Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

‘’keyiften’’ gelen içecek ‘’kefir’’

‘’keyiften’’ gelen içecek ‘’kefir’’
0
165

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
105688.jpg
105688.jpg
Evet, başlıktan da anlaşılacağı üzere kefir, Türkçede keyif sözünden türediği bilinmektedir. Kafkaslara kadar uzanan geçmişiyle devletimizde de sıklıkla tüketilen şifa kaynağı olarak isimlendirilen fermente bir süt eseridir.

Kefir, her yaş kümesinin rahatlıkla tüketebileceği, yararı saymakla bitmeyen mucize içecektir. Fermente yiyecek ve içecekler arasında en kaliteli ve besleyici pahası en yüksek besinler biri olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıyeten kefir en ziyade probiyotik içeren besindir.

Evet probiyotik nedir? Her insanın bağırsağında yaklaşık 100 trilyona yakın canlı bakteri bulunmaktadır ve bunların bir kısmı zararlı bir kısmı ise yararlı bakterilerden oluşmaktadır. Sağlıklı bireylerde probiyotik olarak isimlendirdiğimiz bu yararlı bakteriler çokça sayıdadır. Yararlı bakteriler olan probiyotikler bağırsak duvarını ve sindirim sıhhatini koruyan şahsi canlılar olarak düşünülebilir. Yararlı canlıların sayı olarak azalması bireyde sıhhat dertlerine yol açabilmektedir. Yerinde ölçüde tüketildiğinde insan sıhhatini olumlu yanda etkiliyorsa bunlara probiyotik bakteriler, bağırsaktaki mikroorganizmaların sayısını arttıran ve insan sıhhatini olumlu istikamette etkileyen besinlere (lif,sebze,meyve vb..) prebiyotik denir.

Prebiyotikler yararlı bakterilerin kalın bağırsağımızda çoğalmasına neden olmaktadır. Probiyotik ve prebiyotik özelliğinden ötürü kefir, kabızlığın önlenmesinde değerli bir alternatif seçenektir ve sindirim sistemini düzenlemede tesir göstermektedir.

Başkaca fermente süt eserlerinin kullanılmasının ömrü uzattığına inanılmaktadır. Araştırmalar nazaran kefir tüketen bireylerin kanserden koruduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği savunulmaktadır. Öbür bir araştırmaya nazaran ise probiyotiklerin gerilimi azalttığı kanıtlanmıştır. Kefirin vücuttan zararlı hususları atıcı özelliği bulunmaktadır. İçerdiği yüksek kalsiyum nispeti ile kemik yoğunluğunu sağlamada tesiri bulunmaktadır. Kefirin, mide ülseri tedavisinde de olumlu tesiri bulunmaktadır.

Gebelerde, çocuklarda, kronik hastalıklarda, obezitede, metabolik hastalıklarda insanların diyetlerinde mahal verilmelidir. Bebeklerde tüketimi pek tercih edilmemelidir daha çok yoğurda mahal verilmelidir bebek beslenmesinde. Kefirdeki laktozun birden fazla laktoz enzimine parçalanmaktadır münasebetiyle laktoz intoleransı olan bireylerde kefir tüketebilir. K vitamini, niasin ve pantotenik asit açısından çok güçlü örüntüye sahiptir. Kefir içerdiği triptofan sayesinde had sistemini düzenlemede yardımcıdır ve sakinleştirici tesiri bulunmaktadır. Kefirin 100 ml sinde ortalama 65 kkal bulunmaktadır, protein açısından zengindir.

Kefiri sade tüketebileceğimiz üzere meyveler ile birlikte yada salatalık ile cacık biçiminde tüketebiliriz. İsterseniz yulaf ile birlikte yağlı tohumlarla birleştirerek sağlıklı bir kaşırım elde edebilirsiniz. Yaz aylarında da kefiri serinletici ve besleyici bir içecek olarak tercih edebilirsiniz. Kefiri satın alırken tarihine ve az yağlı olmasına dikkat edelim. Sağlımız için kefiri içelim ve evlatlarımıza içirelim. Anti-aging özelliği ile kefiri içelim güzelleşelim.

 

Similar threads

Kefir, bakteri ve mayaların tesirleriyle kefir daneleri içinde simbiyotik birleşmesi ile oluşan fermente bir süt eseridir.Geçtiğimiz son bir kaç yılda, fermente sütlü içeceklerin tüketiminin probiyotik içeriğinden ötürü insan sıhhatine olan yararıyla ilişkilendirildiği için tüketiminde artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Sağlık acısından faydalı olan pek cok gıda bulunmaktadır Bunlardan bir tanesi de ihtiva ettiği besin maddeleri ile kefirdir Kefir neye iyi gelir, kefirin faydaları nelerdir oğrenmeye ne dersiniz? Kefirin sağlık acısından sağladığı faydaları bu gıdanın hayatımızdan asla eksik edilmemesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Kefir gayrı fermente süt eserleri olan yoğurt ve peynir kadar sık tüketilmemekle birlikte 100 yılı aşkın vadedir sıhhate olan yararları nedeniyle münhasıran Kafkas dağlarındaki mahallî halk tarafından tüketilmektedir. Kefir hafif ağır yapıda ve ekşimsi tadı olan bir içecektir. Klasik olarak inek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
177
Fonksiyonel gıda türlerinden biri olan probiyotiklerin alt kolunun bir parçası olan kefir, maya ve bakteri içeren fermente bir süt ürünüdür. Süt ürünleri arasında, yoğurttan sonra en çok tüketilen ürün olan kefir; İnek, koyun ve keçi sütünden yapılan ve yüksek miktarda B1, B12 ve K2, kalsiyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
594
YOGURT: DOGAL PROBİYOTİK Probiyotikler sindirim sistemindeki florayı istikrarda tutan yararlı bakterilerdir.Bu bakteriler tıpkı devirde sindirim sisteminde azıkların parçalanarak vücuda alınmasına da yardımcı olurlar. Yararlı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
154
858,523Konular
981,265Mesajlar
31,115Kullanıcılar
Mehmet akf09Son üye
Üst Alt