Ksantam gam kıvam arttırıcı özelliğiyle son günlerde en çok merak edilen eserlerden biri oldu. Genelde salata soslarında kullanılan ksantam gam nedir, ksantam gam nasıl kullanılır? Ksantan Gam salata soslarında nasıl kullanılır? İşte ksantam gam hakkında tüm merak edilenler:
Besinlerde yaygın olarak kullanılan bir katkı unsurlarından biri Ksantan gam olarak öne çıkıyor. E415 koduyla kodlanmış besin katkı hususudur. Mikrobiyal gam olarak bilinir. Xanthomonas compestris isimli bakteri yoluyla elde edilir. Doğal bir polisakkarittir ve suda düzgün çözünür. Kıvam arttırıcı katkı unsuru olarak kullanılan hidrokolloid özelliklere sahip, lifli bir karbonhidrat ve bir dengeleyici(stabilizatör)dir. Ksantam gam marketlerden satın aldığımız birçok eserde bulunmaktadır. Bunlardan kimileri mayonez, puding ve dondurmadır.
KSANTAM GAM NEDİR?
Mısır nişastasının bir bakteri olan (Xanthomonas campestris) ile fermente edilmesiyle üretilir. Ayrıyeten lahanada da bulunur. Salata sosu hazırlarken kullanabileceğiniz ksantam gam dan biraz ekleyerek salata sosunu bağlayabilirsiniz. Birçok alanda kullanılan ksantan gam'ı en kolay ve tesirli halde salatalarınızda kullanabilirsiniz.
KSANTAM GANIM ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI;
- Yüksek konsantrasyonlarda bile gözle görülür berrak çözeltiler oluşturması,
- Hem sıcak, hem de soğuk suda çözülebilme özelliği,
- Düşük polisakkarit konsantrasyonlarında bile çözeltilere yüksek viskozitesi vermesi,
- Geniş sıcaklık aralıklarında ksantan tarafından oluşturulan çözeltilerin akışkanlığında asgarî değişim görülmesi,
- Hem asidik, hem de alkali çözeltilerde çözünmesi ve stabil olması,
- Yüksek tuz konsantrasyonuna sahip çözeltilerde stabil kalması,
- Düzgün bir kayganlaştırıcı olması,
- Donma/çözünme basamaklarından sonra stabiliteyi sağlaması,
- Çok derecede tesirli bir emülsiyon stabilizatörü olması,
- Harika ağız tadı vermesi, şeklinde sayılabilmektedir.
KSANTAM GAM NASIL KULLANILIR?
- Pasta kaplama şekerleri ve jölelerde
- Bağlayıcı gereç evcil hayvan mamalarında
- Kaplama gereci pastacılık, unlu mamuller
- Salata soslarında
- Sinema oluşturma kollayıcı katmanlar, sosis kaplamasında
- Gluten, yerine kullanılabilme ve hamur sürece unlu mamuller, makarnada
- Stabilizatör dondurma, salata sosu, meyve suları, margarin de
- Kabartma gereci, işlenmiş et eserlerinde
- Pıhtılaşma önleyici, donma-erime kararlılığı peynir, dondurulmuş besinlerde
- Kıvam arttırma reçeller, soslar, şuruplar ve turta dolgularında kullanılmaktadır.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.