
Kıymalı Karnabahar Graten Tanımı İçin Materyaller
Kıymalı harç için:
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 150 gram az yağlı kıyma
- 2 yemek kaşığı su
- Tuz, karabiber
- 1 orta uzunluk karnabahar
- Yarım limon
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet yumurta
- Tuz, karabiber
- 100 gram kaşar peyniri
Kıymalı Karnabahar Graten Tanımı Yapılışı
- Karnabaharın çiçeklerini ayırın.
- Kokmaması için yarım limon ek ettiğiniz kaynar suda hafif canlı kalacak biçimde haşlayın. ( fırında da pişeceğini düşünerek, yumuşamaya başladığı vakit ocaktan alın. )
- Karnabahar çiçeklerini sudan çıkarıp bir kenara alın.
- Bir tavaya 1–2 yemek kaşığı zeytinyağını alın.
- Kıymayı tavaya ekleyip kavurmaya başlayın.
- Kıyma suyunu çekmeye yakın küp doğranmış soğanları ek edin ve kavurmaya devam edin.
- Akabinde salçayı da ekleyip 2 dakika daha kavurun.
- Son olarak su ve baharatları da katıp 1 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.
- Beşamel sos yapmak için küçük bir sos tenceresine sıvı yağ ve tereyağını koyup un ile birlikte kavurun.
- Unun kahverengileşmesine müsaade vermeyin. ( yalnızca kokusu gidene kadar kavurun)
- Sonra süt ekleyin ve kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Birinci sıcaklığı gidinceye kadar bekleyip yumurta, tuz ve karabiberini ek edin.
- Pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın yahut çırpın.
- Karnabahar çiçeklerini gerekiyorsa keserek küçültün.
- Pişireceğiniz fırın kabına evvel karnabahar çiçeklerini dizin.
- Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı ekleyin.
- Onunda üzerine beşamel sosu gezdirip en üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
- Evvelden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.