KESTANE BALI
Bal, bal arıları tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin unsurudur. Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, bilhassa üst teneffüs yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya âlâ geldiği gösterilmektedir.
Devletimizde üretilen en önemli bal çeşitleri: Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin ve muhtelif çiçek ballarıdır. Tüm bunların içerisinde kestaneye has tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balıantiseptik ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali çiçek balına nazaran çok daha ziyade olmakla birlikte, yüksek orantıda polifenolik husus içerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.
Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici tesirler gösterir. Baş, göğüs ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının güzelleştirilmesine, üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolaylıkla kana makbul ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Tıpkı hengamda çok düzgün bir kuvvet kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, kuvvet harcaması yüksek olanların kuvvet gereksinimlerini karşılamada güzel bir alternatiftir.
Halk arasında Meczup Bal olarak da bilinen Kestane Balı, nispeten tesirli olduğundan ziyade alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği nahiyeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Uygun bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği üzere tatlı prodüksiyonunda da kullanılabilir. Bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok illete karşı gözetici ve tedavi edici özellikler gösterir. Günlük 1 - 2 tatlı kaşığı kadar alınması yerinde olacaktır.
Bal, bal arıları tarafından çeşitli çiçek, yaprak ve ağaçlardan toplanan nektarlardan üretilen tatlı bir besin unsurudur. Çok eski çağlardan günümüze kadar pek çok derde deva olduğuna inanılmakla birlikte yapılan epidemiyolojik ve deneysel çalışmalarda sindirim sistemi bozukluklarına, yaralara, kalp - damar hastalıklarına, bilhassa üst teneffüs yolu hastalıklarına ve yaşlanmaya âlâ geldiği gösterilmektedir.
Devletimizde üretilen en önemli bal çeşitleri: Çam, kestane, geven, ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, yonca, kavun, karahindiba, böğürtlen, meşe, ladin ve muhtelif çiçek ballarıdır. Tüm bunların içerisinde kestaneye has tadı ve kokusu olan, buruk ve birazcık da acı tadı bulunan kestane balıantiseptik ve antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kestane balındaki kalsiyum, potasyum, mangan ve bakır minerali çiçek balına nazaran çok daha ziyade olmakla birlikte, yüksek orantıda polifenolik husus içerdiğinden antioksidan aktiviteye de sahiptir.
Kestane balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici tesirler gösterir. Baş, göğüs ve karın ağrılarının giderilmesine, ağız yaralarının güzelleştirilmesine, üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur. Bal, kolaylıkla kana makbul ve iştahı artırmaya yardımcı olur. Tıpkı hengamda çok düzgün bir kuvvet kaynağıdır. Bu nedenle, zayıf ve iştahsız kimselerin, kuvvet harcaması yüksek olanların kuvvet gereksinimlerini karşılamada güzel bir alternatiftir.
Halk arasında Meczup Bal olarak da bilinen Kestane Balı, nispeten tesirli olduğundan ziyade alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. Bileşimi elde edildiği nahiyeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Uygun bir bal şekerlenmez ve sulanmaz. Kahvaltılık olarak yenebildiği üzere tatlı prodüksiyonunda da kullanılabilir. Bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok illete karşı gözetici ve tedavi edici özellikler gösterir. Günlük 1 - 2 tatlı kaşığı kadar alınması yerinde olacaktır.