Eski tarihlerde sıklık iksiri olarak görülen kiraz yaz mevsiminin habercisidir. Tam bir şifa kaynağı olan kiraza dair her şeyi araştırdık. Cilt sıhhatinden sindirim meselelerine kadar birçok sıhhat problemine yarar sağlayan kirazın kendisinin olduğu kadar sapının da yararı vardı. Bilhassa çay yapılarak tüketilir. Evet kirazın yararları nelerdir? Kiraz hangi illetlere uygun gelir? Sizler için hem tadı hem de kokusu ile tesir bırakan kiraz hakkında merak edilenleri haberin detayında bulabilirsiniz.
Yerküre çapınca romantik meyve olarak isimlendirilen kiraz yaz aylarının habercisidir. Dışı etli bir posaya sahip olan kirazın saplarına kadar insan sıhhatine yararı vardır. İçerdiği antioksidan sayesinde ağız içinden sindirime, sindirimden cilde kadar birçok rahatsızlığı önler etkileye sahiptir. Tezgahlarda kısa müddetli bölge alan kirazdan reçel, tatlı, meyve suyu ve maşemel sos yapılır. Erken tüketilmesi gereken kiraz uykusuzluk ve migren ağrıları için tabiatta bulunan en ülkü doğal ilaçtır. Akdeniz kıyılarında yetişir ve ılıman mevsim sever. Eski çağlardan beri sıklıkla kullanılan kiraza Yunan tarihininde veladet orantısını artıran meyve gözü ile bakılırmış. Çin tarihinde ise kiraz suyu için sonsuzluk iksiri olarak bakılırmış. Birçok mitolojik hikayede övülerek anlatılan kiraz devletimizde bilhassa Giresun'da "kiraz tuzlusu kavurma" ismiyle yemeği yapılır. Ramazan aylarında iftar sonrası tüketilen bir avuç kiraz hem vücudu temizliyor hem de susuzluğu gideriyor. Gül ailesine mensup olan kiraza birtakım mekanlarda süs eriği denir. Tam olarak ne ekşi ne tatlı bir tadı vardır. Mayhoş denilen bir tada sahip olan kiraz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir.

KİRAZIN YARARLARI NELERDİR? KİRAZ HANGİ MARAZLARA DÜZGÜN GELİR?
- Yüksek antioksidan sayesinde hudut hücrelerinin daha sağlıklı alışveriş yapmasını sağlayan kiraz, bu yararı bakımından günümüzde en yaygın olan uykusuzluk meselesine yarar sağlar.
- Alzheimer marazını tetikleyen birçok durum vardır. Mahsusen ileri yaşlarda ortaya çıkan ve kişinin günlük ömür kalitesini düşüren bu hastalık için eksperler yaptıkları araştırmalarda en yararlı meyvenin kiraz olduğunu vurguladı.
- Kan basıncının yükselmesi ile yüksek tansiyonun yanı sıra inme ve felç üzere illetlerin yaşanma riski artar. Lakin kiraz içerdiği bor ve antosiyaninler sayesinde kan basıncını istikrarlar.

- Hareketsiz ömür ve sıhhatsiz beslenme kas ve kemik sıhhatini makûs tesirler. Kas ağrılarının münhasıran 30 yaşından sonra artmasının nedenlerinden biride budur. Bu da vakitte kişinin yorgun hissetmesine neden olur ve vücut hareketlerini kısıtlar anacak kiraz içerdiği flavonidler sayesinde kas ve kemiklerdeki toksin birikimini azaltır.
- Hücrelerin yaşlanması ve yenilenmemesi cilt illetlerini tetikler. Bilhassa saç hücrelerinin vitamin kaybetmesi kökünün zayıflamasına neden olur. Buda yıpranma, dökülme ve zayıflama üzere durumlara yol açar. Birebir devranda cilt dermisi de zayıflar ve cildin kendi kendini onarması engellenir. Lakin kiraz içerdiği antioksidan sayesinde hücrelerin yenilenmesini destekler.

- Vücudun çok ürik asit biriktirmesi gut illetine neden olur. Bu da vücutta birtakım ortamlarda istikrarsız şişme ve ödemlere yol açar. Kanda artan bu ürik asit orantısını azaltmada tesirli doğal besin kirazdır. Kiraz ürik asidin artmasını önleyerek bu riski azaltır.
- Güçlü bir C vitamini olduğundan hücrelerin yenilenmesini desteklerken mutasyona uğramasını handikaplar. Böylelikle kanser illetlerinin yaşanma orantısını düşürür. Bilhassa kolon ve bağırsaklardaki kanser illetleri için kiraz birebir yararlıdır.

KİRAZ SAPI NE İŞE YARAR?
Güçlü bir idrar söktürücüdür.
Bed kolesterolü düşürür.
Kalp ve damar marazlarının yaşanma riskini azaltır.
Vücutta toksin birikimini önler.
Sindirimi ve metabolizmayı düzenler.
Kilo vermede yardımcı olur.
KİRAZIN HER HANGİ BİR ZARARI VAR MIDIR?
Önemli manada bir zararı yoktur. Fakat birtakım kişilerin bağışıklık sistemleri kirazın vitaminlerine karşı harekete geçinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu da ciltte kızarıklık ağız etrafında yara lisanda şişme üzere belirtilerle kendini gösterir.