine ve yanındaki muminlere duşmanlık gosteren kavmine karşı kararlılıkla mucadele etmiştir Hz Nuh'un icinde bulunduğu her turlu durumda Allah'a yonelmesi, O'nun yardımını umarak samimiyetle dua etmesi ise muminler icin buyuk bir ornektir Hz Nuh icinde bulunduğu durumu Allah'a soylemişve şoyle dua etmiştir:

Sonunda Rabbine dua etti: Gercekten ben, yenik duşmuşdurumdayım Artık Sen (bu kafir toplumdan) intikam al(Kamer Suresi, 10)

HZİBRAHİM'İN DUALARI

Gunumuzde milyonlarca insanın hac gorevini yerine getirmek icin ziyaret ettiği Kabe'yi inşa eden Hz İbrahim, Kuran'da, tek başına bir ummetolarak tanıtılmaktadır O ve oğlu Hz İsmail, bundan binlerce yıl once, Allah'ın vahyi doğrultusunda insanların toplanacakları ve O'nu zikredecekleri, yılın belirli zamanlarında oraya hacca gelecekleri bir ev inşa etmişlerdir Bu evin Kuran'daki adı Kabe'dir İkisi bunu bir ibadet olarak yapmış, ve sonrasında şoyle dua etmişlerdir:

İbrahim, İsmail'le birlikte Evin (Ka'be'nin) sutunlarını yukselttiğinde (ikisi şoyle dua etmişti): Rabbimiz bizden (bunu) kabul et Şuphesiz, Sen işiten ve bilensin (Bakara Suresi, 127)

Kabe'nin inşa edildiği yer zamanla gelişecek ve bugun Mekke olarak isimlendirdiğimiz şehir halini alacaktır Hz İbrahim burası icin Allah'a şoyle dua etmiştir:

Hani İbrahim: Rabbim, bu şehri bir guvenlik yeri kıl ve halkından Allah'a ve ahiret gunune inananları urunlerle rızıklandırdemişti de (Allah: Sadece inananları değil) inkar edeni de az bir sure yararlandırır, sonra onu ateşin azabına uğratırım; ne kotu bir donuştur odemişti (Bakara Suresi, 126)

HZLUT'UN DUALARI

Kuran'da hukum ve ilimverilen peygamber olarak bahsedilen Hz Lut, Nuh Peygamber gibi kavmine uzun yıllar boyunca hak dini tebliğ etmiştir Ancak Allah'ın sınırlarını ciğneyerek eşcinsel ilişkilerde bulunan kavminin Hz Lut'a cevabı hep olumsuz olmuştur:

Hani Lut da kavmine şoyle demişti: Sizden once alemlerden hic kimsenin yapmadığı hayasızcirkinliği mi yapıyorsunuz? Gercekten siz kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz Doğrusu siz, olcuyu aşan (azgın) bir kavimsiniz Kavminin cevabı: Yurdunuzdan surup cıkarın bunları, cunku bunlar cokca temizlenen insanlarmış!demekten başka olmadı (A'raf Suresi, 8082)

HZ EYUP'UN DUALARI

Kuran'da dort yerde Hz Eyup'ten bahsedilir ve onun sabrı muminlere ornek olarak gosterilir Allah'tan vahiy alan secilmişbir kul olan Hz Eyup (Nisa Suresi, 163), ciddi bir hastalığa yakalanarak sıkıntı cekmiştir Ancak icinde bulunduğu her turlu ağır şartta daima sabrı ve Allah'a olan guveni ile one cıkmıştır Allah onun bu vasfını tum muminlere ornek olarak gosterir:

Gercekten, Biz onu sabredici bulduk O, ne guzel kuldu Cunku o, (daima Allah'a) yonelipdonen biriydi (Sa'd Suresi, 44)

Hz Eyup yakalandığı hastalığın yanısıra bir de şeytanın olumsuz telkini ile karşı karşıya kalmıştı Ancak Hz Eyup bu sıkıntısını samimi olarak Allah'a acmışve O'ndan yardım dileyerek dua etmiştir:

Kulumuz Eyyub'u da hatırla Hani o: Herhalde şeytan, bana kahredici bir acı ve azab dokundurdudiye Rabbine seslenmişti (Sad Suresi, 41)

HZ YUSUF'UN DUALARI

Hz Yusuf kıssası, dua konusunda muminler icin guzel orneklerle doludur Hz Yusuf, karşılaştığı her turlu sıkıntıya karşı tevekkullu ve teslimiyetli davranmasıyla, Allah'a olan sadakatiyle, sağlam bir imanın tum alametlerini gostermiştir

Hz Yusuf'a ve babası Hz Yakup'a isabet eden sıkıntılar, kucuk yaştaki Hz Yusuf'un kıskanc kardeşleri tarafından kuyuya atılıp bir kurt tarafından yenmişgibi gosterilmesiyle başlar Ancak Hz Yakup, cok sevdiği oğlunun başına gelen bu olay karşısında Allah'a olan teslimiyetini korur:

Ve uzerine yalandan kan (surulmuş) ola gomleğini getirdiler Hayırdedi Nefsiniz, sizi yanıltıp (boyle) bir işe suruklemiş Bundan sonra (bana duşen) guzel bir sabırdır Sizin bu duzupuydurduklarınıza karşı yardım istenecek olan Allah'tır(Yusuf Suresi, 18)

HZ ŞUAYB'IN DUALARI

Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gonderilen Hz Şuayb, Allah'ın sınırlarını ciğneyen kavmini imana davet etmişti (Araf Suresi, 85)

Medyen halkının Hz Şuayb'a cevabı Nuh ve Lut kavimlerinin cevaplarından farklı olmadı Hz Şuayb'ın soylediklerini kabul etmeyen kavim, onu ve diğer muminleri yaşadıkları topraklardan surgun etmekle tehdit etti:

Kavminin onde gelenlerinden buyukluk taslayanlar (mustekbirler) dediler ki: Ey Şuayb, seni ve seninle birlikte iman edenleri ya ulkemizden surupcıkaracağız veya mutlaka bizim dinimize geri doneceksiniz(Araf Suresi, 88)

Hz Şuayb ise, Medyen halkının duyarsızlığı ve tehditkar tavrı uzerine Allah'a tevekkul ederek O'na dua etti:

Allah bizi ondan kurtardıktan sonra, bizim tekrar sizin dininize donmemiz Allah'a karşı yalan yere iftira duzmemiz olur Rabbimiz olan Allah'ın dilemesi dışında, ona geri donmemiz bizim icin olacak işdeğildir Rabbimiz, ilim bakımından herşeyi kuşatmıştır Biz Allah'a tevekkul ettik 'Rabbimiz, bizimle kavmimiz arasında 'Sen hak ile hukum ver,' Sen 'hukum verenlerin' en hayırlısısın (A'raf Suresi, 89)

Sonunda Lut ve Nuh kavminin başına gelenler Medyen halkının da başına geldi Hz Şuayb'ın duası uzerine Allah hukmunu verdi ve Allah'ın elcisini tanımayan kavim helak edildi:

Bunun uzerine onları dayanılmaz bir sarsıntı tuttu da, kendi yurtlarında diz ustu cokmuşolarak sabahladılar Şuayb'ı yalanlayanlar, sanki orda 'hic refah icinde yaşamamışlar' gibi oldular: Şuayb'ı yalanlayanlar, asıl buyuk husrana uğradılar (Araf Suresi, 9192)

HZ SULEYMAN'IN DUALARI

Hz Suleyman'ın onemli ozelliklerinden biri, buyuk bir guc ve iktidara sahip olmasıydı Ona bircok ustun yetenekler de verilmişti Hz Suleyman'a verilen bu ustun yetenekler arasında cinleri yonetmek, hatta hayvanlarla konuşmak da bulunuyordu Hz Suleyman'ın hayvanların konuşmalarını anlaması Kuran ayetlerinde şoyle haber verilir:

Suleyman, Davud'a mirascı oldu ve dedi ki: Ey insanlar, bize kuşların konuşmadili oğretildi ve bize herşeyden (bol bir nimet) verildi Gercekten bu, apacık bir ustunluktur(Neml Suresi, 16)

Kendisine verilen ustunluklerden dolayı Allah'a şukreden Hz Suleyman'ın duası ise şoyledir:

Rabbim, bana, anne ve babama verdiğin nimete şukretmemi ve hoşnut olacağın salih bir amelde bulunmamı ilham et ve beni rahmetinle salih kulların arasına kat(Neml Suresi, 19)

Allah Hz Suleyman'a bazı ozel yeteneklerin dışında buyuk maddi imkanlar da sunmuştu Hz Suleyman da bu zenginliklere karşı O'na hep şukretmişve şoyle dua etmişti:

Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hic kimseye nasib olmayan bir mulku bana armağan et Şuphesiz Sen, karşılıksız armağan edensin (Sad Suresi, 35)

Daha onceki bolumlerde dua konularının sadece şahsi ve dunyevi istekler olmaması gerektiği uzerinde durmuştuk Hz Suleyman'ın hic kimseye nasip olmayan bir mulkistemesi de dunyevi bir istek değil, aslında ahirete yonelik bir istektir Nitekim onun gercekten ben mal sevgisini Allah'ı zikretmekten dolayı tercih ettim(Sad Suresi, 32) dediği ayetlerde bildirilmektedir

Eğer bir insan elinde bulunan maddi imkanları Allah rızası icin kullanıyor ve bu imkanlar onu Allah'a yakınlaştırıyor, Allah'ı anmasına vesile oluyorsa, onun dunya nimetlerini istemesi konusunda sıkıntı duymasına gerek yoktur Cunku artık bu nimetler onu ahirete yakınlaştıracak birer vesile haline gelmiştir

HZ ZEKERİYA'NIN DUALARI

Kuran'ın uc ayrı suresinde Hz Zekeriya'nın dualarından bahsedilir Yaşı ilerlemişolan Hz Zekeriya, kendi ardından kavmi icinde imanı ayakta tutması icin Allah'tan bir varis istemiştir Kendisi cocuk sahibi olmak icin oldukca yaşlı, karısı ise kısır olduğu icin varisi yoktur ve Allah'a duada bulunmuştur:

Hani o, Rabbine gizlice seslendiği zaman; Demişti ki: “Rabbim, şuphesiz benim kemiklerim gevşedi ve baş, yaşlılık aleviyle tutuştu; ben sana dua etmekle mutsuz olmadım Doğrusu ben, arkamdan gelecek yakınlarım adına korkuya kapıldım, benim karım da bir kısır (kadın)dır Artık bana Kendi Katından bir yardımcı armağan et Bana mirascı olsun Yakup oğullarına da mirascı olsun Rabbim, onu razı olunan kıl (Meryem Suresi, 36)

Orada Zekeriya Rabbine dua etti: “Rabbim, bana Katından tertemiz bir soy armağan et Doğrusu Sen, duaları işitensin dedi (Ali İmran Suresi, 38)

Zekeriya da; hani Rabbine cağrıda bulunmuştu: “Rabbim, beni yalnız başıma bırakma, Sen mirascıların en hayırlısısın (Enbiya Suresi, 89)

Ayette Hz Zekeriya'nın Allah'a gizlice seslendiği bildirilmektedir Bu, samimiyetin en buyuk gostergelerinden biridir Nitekim Allah, Kendisine bu tur bir samimiyet icinde cağrıda bulunan Hz Zekeriya'nın duasını kabul etmiştir:

Onun duasına icabet ettik, kendisine Yahyayı armağan ettik, eşini de doğurmaya elverişli kıldık Gercekten onlar hayırlarda yarışırlardı, umarak ve korkarak Bize dua ederlerdi Bize derin saygı gosterirlerdi (Enbiya Suresi, 90)

(Allah buyurduimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng “Ey Zekeriya, şuphesiz Biz seni, adı Yahya olan bir cocukla mujdelemekteyiz; Biz bundan once ona hicbir adaşkılmamışız (Meryem Suresi, 7)

O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: “Allah, sana Yahyayı mujdeler O, Allahtan olan bir kelimeyi (İsayı) doğrulayan, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamberdir (Ali İmran Suresi, 39)

Ayetlerin devamında bildirildiğine gore, Hz Zekeriya Allah'ın duasına karşılık ileri yaşına rağmen kendisine bir erkek evlat bağışlamasına şaşırır Kendisine mujdeyi ileten melek ise O'na Allah'ın kudretini hatırlatır:

Dedi ki: Rabbim, karım kısır (bir kadın) iken, benim nasıl oğlum olabilir? Ben de yaşlılığın son basamağındayım(Ona gelen melekimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng İşte boylededi Rabbin dedi ki: Bu Benim icin kolaydır, daha once sen hicbir şey değil iken, seni yaratmıştım(Meryem Suresi, 89)

Onceki bolumlerde Allah'ın samimi kullarının dualarına onlar icin en hayırlı olacak şekilde icabet ettiğini belirtmiştik Ve Allah'ın icten cağrıda bulunan inananların tek dostu ve yardımcısı olduğunu da bildirmiştik Allah, cocuk sahibi olması imkansız gibi gorunen Hz Zekeriya'ya da, samimi duasına icabet ederek salih bir oğul armağan etmiştir

HZ YUNUS'UN DUALARI

Kuran'da, Hz Yunus'tan şoyle soz edilir:

Şuphesiz Yunus da gonderilmiş(elci)lerdendi Hani o, dolu bir gemiye kacmıştı Boylece kur'aya katılmıştı da, kaybedenlerden olmuştu Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı (Saffat Suresi, 139142)

Hz Yunus peygamber olarak gonderildiği kavmini terk etmişti Yukarıdaki ayetlerde gorulduğu gibi, binmiş olduğu gemide yolcular arasında kura cekilmiş ve kura sonucunda onun denize atılmasına karar verilmişti Yine Kuranda bildirildiğine gore, denize atılan Hz Yunus, dev bir balık tarafından yutulmuştur

Balığın karnında iken pişmanlık duyan Hz Yunus, Allaha şoyle dua etmiştir:

Senden başka ilah yoktur, Sen Yucesin, gercekten ben zulmedenlerden oldum (Enbiya Suresi, 87)

Allah ise Hz Yunus'un samimi duasına karşılık onu mucizevi bir bicimde kurtarmıştır:

Bunun uzerine duasına icabet ettik ve onu uzuntuden kurtardık İşte Biz, iman edenleri boyle kurtarırız (Enbiya Suresi, 88)

Hz Yunus'u Allah daha sonra da itaatli bir kavmin başına gecirmiştir:

Onu yuzbin veya (sayısı) daha da artan (bir topluluk)a (Peygamber olarak) gonderdik Sonunda ona iman ettiler, Biz de onları bir sureye kadar yararlandırdık(Saffat Suresi, 147148)

Daha onceki bolumlerde Allah'ın bir duayı kabul ederken bunu belli sebeplere bağladığını, ancak dilerse sebepsiz de istenilen şeyi gercekleştirebileceğini ve bunun goklerin ve yerin Rabbi olan Allah icin son derece kolay olduğunu soylemiştik Allah Hz Yunus'un duasını kabul ederken de her turlu zor gorunen şartı ortadan kaldırmışve Hz Yunus'u balığın karnından kurtarmıştır Bu, insanın hicbir zaman Allah'ın rahmetinden umut kesmemesi ve hep O'na dua etmesi gerektiğinin carpıcı delillerinden biridir İnsan Rabbimize icten yoneldiği muddetce, kesin bir karşılık gorecektir

HZ İSA'NIN DUALARI

Kuran'da, Hz İsa'dan soz edilirken şoyle denir:

Onun adı Meryem oğlu İsa Mesih'tir O, dunyada ve ahirette 'seckin, onurlu, saygındır' ve (Allah'a) yakın kılınanlardandır(Ali İmran Suresi, 45)

Kuranda havarilerinin Hz İsadan Allaha dua etmesini ve gokten bir sofra talep indirilmesini istedikleri haber verilir “Sofra anlamına gelen Maide Suresinde anlatılan bu olay şoyledir:

Havariler: Ey Meryem oğlu İsa, Rabbin bize gokten bir sofra indirebilir mi?demişlerdi O da: Eğer inanmışlarsanız Allah'tan korkupsakınındemişti (Bu sefer Havarilerimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng Ondan yemek istiyoruz, kalplerimiz tatmin olsun, senin de gercekten bize doğru soylediğini bilelim ve buna şahidlerden olalımdemişlerdi (Maide Suresi, 112113)

Havarilerin bu isteklerinin altında olağanustu bir olay gormek isteği yatıyordu Hz İsa, bu mucize isteğinin yersiz olduğunu belirtmesine rağmen, havariler gokten sofra inerse kalplerinin daha da tatmin olacağını soyleyerek ısrar ettiler Hz İsa ise, havarilerin bu istekleri uzerine Allah'a dua ederken, Kuran'daki bircok dua orneğinde olduğu gibi Allah'ı sıfatlarıyla andı Kuran'da, Hz İsa'nın bu duasından şoyle soz edilir:

Meryem oğlu İsa: Allah'ım, Rabbimiz, bize gokten bir sofra indir, oncemiz ve sonramız icin bir bayram ve Sen'den de bir belge olsun Bizi rızıklandır, Sen rızık vericilerin en hayırlısısındemişti (Maide Suresi, 114)

Allah Hz İsa'nın duasını kabul etti ve şoyle buyurdu:

Allah demişti ki: Şuphesiz ben bunu size indireceğim Artık bundan sonra sizden kim inkar ederse, ben onu gercekten alemlerden hic kimseyi azablandırmayacağım bir azabla azablandıracağım(Maide Suresi, 115)

Hz İsa'nın Maide Suresi'ndeki ikinci duası ise, havarilerin korunup gozetlenmesi ve bağışlanması konusundaydı:

Allah: Ey Meryem oğlu İsa, insanlara, beni ve anneni Allah'ı bırakarak iki ilah edinin, diye sen mi soyledin?dediğinde (İsa şoyle dedi); Seni tenzih ederim, hakkım olmayan bir sozu soylemek bana yakışmaz Eğer bunu soyledimse mutlaka Sen onu bilmişsindir Sen bende olanı bilirsin, ama ben Sen'de olanı bilmem Gercekten, gorunmeyenleri (gaybleri) bilen Sen'sin Sen

Ben onlara bana emrettiklerinin dışında hicbir şeyi soylemedim (O da şuyduimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng 'Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a kulluk edin' Onların icinde kaldığım surece, ben onların uzerinde bir şahidim Benim (dunya) hayatıma son verdiğinde, uzerlerindeki gozetleyici Sen'din Sen herşeyin uzerine şahid olansınEğer onları azablandırırsan, şuphesiz onlar Senin kullarındır, eğer onları bağışlarsan, şuphesiz aziz olan, hakim olan Sen'sin Sen(Maide Suresi, 116118)

HZ MUSA'NIN DUALARI

İsrailoğulları'na elci olarak gonderilen Hz Musa, Firavun'un zulmunden kurtulması icin, henuz bebek iken annesine gelen vahy uzerine bir nehre bırakılmıştı Firavun ve ailesi nehirde buldukları Hz Musa'yı evlat edindiler (Kasas Suresi, 78) Hz Musa'ya Firavun'un sarayında ergenlik cağına geldiğinde diğer peygamberler gibi Allah'tan ilim ve hikmetverildi (Kasas Suresi, 14)

Kuran'da Hz Musa'nın Allah'a yonelerek dua etmesine neden olan bir olay şoyle anlatılır:

(Musa) Halkının haberi olmadığı bir zamanda şehre girdi, orda kavga etmekte olan iki adam buldu; bu kendi taraftarlarından, şu da duşmanlarından Derken taraftarlarından olan, duşmanlarından olana karşı ondan yardım istedi Bunun uzerine ona bir yumruk attı ve işini bitiriverdi (Sonra daimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng Bu şeytanın işindendir; o, gercekten acıkca saptırıcı bir duşmandırdedi (Kasas Suresi, 15)

Ayette anlatılan olay sonucunda Hz Musa Allah'tan bağışlanma diledi ve bir daha suclu ve gunahkarlara destek olmayacağına dair Allah'a soz verdi:

Dedi ki: Rabbim, gercekten, ben kendi nefsime zulmettim, artık beni bağışlaBoylece (Allah) onu bağışladı Şuphesiz O, bağışlayandır, esirgeyendir Dedi ki: Rabbim, bana verdiğin nimetler adına, artık suclu gunahkarlara destekci olmayacağım(Kasas Suresi, 1617)

Soz konusu olayın duyulması uzerine, bulunduğu şehrin onde gelenleri Hz Musa'yı yakalayarak oldurmeyi planladılar Bunu oğrenince Hz Musa yine Allah'a dua etti:

Boylece oradan korku icinde (cevreyi) gozetleyerek cıkıp gitti: Rabbim, zalimler topluluğundan beni kurtardedi (Kasas Suresi, 21)

Hz Musanın duası kabul edildi ve Allahın yonlendirmesiyle Firavunun şehrinden ayrılarak daha guvenli bir yere gitmek uzere yola koyuldu Bu sırada da surekli Allaha yonelmiş, hep Ona dua etmişti:

Medyen'e doğru yoneldiğinde de: Umarım Rabbim, beni doğru bir yola yoneltip iletirdedi Medyen suyuna vardığı zaman, su almakta olan bir insan topluluğu buldu Onların gerisinde de (hayvanları su başına goturmekten cekinen) iki kadın buldu Dedi ki: Bu durumunuz ne?Cobanlar surulerini sulamadıkca, biz surulerimizi sulayamayız; babamız, yaşı ilerlemişbir ihtiyardırdediler Hemencecik onların surulerini suladı, sonra yine golgeye cekilerek dedi ki: Rabbim, doğrusu bana indirdiğin her hayra muhtacımCok gecmeden, o iki (kadın)dan biri, (utana utana) yuruyerek ona geldi Babam, bizim icin suruleri sulamana karşılık sana mukafaat vermek uzere seni davet etmektedirdedi Bunun uzerine ona gelip de olup bitenleri anlatınca o: Korkmadedi Zalimler topluluğundan kurtulmuşoldun(Kasas Suresi, 2225)

Bu olayların ardından Hz Musa Medyende yerleşti Ardından gecen 810 yıldan sonra ailesiyle birlikte Medyenden ayrıldı Yolda Tuva Vadisi denilen yere geldiğinde ilk vahyi alacaktı Allah ona Firavuna gitmesini ve kendisine dini tebliğ etmesini emretti Hz Musanın Kasas Suresinde Allaha bu konuda şoyle dua ettiği bildirilir:

Dedi ki: Rabbim, gercekten onlardan bir kişi oldurdum, beni oldurmelerinden korkuyorum Ve kardeşim Harun; dil bakımından o benden daha duzgun konuşmaktadır, onu da benimle birlikte bir yardımcı olarak gonder, beni doğrulasın Cunku onların beni yalanlamalarından korkuyorum(Kasas Suresi, 3334)

Kuranda bildirildiğine gore Hz Musa icinde duyduğu heyecanın tebliğ gorevini yerine getirmesine engel olmasından cekinmişti Bunun icin de Allaha dua etti:

Dedi ki: Rabbim, benim goğsumu ac Bana işimi kolaylaştır Dilimden duğumu coz; ki soyleyeceklerimi kavrasınlar Ailemden bana bir yardımcı kıl, kardeşim Harun'u Onunla arkamı kuvvetlendir Onu işimde ortak kıl, Boylece Seni cok tesbih edelim Ve Seni cok zikredelim Şuphesiz Sen bizi goruyorsun(Taha Suresi, 2535)

Hz Musa'nın bu samimi duasına karşılık Allah onu ve kardeşini ozel bir koruma altına aldığını şoyle bildirmiştir:

(Allah) Dedi ki: Pazunu kardeşinle pekiştirip guclendireceğiz; sizin ikinize de oyle bir 'guc ve yetki' vereceğiz ki, ayetlerimiz sayesinde size erişemeyecekler Siz ve size uyanlar galip olanlarsınız(Kasas Suresi, 35)

Hz Musanın Firavuna gostermişolduğu mucizeler, Firavunun yanındaki bazı kişilerin iman etmesine vesile olurken, Firavun ve kavminin buyuk kısmı Allaha karşı buyuklenmekte ısrar ediyorlardı Bunun uzerine Hz Musanın Allaha şoyle dua ettiği Kuranda bildirilir:

Musa dedi ki: Rabbimiz, şuphesiz Sen, Firavun'a ve onde gelen cevresine dunya hayatında bir cekicilik (guc, ihtişam) ve mallar verdin Rabbimiz, Senin yolundan saptırmaları icin (mi?) Rabbimiz, mallarını yerin dibine gecir ve onların kalblerinin uzerini şiddetle bağla; onlar acı azabı gorecekleri zamana kadar iman etmeyeceklerAllah, Hz Musa'nın duasına şoyle karşılık verdi: İkinizin duası kabul olundu Oyleyse dosdoğru yolda devam edin ve bilgisizlerin yoluna uymayın(Yunus Suresi, 8889)

Hz Musa'nın yukarıdaki duasının ardından Firavun ve tum inkarcı cevresi helak edilmişve İsrailoğulları Mısır'dan ayrılmışlardır Mısır'dan cıkmalarından bir sure sonra, Hz Musa kardeşi Hz Harun'u yerine bırakarak, kırk gunluğune Tur Dağı'na cıktı Burada kendisine vahyin gelmesini bekledi (A'raf Suresi, 142) Vahy gelince de Allah'a şoyle dua etti:

Rabbim, bana goster, Seni goreyim (A'raf Suresi, 143)

Allah, Hz Musa'nın bu isteğine şoyle karşılık verdi:

(Allahimageskurandapeygamberlerindualari5afe7408b53aapng Beni asla goremezsin, ama şu dağa bak; eğer o yerinde karar kılabilirse, sen de Beni goreceksinRabbi dağa tecelli edince, onu paramparca etti Musa bayılarak yere duştu Kendine geldiğinde: Sen ne Yucesin (Rabbim) Sana tevbe ettim ve ben iman edenlerin ilkiyimdedi Ey Musadedi Sana verdiğim risaletimle ve seninle konuşmamla seni insanlar uzerinde seckin kıldım Sana verdiklerimi al ve şukredenlerden ol(Araf Suresi, 143144)

Hz Musa Tur Dağı'na giderken kavminden sorumlu olarak kardeşi Hz Harun'u bırakmıştı Ancak kavmi Hz Musa'nın gidişi ile birlikte gevşeklik gostererek Mısır'daki putperest inanışlara donuş yaptılar Kendilerine bir buzağı heykeli yaptılar ve ona tapındılar Hz Musa kavminin buzağıya tapması uzerine aralarından muminleri ayırarak Allah'ın daha onceden vahyettiği buluşma yerine doğru yola cıktı Ancak buluşma yerine gelmeden bunları da ayetin ifadesiyle dayanılmaz bir sarsıntıtutunca, Allah'tan kendisi ve yanındaki muminler icin bağışlanma diledi:

Dedi ki: Rabbim, eğer dileseydin, onları ve beni daha onceden helak ederdin (Şimdi) İcimizdeki beyinsizlerin yaptıklarından dolayı bizi helak edecek misin? O da Senin denemenden başkası değildir Onunla Sen dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirirsin Bizim velimiz Sensin Oyleyse bizi bağışla, bizi esirge; Sen bağışlayanların en hayırlısısınBize bu dunyada da, ahirette de iyilik yaz, şuphesiz ki biz Sana yoneldik Dedi ki: Azabımı dilediğime isabet ettiririm, rahmetim ise herşeyi kuşatmıştır; onu korkupsakınanlara, zekatı verenlere ve Bizim ayetlerimize iman edenlere yazacağım(A'raf Suresi, 155156)

Kuran'da Hz Musa ile ilgili olarak anlatılanlara baktığımızda, Hz Musa'nın dualarında en cok dikkat ceken noktalardan birinin, onun icten samimiyeti ve acıksozluluğu olduğunu goruruz Allah'a samimi bir bicimde dua etmişve O'ndan yardım dilemiştir Allah, Hz Musa'yı zamanla ve olaylarla eğiterek buyuk guc sahibi bir peygamber haline getirmiştir