Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kırmızı Et Kanser İlişkisi Efsane mi ?

Kırmızı Et Kanser İlişkisi Efsane mi ?
0
112

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Kırmızı et kanser ilişkisi efsane mi ?

Kırmızı et söz konusu olduğunda, kırmızı et- kanser ilişkisi belki de bilinen en eski sağlık problemlerinden birisidir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekim 2015'te kırmızı etin "muhtemelen insanlar için kanserojen" olduğuna karar veren bir rapor yayınladı; bunun anlamı, kanser riskini artıracak bir takım kanıtlar olduğu anlamına geliyor.

Buna ek olarak, DSÖ, "tuzlama, fermante etme, isleme veya lezzet arttırmak veya korumayı iyileştirmek için başka işlemler yoluyla dönüştürülmüş et" olarak tanımlanan işlenmiş etlerin "insanlar için kanserojen" olduğunu "belirtti.

DSÖ'ye göre işlenmiş etin yüksek bir şekilde alınması kolorektal kanser riskiyle ilişkilidir.
Bu sonuçlara varmak için, DSÖ'nün Kanser Araştırmaları Uluslararası Araştırma Ajansı (IARC) Çalışma Grubu, kırmızı ve işlenmiş etlerin çeşitli kanser türleri üzerindeki etkilerini değerlendiren 800'den fazla çalışmayı gözden geçirmiştir ve işlenmiş sığır veya domuz etinin günlük olarak tüketilmesinin kolorektal kanser riskini yüzde 18 oranında artırdığını tespit ettiler.

IARC ayrıca, kırmızı et alımı ile kolorektal, pankreas ve prostat kanseri riskinde artış arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.

Kırmızı etlerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin (örneğin kızartma veya mangalda pişirmenin) kanser riskinin artmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsünün (NIH) alt grubu olan Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, yüksek sıcaklıklarda pişirilen et yemekleri, kanserojen olduğu gösterilen kimyasal maddeler olan heterosiklik aminlerin (HCAs) ve polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAHs) üretilmesine neden olabilir.

Ancak DSÖ tarafından hazırlanan raporda, HCA ve PAH'ın insan kanseri riskindeki rolü hakkında tam olarak ortaya çıkarılamadı ve incelemelerde etin pişirme yolunun kanser riskini etkileyip etkilemediğini belirlemek için yeterli veri yoktu.


 

Similar threads

Kırmızı et, sağlıklı ve dengeli bir diyet için gerekli olan sayısız vitamin ve mineral içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kırmızı et tüketiminin kanser ve diğer hastalıkların riskini artırabileceğini düşündüren çalışmalarla ünü ciddi derecede lekelenmiştir. Fakat gerçekten bizim için o...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
Mangallarının başında yalvaran gözlerle bana bakarak “Hayıır” dememi bekleyen milyonların bütün hayal kırıklığıyla yazıyorum; maalesef Dünya Sağlık Örgütü kırmızı et ve domuz etini, “muhtemel kanserojen” olarak kabul ediyor. Üstelik salam, sosis, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini de “muhtemel”...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
Kanser olağan vücut hücresinin mutasyonu sonucu kontrolsüz olarak süratle çoğalması ile oluşan tüm dünyada sebebi bilinen vefatlar ortasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Kanser %90 çevresel, %10 oranında genetik faktörlere bağlı olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
Prof. Dr. İbrahim Tek, Medikal Onkoloji Uzmanı Medicana International Ankara Hastanesi Kolorektal kanser sıklık açından dünyada kadınlarda 2. ve erkek cinsiyette 3. en sık görülen kanserdir. Bunun %70'lik kısmını kolon kanseri, geri kalan kısmını ise rektum kanseri oluşturur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt