
Konserve Karnıyarık Tanımı İçin Materyaller
- 1 kavanoz kıştan hazırladığımız konserve ya da (6 adet orta uzunluk patlıcan)
- 250 gram kıyma
- 1 adet orta uzunluk ince kıyılmış ya da rende soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 silme tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 7 yemek kaşığı domates sosu ya da bir bütün domates
- 2 -3 adet yeşil biber (ben biberlerimi de dondurucudan kullandım)
- 5 adet iri diş sarımsak
Konserve Karnıyarık Tanımı Yapılışı
- 6 adet patlıcanımızı alacalı biçiminde soyuyoruz.
- 10 dakika kadar tuzlu suda bekletiyoruz .
- Sonra sudan çıkarıp yıkayıp kuruluyoruz.
- Ortasına bıçakla bir çizik atıyoruz.
- Kızgın yağda yavaşça kızartıyoruz yada az yağlı isterseniz patlıcanlarımızı güzelce yağlayıp 200 derece fırında 15 dakika kızarana kadar kızartıyoruz.(Ben yazdan hazırladığım konserve patlıcanlarımı kullandım alta not olarak bunu paylaştım)
- 250 gram kıymanın içerisine ince doğranmış bir baş soğanı, sarımsaklarımızı, baharatlarımızı ve salçamızın yarısını ,2 yemek kaşığı domates sosumuzu ,kıymamızı yağlı değilse yarım çay bardağı zeytinyağımızı, tuzumuzu ,bir tutam maydanozumuzu doğrayarak bütün malzemeyi karıştırıyoruz.
- Patlıcanlarımızı tepsiye aralıklı olarak diziyoruz .
- Ortalarına çizik attığımız açık taraflarına kıymalı harcımızı hisse edip içlerini dolduruyoruz.
- En üstlerine biber ve domates dilimleri ile süslüyoruz ,ben bu mevsimde domates kullanmak istemediğim için tekrar yazdan hazırladığım domates sosumu kullandım.
- Küçük bir tavada kalan yağımızı ve salçalarımızı yavaşça kavurup içine bir su bardağı su ek edip kaynayana kadar bekliyoruz .
- Salçanız tuzsuz ise tuz ve karabiber eği yapabilirsiniz hazırladığımız bu sosu patlıcanların üzerine kaşıkla gezdirerek döküyoruz .
- Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında orta beğenilen 20-25 dakika pişiriyoruz sıcak olarak servis ediyoruz yanına pilav ve cacıklakla kusursuz oluyor afiyet olsun
- Karnıyarıklık konserve patlıcan hazırlama; Bunun için 6 adet küçük uzunluk patlıcanları alacalı soydum tuzlu suda 10 dk beklettim yıkadım ve kuruladım daha sonra her taraflarını yağlayıp yağlı kağıda dizdim .
- 200 derecede evvelce ısıtılmış fırında 15dk kızarttım .
- Sonra fırından çıkartarak fırça ile üzerlerine bir sefer daha sıvı yağ sürdüm.
- 10 dakika daha fırında pişirdim .
- Bu ortada öbür bir tencerede 3 adet domatesi rendeledim, 3 yemek kaşığı yağda soteleyip kaynattım.
- Fırından çıkarttığım patlıcanları mı yarım litrelik konserve kavanozuna yerleştirdim.
- Üzerine domates sosumu döktüm ,kullanılmamış pak kapakla iki tık sola ve sağa sıkarak güzelce kapattım.
- Bir gün yerinden oynatmadan bekledim sabah aksi çevirdiğimde kapak içeriye çökmüş sızma yoksa konserveniz hazırdır şayet çökmemişse ve gereçler dışarıya akmışsa kapağını değiştirin.
- Zıt çevirerek bir tencereye yerleştirin, yarısına kadar su doldurun ve 15 dakika kaynatın. Patlıcan konserveniz hazır.