

Kefir, her yaş kümesinin rahatlıkla tüketebileceği, yararı saymakla bitmeyen mucize içecektir. Fermente yiyecek ve içecekler arasında en kaliteli ve besleyici pahası en yüksek besinler biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıyeten kefir en ziyade probiyotik içeren besindir.
Evet probiyotik nedir? Her insanın bağırsağında yaklaşık 100 trilyona yakın canlı bakteri bulunmaktadır ve bunların bir kısmı zararlı bir kısmı ise yararlı bakterilerden oluşmaktadır. Sağlıklı bireylerde probiyotik olarak isimlendirdiğimiz bu yararlı bakteriler çokça sayıdadır. Yararlı bakteriler olan probiyotikler bağırsak duvarını ve sindirim sıhhatini koruyan şahsi canlılar olarak düşünülebilir. Yararlı canlıların sayı olarak azalması bireyde sıhhat dertlerine yol açabilmektedir. Yerinde ölçüde tüketildiğinde insan sıhhatini olumlu yanda etkiliyorsa bunlara probiyotik bakteriler, bağırsaktaki mikroorganizmaların sayısını arttıran ve insan sıhhatini olumlu istikamette etkileyen besinlere (lif,sebze,meyve vb..) prebiyotik denir.
Prebiyotikler yararlı bakterilerin kalın bağırsağımızda çoğalmasına neden olmaktadır. Probiyotik ve prebiyotik özelliğinden ötürü kefir, kabızlığın önlenmesinde değerli bir alternatif seçenektir ve sindirim sistemini düzenlemede tesir göstermektedir.
Başkaca fermente süt eserlerinin kullanılmasının ömrü uzattığına inanılmaktadır. Araştırmalar nazaran kefir tüketen bireylerin kanserden koruduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği savunulmaktadır. Öbür bir araştırmaya nazaran ise probiyotiklerin gerilimi azalttığı kanıtlanmıştır. Kefirin vücuttan zararlı hususları atıcı özelliği bulunmaktadır. İçerdiği yüksek kalsiyum nispeti ile kemik yoğunluğunu sağlamada tesiri bulunmaktadır. Kefirin, mide ülseri tedavisinde de olumlu tesiri bulunmaktadır.
Gebelerde, çocuklarda, kronik hastalıklarda, obezitede, metabolik hastalıklarda insanların diyetlerinde mahal verilmelidir. Bebeklerde tüketimi pek tercih edilmemelidir daha çok yoğurda mahal verilmelidir bebek beslenmesinde. Kefirdeki laktozun birden fazla laktoz enzimine parçalanmaktadır münasebetiyle laktoz intoleransı olan bireylerde kefir tüketebilir. K vitamini, niasin ve pantotenik asit açısından çok güçlü örüntüye sahiptir. Kefir içerdiği triptofan sayesinde had sistemini düzenlemede yardımcıdır ve sakinleştirici tesiri bulunmaktadır. Kefirin 100 ml sinde ortalama 65 kkal bulunmaktadır, protein açısından zengindir.
Kefiri sade tüketebileceğimiz üzere meyveler ile birlikte yada salatalık ile cacık biçiminde tüketebiliriz. İsterseniz yulaf ile birlikte yağlı tohumlarla birleştirerek sağlıklı bir kaşırım elde edebilirsiniz. Yaz aylarında da kefiri serinletici ve besleyici bir içecek olarak tercih edebilirsiniz. Kefiri satın alırken tarihine ve az yağlı olmasına dikkat edelim. Sağlımız için kefiri içelim ve evlatlarımıza içirelim. Anti-aging özelliği ile kefiri içelim güzelleşelim.