Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

kudüm nedir, nasıl çalınır

kudüm nedir, nasıl çalınır
0
145

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Din müziğinin kayda değer çalgılarından “kudüm, bunun dışında “nakkare adıyla anılır “Tambur, “kemençe, “davul gibi çalgılarla zenginleştirilmeden önce Mevlevî müziği nin dört temel çalgısından biri olan “kudümün, çapları yaklaşık 2830 cm civarındaki davulları, vurma bakırdan yapılmış olup biri büyük diğeri küçük iki tasa benzer

İki çanağın büyüklüğünün birbirinden farkli olmasının sebebi, icra esnasında farkli tını edinmek içindir Yüksekliği ise takriben 16 cm olan taslar, dibe doğru daralırlar

Büyüğünün ağzına iki, küçüğünün ağzına bir milim kalınlığında deri gerilir Tiz ses veren davul (tek) sola, öbürü (düm) sağa konur Daha ince bir derinin gerildiği (tek), boyut olarak da (düm)den azıcık küçüktür

Devrilip sallanmalarını durdurmak için, simit denen, içi pamuk içi doldurulmuş bir çift meşin halka üstüne oturtulan davullar, “zahme denilen bir çift ahşap çubukla çalınır Kudümün bakır gövdesi, metalik tınıyı gidermek nedeniyle genelde dışarıdan meşinle kaplanır *

858,505Konular
982,698Mesajlar
33,053Kullanıcılar
gakgunSon üye
Üst Alt