1)İYİ KARAR VERMEDEN DİYETE BAŞLAMAK
Etraf tarafından kilo vermelisin önermeleriyle diyet yapmaya başlanmamalıdır. Hakikaten kilo vermeyi istemiyorsanız sonuç alamazsınız. Lakin siz kendinize inanır ve sıhhatinize kavuşmak için emek verirseniz sonucunu görüp bu başarınızı rahatlıkla sahiplenebilirsiniz.
2)Uzman yardımı olmadan zayıflamaya çalışmak
Kilo vermek için birinci evvel yapılması gereken, uygun analizlerin bir endokrinolog yahut dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilip bu analizler doğrultusunda diyetisyen tarafından bireye özel olarak hazırlanan beslenme programlarının uygulanmaya başlanmasıdır. . Rastgele bir uzman denetimine girmeden başarılı olma oranı epeyce düşüktür. Kitle irtibat araçlarından elde edilen diyet listeleri ile yapılan diyetler sonucunda kişi sıhhatsiz bir biçimde kilo verirken vücudunda oluşan orantısız kilo kaybı sonucu sarkmalar meydana gelebilir.
3)Doğru amaç belirlememek
Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran ayda 2 – 4 kg yük kaybı hedeflenmelidir. 1 haftada 4 kg değil. Büyük gayelere küçük adımlarla ulaşılır. Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Bu nedenle ulaşılabilir ve sağlıklı bir amaç belirlenmelidir. Verilecek kilo ve amaçları beslenme uzmanıyla birlikte belirleyip hedefe uygun beslenme programları takip edilmelidir.
4)Uyku süresindeki dengesizlikler
Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında günlük uyku müddetinin 7 – 8 saat ortasında tutulması gerekmektedir. Daha az yahut çok uyumak kilo alımına sebep olur. Daima olarak 7 saatten az uyuyan bireylerde kimi hormonların üretiminde ıstıraplar oluşurken, 8 saatten fazla uyunması durumunda da metabolizma suratı yavaşlar ve kilo almak kaçınılmaz olur
5)Kahvaltıyı atlamak
Kahvaltı yapmayan birinin kilo alması kaçınılmazdır. Nasıl bir otomobilin yahut kaloriferin çalışması için yakıta muhtaçlığı varsa, insan bedeninde da beynin, böbreklerin, kalbin, kasların… işlev gösterebilmesi için güce yani besinlere gereksinimi vardır. Bu nedenle uyandıktan sonra birinci 1 saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.
6) Gereğince su içmemek
Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların bedenden uzaklaştırılmasına kadar pek çok basamakta değerli olan suyun gün içinde kesinlikle 10-12 bardak biçiminde (2,5-3lt) tüketilmesi gerekir. Öğün öncesi ve sonrasında içmiş olduğumuz birer bardak su sindirim sistemimizin daha düzgün çalışmasını sağlar.öğün öncesinde içilen sular açlık hissini bastırır kaçamak yapmayı pürüzler.
7)Öğün atlamak
Öğün atlamak, kişinin metabolizmasını yavaşlatan makus bir alışkanlıktır .Öğün atlayan kişi bir sonraki öğünde daha çok acıkır ve daha fazla besin tüketir.yapılan orta öğünler ortalarda tokluk sağlayarak bir sonraki öğünde daha fazla acıkmayı maniler.
8)Akşam yemeğini çok geçe bırakmak
Akşam yemeğini yatmadan 3,5 saat evvel sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek bedeninin yağlanmasını kolaylaştırır. Kimse park halindeki otomobiline yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte orta öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt yahut süt üzere hafif bir şeyler tüketilebilir.
9)Sofraya çok aç oturmak
Genel manada diyet yapmak, aç kalmak halinde düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde fazla besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünün 2 – 3 saat sonrasında küçük bir orta öğün alınmalıdır. Böylece kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir.
10)Hızlı yemek
Beyefendisine tokluk hissi 20 dakikada sarfiyat. Yemek yeme müddeti 20 dakikadan daha az olursa doygunluk hissi gelene kadar yemek tüketimi devam edecektir. Ötürü yemeklerimizi tüketirken âlâ çiğneyip yediklerimizden keyif alarak tüketmeliyiz. Unutmayın ivedi etmeniz demek daha fazla kalori demek …