Kortizon kullanımı sırasında beslenme
Tuz tuketimine dikkat edilmeli: Kortizon kullanan hastaların tuz tuketimini azaltması gerekir Bunun sebebi kortizonun bobreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır Bu hastalarda tansiyonun yukselmesine neden olan bir etkidir Bunun dışında kortizon bobreklerden potasyum atma etkisi de bulunmaktadır Hormonların salgılanmasında ve kalbin kasılma fonksiyonunda olumsuz etkiler yaratır Bu yuzden hastalar tuzu azalttığında, potasyum acısından zengin beslenme duzeni kurmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir Bu arada tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır
Kalsiyum oranı arttırılmalıdır: Uzun sure kortizon tedavisi goren hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır Bunun sebebi kortizonun kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltması nedeniyle osteoporoza sebep olmasındandır Hastalar bu surecte duzenli olarak kemik yoğunluğu olcumu yaptırmalı, kalsiyum oranı yuksek olan yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagiller, fındık gibi gıdaları tuketmeleri gerekir
Tatlılardan kacınılmalı: Kortizon verilen kişilerde iştah acıldığından, karbonhidrat iceren besinlere aşırı bir istek doğar Cunku vucutta karbonhidrat metabolizması bozulmuştur Tatlıları fazla tuketmek kilo alımını hızlandırır
Sodyum iceren gıdalardan kacınılmalı: Kortizon alanlar hazır gıda tuketiminden kacınmalıdır Evde yapılan katkısız besinler tercih edilmelidir İcinde sodyum oranı yuksek olan sakatatlar, şarkuteri urunleri, kabuklu deniz urunleri, salata sosları, ketcap, kahvaltılık tuzlu margarinler, hazır yufka, mısır gevreği gibi gıdalar tuketilmemelidir
Tuz tuketimine dikkat edilmeli: Kortizon kullanan hastaların tuz tuketimini azaltması gerekir Bunun sebebi kortizonun bobreklerden tuzun geri emilimini arttırmasındandır Bu hastalarda tansiyonun yukselmesine neden olan bir etkidir Bunun dışında kortizon bobreklerden potasyum atma etkisi de bulunmaktadır Hormonların salgılanmasında ve kalbin kasılma fonksiyonunda olumsuz etkiler yaratır Bu yuzden hastalar tuzu azalttığında, potasyum acısından zengin beslenme duzeni kurmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir Bu arada tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır
Kalsiyum oranı arttırılmalıdır: Uzun sure kortizon tedavisi goren hastalarda kemik yıkımı fazlalaşır Bunun sebebi kortizonun kalsiyumun bağırsaktan emilimini azaltması nedeniyle osteoporoza sebep olmasındandır Hastalar bu surecte duzenli olarak kemik yoğunluğu olcumu yaptırmalı, kalsiyum oranı yuksek olan yoğurt, peynir, yeşil sebzeler, balık, kuru baklagiller, fındık gibi gıdaları tuketmeleri gerekir
Tatlılardan kacınılmalı: Kortizon verilen kişilerde iştah acıldığından, karbonhidrat iceren besinlere aşırı bir istek doğar Cunku vucutta karbonhidrat metabolizması bozulmuştur Tatlıları fazla tuketmek kilo alımını hızlandırır
Sodyum iceren gıdalardan kacınılmalı: Kortizon alanlar hazır gıda tuketiminden kacınmalıdır Evde yapılan katkısız besinler tercih edilmelidir İcinde sodyum oranı yuksek olan sakatatlar, şarkuteri urunleri, kabuklu deniz urunleri, salata sosları, ketcap, kahvaltılık tuzlu margarinler, hazır yufka, mısır gevreği gibi gıdalar tuketilmemelidir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.