Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kişniş Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
0
111

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Son yıllarda hayatımıza giren ve hatta adını ilk önce duyduğumuz baharatların arkası kesilmiyor Bunlardan biri de çoğunlukla televizyon programlarında alternatif tıp önerileri aralarında duyduğumuz kişniş Herkesin mutfağında olması gereken, halk arasında aş otu, abaza otu, kuzbere ve kara kimyon gibi isimlerle aşina kişnişi daha yakından tanımanız için bu yazıyı hazırlamayı yerinde gördük Kişniş nasıl bir bitkidir, nerede, nasıl yetişir, vücuda hangi faydaları sağlar, herhangi bir zararı var mıdır gibi soruların yanıtlarını bu makale içerisinde bulabilirsiniz Yeşil yaprakları ile maydanozu andıran ve Maydanozgiller ailesine ait olan kişniş, hoş kokusu ve faydaları ile doğanın insanlara en hoş yararları arasındadır Diğer adı ile aşotu olarak pek fazla yerde kullanımı yaygın olan kişniş, özellikle sağlığa olan faydaları ile adından laf ettiriyor Kökeni Akdeniz ülkeleri olan kişniş, dünya mutfaklarının pek çoğunda lezzetli bir bitki olarak kullanılmaktadır Rezene Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Tabi Etkileri Nelerdir? Güz aylarında ekimi gerçekleştirilen kişniş, bol güneşi ve hafif toprak yapısında daha güzel yetişebilen bir bitkidir Maydanoza eş yeşil yaprakları da çoğu şekilde kullanılırken, kişnişin esas tüketildiği kısmı tohum şekline benzeyen kısmıdır Ekşi bir tada sahip olan kişnişin çiğnenerek tüketilmesi gerekir Yapraklarının kokusu rahatsız edici olsa da, kişnişin esas kısmı son derece güzel ve lezzetli bir kokuya sahiptir Kişniş Nedir? img Kişniş Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldataskisnisnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3ba673061alt Kişniş Nedir? 700 300Yıl baştan başa verimini koruyan kişniş, ülkemizde ve dünya çapında kullanılan bir bitkidir Görüntüsü tıpatıp maydanoz bitkisine benzemektedir Türkiye ’de bilhassa Konya ve Isparta gibi şehirlerde kişniş yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılmaktadır Tohumundan baharat olarak yemeklerde de adet edinmek mümkündür Sadece kişnişten yemek tarifleri de birçok yörede epeyce meşhurdur Kişniş sıhhat açısından epeyce yardımsever bir bitki olmasının yanında, besleyici değerinin yüksek olmasından dolayı da çocukların çoğu kez tüketmesi gereken bir bitki niteliği taşımaktadır Kişniş ismi bir takım yöre ve şehirlere göre çeşitlilik göstermektedir Kişniş hakkında öne çıkan isimler aralarında, kara kimyon, kuzbere, abaza otu ve kişnit gibi farklı isimlerle bilinmektedir Kişniş Nasıl Kullanılır? img Kişniş Nasıl Kullanılır?src http:bilgilihocamcominternaldataskisnisnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3ba6adbafalt Kişniş Nasıl Kullanılır? 700 300Kişniş, yemeklerde ve bitki çayı olarak öyle fazla şekilde kullanılması muhtemel olan bir bitkidir Yeşil yaprakları ile yemeklere tat katarken tohumu ile de bitki çayı hazırlanıp içilmektedir Kişnişin kullanımı ile ilgili damak tadına uygun çoğu tanım bulunmaktadır Bunlardan biri olan sarımsaklı yoğurt içerisine eklenmesidir Taze kişnişi haşlayıp üstüne yoğurt dökerek tüketebilirsiniz Bu sayede vücuttaki toksinleri atma, bağırsakları çalıştırma ve sindirim sistemini düzene sokma gibi faydalarından yararlanabilirsiniz Kişniş çayı şeklinde tüketmek için ise, kişniş tohumlarını ezip sıcak suyun içinde takriben 5 dakika demlendirerek içime hazır ışık halkası getirilebilir Kişniş faydaları ile aşina ve son derece yararları olan bir bitkidir böylece ölçülü elde etmek kaydıyla kişnişi mutlaka kullanmaya itina kullanmak gerekir Kişnişin Faydaları Nelerdir? img Kişnişin Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataskisnisnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3ba6bd426alt Kişnişin Faydaları Nelerdir? 700 300Dinç bir antioksidan özelliği taşıyan kişniş, kanserden yürek hastalıklarına dek o kadar fazla ciddi hastalığın tedavisinde doğal bir seçenek olarak varlığını korumaktadır Sindirim sorunu genellikle herkesin yaşadığı problemler arasındadır Bu noktada kişnişi yemeklerde çeşitlendirerek ya da dere şeklinde tüketerek dinç bir sindirim yapısına sahip elde etmek mümkündür Vücutta bulunan iltihaplanma sorunlarına birebir olan kişniş, aynı zamanda adet düzensizliği ve cilt bozukluklarını da iyi gelmektedir Hoş kokulu bir bitki olmasından nedeniyle eski çağlarda kişniş tohumu ağız kokusunu onarmak amacıyla kullanılırdı Bu anlamda ağız kokusu sorunu olanlar kişniş tohumu çiğneyerek bu sorundan kurtulabilirler Kişnişin en fazla aşina faydaları şunlardır; Fazla güçlü bir antioksidandır bu nedenle birçok kanser türüne aleyhinde koruyucu özelliktedir İçerisindeki oleik asit bir uçtan bir uca yürek ve damar sağlığını korur Yeniden kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır Sindirim sisteminin uyumlu çalışmasını sağlar Mide spazmlarını, bağırsakta oluşan gaz şikayetlerini ve hazımsızlığı giderir İçerisindeki linoleik asit doğruca ileriki yaşlarda en sık rastlanan sorun olan kötü kolesterolün önüne geçer Kan şekerini düzenleyici özelliği vardır Favori ve deride oluşan iltihaplanmalara aleyhinde tedavi edici özelliktedir Gıda zehirlenmelerinde çok etkilidir bu nedenle en fazla beslenme zehirlenmesine yol açan gıdalar aralarında yer alan tavuk yemeklerinde, kişniş kullanılması öğüt edilir Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi şikayetlere aleyhinde tüketilmesi önerilir Kadınlarda cinsel isteği artırıcı özelliği olduğu bilinmektedir Stresi azaltır, vücudu rahatlatır ve uykusuzluk sorununa iyi gelir Bağışıklık sistemini güçlendirir Alerjilere iyi gelir Kansızlık sorunu çekenlere önerilir Adet düzensizliği olanlar tüketebilir Anti bakteriyeldir Kişnişin Bağlı Etkileri Nelerdir? img Kişnişin Yan Etkileri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataskisnisnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3ba6ccff8alt Kişnişin Yan Etkileri Nelerdir? 700 300Kişniş, daha çok faydaları ile tanıdık, yan etkileri insan vücudu için söz konusu olmayan bir bitkidir Ancak her bitkinin fazla kullanımına tabi olarak gösterdiği tabi etkiler, kişniş bitkisi için de geçerlidir Mide ve sindirim sistemine yararlı bir bitki olarak o organlara doğrudan doğruya tesir ettiğinden artı tüketime tabi olarak ishal gibi rahatsızlıklara yol açabilir Öteki yandan mide asidi fazla pozitif olma sorunu olan kişilerin kişnişi ihtiyatlı bir şekilde tüketmelerinde fayda vardır Aşırı kişniş tüketimi bazı cilt sorunlarını tetiklemekle birlikte, güneş ışınlarına karşı kişinin fazla alıngan olmasına neden olabileceği için, cilt kanserini tetikleme gibi bağlı etkisi mevcuttur Peki, kişnişi ne vakit ve nereden temin edebiliriz? Aslında bu tür baharat ve şifalı otlarda, en sağlıklı yöntem kendi yetiştirdiğimiz, doğal ürünleri kullanmaktır Fakat ne yazık ancak kırsal hayatın az kalsın bitme noktasına geldiği günümüzde bu muhtemel olmuyor Ama yine de en güzel nerede yetişir, hangi mevsimde alınmalıdır bunları bilmekte üstünlük var Keten Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Kişniş, ülkemizde daha fazla Burdur, Isparta ve Konya yöresinde yetişmektedir Bitkinin tohum kısımları kullanılmaktadır Yılın Ağustos ve Eylül ayları olgunlaşma dönemidir Bu dönemde toplanan tohumlar kurutularak ya tane şeklinde ya da öğütülüp baharat şeklinde kullanılmaktadır Kişnişi istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz Salatalara, yemeklere tane biçiminde ya da baharat olarak ekleyebilirsiniz Tane halinde olanlarını turşuya koyabilirsiniz Toz şeklindeki halini ise yoğurda ve bala karıştırarak yiyebilirsiniz Ama herhangi bir yan etkisine maruz kalmamak için aşırı kullanımdan kaçınmanızı ısrarla öneririz sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 
858,505Konular
982,791Mesajlar
33,075Kullanıcılar
Üst Alt