Mevsim geçişlerinde hasta olmamak velev vücudun direncini arttırmak için birebir olan kızılcık çorbasını kesinlikle denemelisiniz. Mide illetlerinden yüksek tansiyona kadar birçok rahatsızlığı kısa müddette geçiren kızılcık çorbasının en pratik tanımı metnimizde.
Kızılcık daha çok Karadeniz ve Çukurova'da yetişen, Eylül Ekim üzere tezgahlarda alanını alan bir bitkidir. Mütehassısların kesinlikle tüketilmesini önerdiği kızılcık, halk arasında "kiren" olarak da bilinir. Neredeyse tam bir şifa deposu olan kızılcık meyvesinden yaprağına, kökünden kabuğuna kadar her noktası yararlarla doludur. Bir antioksidan deposu olan kızılcığın üriner sistem enfeksiyonlarını engelleme dışında, sindirim sistemi problemlerini azaltma, diş plaklarını ve çürüklerini tedbire, LDL kolesterolü düşürme ve damar çeperini destekleyerek kalp-damar sıhhatine ek ve anti kanser özellikleri bulunuyor. Yapılan araştırmalara nazaran karaciğer ve göğüs kanseri oluşumunda kanserli hücrelerin üreyip gelişmesini önlediği gözlemlenmiştir. Kış marazlarını ortadan kaldırmada hayli güçlü olan kızılcığı çorba olarak pişirebilirsiniz. Lakin öncelikle tarhanasını yapmalısınız.
KIZILCIK TARHANASI TANIMI:
GEREÇLER
2 kilo kiren
2 su bardağı su
3 çorba kaşığı tuz
1 avuç eski olağan tarhana
Alabildiği kadar un
YAPILIŞI
Öncelikle kirenleri suyun içerisinde şıkça kaynatın. Kaynadıktan sonra tuzu koyup, 15 dakika daha kaynatın.
Kaynattıktan sonra soğuması için kenara alın. Soğuduktan sonra içerisinde bir avuç kadar eski alışılagelmiş tarhana ve alabildiği kadar un ekleyin.
Homojen kıvama gelen hamurun üzerini sarıp 1 gece boyunca bekletin. Daha sonra güneşte kuruması için modül parça alarak kurutun.
Kuruyan kızılcık tarhanasını elinizle toz haline getirin. Bu formda kavanoza koyarak saklayabilirsiniz.
KIZILCIK ÇORBASI TANIMI:
MATERYALLER
3 kaşık kızılcık tarhanası
5 bardak su
2 çorba kaşığı yağ
4 -5 diş sarımsak
YAPILIŞI
Yağı tencerenin içerisine alıp üzerine soğuk suyu ek edin.
Ardına 3 kaşık kızılcık tarhanasını ekleyip karıştırın. Yoğunlaştığında sarımsakları küçültüp içerisine ekleyin.
Kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp dinlendirin.
Daha sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...