
Köpoğlu mancası, Trakya’da çok sık karşımıza çıkan nefis bir meze. Közlenmiş patlıcan, domates, biber, sarımsak ve yoğurttan elde edilen bu enfes mezeyi siz de kesinlikle denemelisiniz. İşte köpoğlu mancası için gerekli materyaller ve yapılış aşamaları…
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Çoklukla göçmen mutfaklarında hazırlanan köpoğlu, Trakya ile özdeşleşmiştir. İmalinde patlıcan, biber, domates üzere düşük kalorili sebzeler kullanılır. Görünümü türlü yemeğine benzese de, daha hafif bir formda sunulur. Beden direncini arttırdığı için, haftada bir defa tüketilebilir. Çoklukla yılbaşı üzere özel gecelerde et yemekleri ile birlikte servis edilir. Gereçleriniz hazırsa, Balkan esintilerini sofralarınızda hissettirecek köpoğlu mezesi tanımına başlayabiliriz.
- Patlıcanları közlemeden evvel 15 dakika tuzlu suda bekletebilirsiniz. Böylelikle acı tadını salacaktır.
- Közleme sürecinin akabinde biber ve patlıcanları kağıt havluda bekletin ve çatalın dışıyla soymaya başlayın.
- Sarımsakları ezerken çıkan suyu ezmeyin, karışıma ek edin.
- Yoğurdu servis esnasında ekleyin. Aksi takdirde mezenin kıvamı sulu olacaktır.
KÖPOĞLU MEZESİ TANIMI:
GEREÇLER
2 orta uzunluk patlıcan
1-2 sivri biber yahut köy biberi
2 su bardağı süzme yoğurt
2 domates
1-2 diş sarımsak
Karabiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI
Patlıcanları ve biberleri közleyin. Soğuduktan sonra temizleyin. Biberleri ince, patlıcanları küp şekilde doğrayın.
Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Kabuklarını soyup, küp doğradığınız domatesleri ve ezdiğiniz sarımsağı ek edin. Tuz ile tatlandırıp birkaç dakika soteleyin.
Doğradığınız közlenmiş patlıcan ve biberleri ek edin. 2-3 dakika kadar daha pişirip ocaktan alın, bir servis tabağına aktarın.
Üzeri için; süzme yoğurdu uygunca çırpın ve soğuyan sebzelerin üzerinde gezdirin.
Köpoğlu mezesini, çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...