Kişniş aroması yüksek bir bitkidir Genellikle çorba da, içli köftede ve turşuda kullanılır Lezzetli aromasının dışında sağlık üzerinde bir çok faydası vardır Birçok meyve ve sebze gibi, kişniş de iyi bir antioksidan kaynağıdır Bitkinin tüm parçaları yenilebilir Taze yaprakları ve kurutulmuş tohumları en çok yemek pişirmede kullanılır Bu lezzetli, parlak bitki, sınırsız mutfak kullanımına sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda pek çok insan için şaşırtıcı bir şekilde vücuda fayda sağlar ve bilinen birçok şifa özelliğine sahiptirKişnişin eşsiz olmasının nedenlerinden biri, çok yönlülüğünden kaynaklanmaktadır
Konu Resmi
Kişniş doymuş yağ ve kolesterolde çok düşüktür ve kalori değeri hemen hemen hiç yoktur İyi bir diyet lifi kaynağıdır, A, C, E, K vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyumdur Kişniş tohumları, yuvarlak, oval şekilli, sarı renkli, aromatik, tatlı ve narenciye ve biraz da biberli bir tada sahiptir Bu tohumlar yaygın olarak baharat olarak kullanılırBu Akdeniz otu, hem modern hem de geleneksel mutfaklarda lezzetli yemeklerin bir bölümünü oluşturmaktadır Eski Yunanlılar, parfümlerdeki bir bileşen olarak kişniş uçucu yağını kullandılar, Romalılar ise bu otu çürümüş et kokusunu maskelemek için kullandılar Mutfak kullanımlarının dışında, hastalık önleyici ve sağlığı teşvik edici olarak kullanılmıştırKişniş bitkisinin yaprakları, kökleri ve saplarının antiseptik ve karminatif özelliklere sahip olduğu bulunmuştur
Kişniş Besin Değerleri
Kalsiyum: 354 mg
Magnezyum: 165 mg
Fosfor: 205 mg Potasyum: 633 mg
Taze ve aromatik lezzetine ek olarak, kişniş, vitaminkaroten, C vitamini ve folat gibi antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir Kişniş otu, kolesterol içermez, ancak antioksidanlar, esansiyel yağlar, vitaminler ve diyet lifi bakımından zengin olup LDL veya kötü kolesterolü düşürmede ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini arttırmada yardımcı olur Böylece, kardiyovasküler sağlık için yararlıdır Ayrıca, atardamarlar da kolesterol birikmesini önlerLDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra, kişnişin faydalarından biri de kan basıncını düşürerek hipertansiyonu azalmasıdır Ot iyi bir potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve demir yanı sıra sodyumun düşük bir kaynağıdır Bu yüksek potasyum ve düşük sodyum oranı, kalp hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur Kişniş, tüm dünyada mide bulantısı, gaz ve şişkinlik önlemek, hazımsızlık ve mide ekşimesi rahatlatmak ve mide krampları hafifletmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır
Kişniş kan kolesterolü azaltmada rol oynayabilen linoleik asit , palmitik asit ve stearik asit gibi yağ asitleri içerir Aynı zamanda, kan damarı duvarlarının iç kısımlarındaki yağ asidi birikimini önlemeye yardımcı olurlar ve aterosklerozun dolaşım sistemi üzerindeki etkisini azaltabilirKişniş, sitronelol içerdiği esansiyel yağlardan biri, ağız ülserlerinden koruyan antiseptik özelliklere sahiptir Kişnişin antihistaminik özelliklere sahip olduğu, mevsimsel alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini azaltabildiği bulunmuştur Geleneksel olarak, kişniş, vahşi ortamda zehirli veya yüksek ölçüde alerjenik bitkilere kazara maruz kalmanın ardından alerjik cevabı azaltmak için bazı kültürler tarafından kullanılmıştır
Kas gevşetici nitelikleri nedeniyle, kişniş hafif bir müshil gibi davranabilir Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur, böylece endişeyi giderir ve stresin zararlı etkilerini azaltır Anksiyete ve stresi azaltarak, kişniş, sakinleştirici bir bitki olduğu için uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olur Doğal yatıştırıcı etkileri sayesinde uyku kalitesini artırabilir Kişniş yaprakları, hazımsızlık sorunlarının yanı sıra mide bulantısı hissinden de rahatlama sağlar ntioksidan özellikleri, sağlıklı karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur Kişniş yaprakları, gastrointestinal problemleri gidermede yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdırKişniş geleneksel olarak kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürme kabiliyeti nedeniyle antidiyabetik bir bitki olarak adlandırılmaktadır Diyabetik hastalar için özellikle yüksek potasyum ve düşük sodyum oranına bağlı olarak kan şekerinin stabil tutulmasına ve korunmasına yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır
Kişniş, artrit gibi enflamatuar durumları hafifletebilecek ve küçük şişlikleri azaltabilecek güçlü antiinflamatuar kapasiteye sahiptir Ayrıca konjunktiviti de önlerKişnişte antioksidan aktivite, kanser, diyabet, maküler dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi en dejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlarKişniş, sindirim bozukluğu, gaz, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek ve gıda zehirlenmesini önlemek için binlerce yıldır kullanılmaktadır Kişnişin aroması, gıdaların sindirimine karışan enzimlerin ve kimyasalların üretimini uyaran bir beyin tepkisine neden olur Bu ağızda başlar ve mide ve bağırsaklardan geçer Kişniş, zaman zaman hazımsızlıklarını tedavi edebilir ve kolikayı azaltabilir, bu nedenle daha fazla yemeğe dahil edilmesi mantıklıdır
Kişniş, adet döngüsü sırasında uterusun spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve hormonal sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir Bu, döngünün daha kısa olmasını sağlar ve düzenliliğini artırırKişniş, oksidatif hasarın etkisini azaltabilen ve görüşü koruyabilen antioksidanlar ve fito bileşenlerle zengindir Aynı zamanda maküler dejenerasyonun ilerlemesini azaltır Kişniş, insülin sekresyonu arttıkça endokrin uyarıcı etkilere sahiptir Bu, insülin duyarlılığının önemli ölçüde bozulmamış olması durumunda, kan glikoz seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir Ne olursa olsun, düşük doğal glisemik indeksi vardır ve gıdalarınızı daha besleyici hale getirir, bu nedenle insülin üretimini doğrudan iyileştirip geliştirmediğine bakılmaksızın tüketilmelidir
Ağır metaller, sık temasın bir sonucu olarak vücut dokusunda birikmiş olabilen cıva, kurşun ve alüminyum gibi metallerdir Bu ağır metaller faydalı değildir ve kalp hastalığından nörolojik rahatsızlıklara kadar pek çok yan etkileri ile ilişkilidirKişniş bu zehirli metallerin vücuttan atılmasını ve yok edilmesini kolaylaştırırKişniş, geniş bir mikrop spektrumunu kontrol etmeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip birçok bileşiğe sahiptir Bunlar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterileri içerir ve semptomların başlangıcında kullanıldığında, bunların düzeltilmesine yardımcı olabilir Romatizmal hastalıkların ve eklem ağrısının tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğuna dair kanıtlar artmaktadır Kişniş önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır Hemoglobin düzeyi düşük olan ve kansızlığı olan kişiler için faydalı olan demir açısından zengindir Diğer yandan, magnezyum sinir sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırır ve kemikleri güçlendirir Ham kişniş yaprakları çiğneme bronşit ve astımdan muzdarip insanlar için yararlıdır
Tıpkı vücudumuz gibi, cildimizin de sağlığını korumak ve cilt problemlerini en aza indirmek için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır Bu amaçla dengeli beslenmenin sürdürülmesi önemlidir Ayrıca, bazı dış etkenler de cildimizi UV ışınlarına maruz kalmak, sert kimyasal tedaviler, uzun süreli hastalık vb gibi olumsuz etkilemektedir Cilt sağlığınızı korumak için kişniş tüketebilirsinizKişniş suyu, siyah noktalardan ve aknelerden kurtulmada oldukça etkilidir Bu amaçla 1 tatlı kaşığı limon suyunu 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırabilirsiniz Etkilenen bölgelere uygulayın ve bir saat bekletin Ilık su ile yıkayınızKişniş, dermatit ve egzama gibi cilt bozukluklarının tedavisinde doğal bir antiseptik ve antifungal ajan olarak görev yapar Kişniş, aşırı yağı yüzünüzden emebilir Yağlı bir cildiniz varsa, kişniş suyunu yüzünüze uygulayıp bir saat sonra yıkayabilirsinizDaha önce belirtildiği gibi, kişniş, serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini önleyen çeşitli antioksidanlar açısından zengindir Görüldüğü üzere kişnişin sayısız faydası vardır Kişniş tüketerek genel sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz
Konu Resmi
Kişniş doymuş yağ ve kolesterolde çok düşüktür ve kalori değeri hemen hemen hiç yoktur İyi bir diyet lifi kaynağıdır, A, C, E, K vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyumdur Kişniş tohumları, yuvarlak, oval şekilli, sarı renkli, aromatik, tatlı ve narenciye ve biraz da biberli bir tada sahiptir Bu tohumlar yaygın olarak baharat olarak kullanılırBu Akdeniz otu, hem modern hem de geleneksel mutfaklarda lezzetli yemeklerin bir bölümünü oluşturmaktadır Eski Yunanlılar, parfümlerdeki bir bileşen olarak kişniş uçucu yağını kullandılar, Romalılar ise bu otu çürümüş et kokusunu maskelemek için kullandılar Mutfak kullanımlarının dışında, hastalık önleyici ve sağlığı teşvik edici olarak kullanılmıştırKişniş bitkisinin yaprakları, kökleri ve saplarının antiseptik ve karminatif özelliklere sahip olduğu bulunmuştur
Kişniş Besin Değerleri
Kalsiyum: 354 mg
Magnezyum: 165 mg
Fosfor: 205 mg Potasyum: 633 mg
Taze ve aromatik lezzetine ek olarak, kişniş, vitaminkaroten, C vitamini ve folat gibi antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir Kişniş otu, kolesterol içermez, ancak antioksidanlar, esansiyel yağlar, vitaminler ve diyet lifi bakımından zengin olup LDL veya kötü kolesterolü düşürmede ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini arttırmada yardımcı olur Böylece, kardiyovasküler sağlık için yararlıdır Ayrıca, atardamarlar da kolesterol birikmesini önlerLDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra, kişnişin faydalarından biri de kan basıncını düşürerek hipertansiyonu azalmasıdır Ot iyi bir potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve demir yanı sıra sodyumun düşük bir kaynağıdır Bu yüksek potasyum ve düşük sodyum oranı, kalp hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur Kişniş, tüm dünyada mide bulantısı, gaz ve şişkinlik önlemek, hazımsızlık ve mide ekşimesi rahatlatmak ve mide krampları hafifletmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır
Kişniş kan kolesterolü azaltmada rol oynayabilen linoleik asit , palmitik asit ve stearik asit gibi yağ asitleri içerir Aynı zamanda, kan damarı duvarlarının iç kısımlarındaki yağ asidi birikimini önlemeye yardımcı olurlar ve aterosklerozun dolaşım sistemi üzerindeki etkisini azaltabilirKişniş, sitronelol içerdiği esansiyel yağlardan biri, ağız ülserlerinden koruyan antiseptik özelliklere sahiptir Kişnişin antihistaminik özelliklere sahip olduğu, mevsimsel alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini azaltabildiği bulunmuştur Geleneksel olarak, kişniş, vahşi ortamda zehirli veya yüksek ölçüde alerjenik bitkilere kazara maruz kalmanın ardından alerjik cevabı azaltmak için bazı kültürler tarafından kullanılmıştır
Kas gevşetici nitelikleri nedeniyle, kişniş hafif bir müshil gibi davranabilir Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur, böylece endişeyi giderir ve stresin zararlı etkilerini azaltır Anksiyete ve stresi azaltarak, kişniş, sakinleştirici bir bitki olduğu için uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olur Doğal yatıştırıcı etkileri sayesinde uyku kalitesini artırabilir Kişniş yaprakları, hazımsızlık sorunlarının yanı sıra mide bulantısı hissinden de rahatlama sağlar ntioksidan özellikleri, sağlıklı karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur Kişniş yaprakları, gastrointestinal problemleri gidermede yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdırKişniş geleneksel olarak kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürme kabiliyeti nedeniyle antidiyabetik bir bitki olarak adlandırılmaktadır Diyabetik hastalar için özellikle yüksek potasyum ve düşük sodyum oranına bağlı olarak kan şekerinin stabil tutulmasına ve korunmasına yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır
Kişniş, artrit gibi enflamatuar durumları hafifletebilecek ve küçük şişlikleri azaltabilecek güçlü antiinflamatuar kapasiteye sahiptir Ayrıca konjunktiviti de önlerKişnişte antioksidan aktivite, kanser, diyabet, maküler dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi en dejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlarKişniş, sindirim bozukluğu, gaz, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek ve gıda zehirlenmesini önlemek için binlerce yıldır kullanılmaktadır Kişnişin aroması, gıdaların sindirimine karışan enzimlerin ve kimyasalların üretimini uyaran bir beyin tepkisine neden olur Bu ağızda başlar ve mide ve bağırsaklardan geçer Kişniş, zaman zaman hazımsızlıklarını tedavi edebilir ve kolikayı azaltabilir, bu nedenle daha fazla yemeğe dahil edilmesi mantıklıdır
Kişniş, adet döngüsü sırasında uterusun spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve hormonal sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir Bu, döngünün daha kısa olmasını sağlar ve düzenliliğini artırırKişniş, oksidatif hasarın etkisini azaltabilen ve görüşü koruyabilen antioksidanlar ve fito bileşenlerle zengindir Aynı zamanda maküler dejenerasyonun ilerlemesini azaltır Kişniş, insülin sekresyonu arttıkça endokrin uyarıcı etkilere sahiptir Bu, insülin duyarlılığının önemli ölçüde bozulmamış olması durumunda, kan glikoz seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir Ne olursa olsun, düşük doğal glisemik indeksi vardır ve gıdalarınızı daha besleyici hale getirir, bu nedenle insülin üretimini doğrudan iyileştirip geliştirmediğine bakılmaksızın tüketilmelidir
Ağır metaller, sık temasın bir sonucu olarak vücut dokusunda birikmiş olabilen cıva, kurşun ve alüminyum gibi metallerdir Bu ağır metaller faydalı değildir ve kalp hastalığından nörolojik rahatsızlıklara kadar pek çok yan etkileri ile ilişkilidirKişniş bu zehirli metallerin vücuttan atılmasını ve yok edilmesini kolaylaştırırKişniş, geniş bir mikrop spektrumunu kontrol etmeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip birçok bileşiğe sahiptir Bunlar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterileri içerir ve semptomların başlangıcında kullanıldığında, bunların düzeltilmesine yardımcı olabilir Romatizmal hastalıkların ve eklem ağrısının tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğuna dair kanıtlar artmaktadır Kişniş önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır Hemoglobin düzeyi düşük olan ve kansızlığı olan kişiler için faydalı olan demir açısından zengindir Diğer yandan, magnezyum sinir sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırır ve kemikleri güçlendirir Ham kişniş yaprakları çiğneme bronşit ve astımdan muzdarip insanlar için yararlıdır
Tıpkı vücudumuz gibi, cildimizin de sağlığını korumak ve cilt problemlerini en aza indirmek için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır Bu amaçla dengeli beslenmenin sürdürülmesi önemlidir Ayrıca, bazı dış etkenler de cildimizi UV ışınlarına maruz kalmak, sert kimyasal tedaviler, uzun süreli hastalık vb gibi olumsuz etkilemektedir Cilt sağlığınızı korumak için kişniş tüketebilirsinizKişniş suyu, siyah noktalardan ve aknelerden kurtulmada oldukça etkilidir Bu amaçla 1 tatlı kaşığı limon suyunu 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırabilirsiniz Etkilenen bölgelere uygulayın ve bir saat bekletin Ilık su ile yıkayınızKişniş, dermatit ve egzama gibi cilt bozukluklarının tedavisinde doğal bir antiseptik ve antifungal ajan olarak görev yapar Kişniş, aşırı yağı yüzünüzden emebilir Yağlı bir cildiniz varsa, kişniş suyunu yüzünüze uygulayıp bir saat sonra yıkayabilirsinizDaha önce belirtildiği gibi, kişniş, serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini önleyen çeşitli antioksidanlar açısından zengindir Görüldüğü üzere kişnişin sayısız faydası vardır Kişniş tüketerek genel sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz