İnsan vücudunda meydana gelen anormal hücrelerin büyüme ve çoğalmalarını engellemek emeliyle, doğal yahut yapay unsurlardan oluşan ilaçlarla yapılan tedavi biçimine denir. Kemoterapide uygulanan ilaç tedavisinin vücutta birçok yan tesiri bulunmaktadır ve bu tesirlerin görünme nedeni ilaçların birtakım besin öğeleriyle reaksiyona girmesidir.
Mahsusen bu devir müddetince uygulan ilaçlar B kompleks vitaminlerinin zayıflığına yol açmaktadır. Başkaca bu tedavi sırasında çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları ve tat almada değişiklikler görülmektedir.
Kemoterapi müddetince görülebilen yan tesirler:
Kilo kaybı (iştahsızlık ve tat almada azalma sebebiyle),
Bulantı-kusma,
İshal kabızlık,
Anemi (kansızlık),
Ağız yaraları,
Halsizlik,
Saç dökülmesi,
Ödem (vücut tarafından su tutulması),
Cilt ve tırnak meseleleri (tırnakta; renk değişikliği ve kırılma, ciltte ise; alerjik kaşıntılar, kuruma, soyulma ve kalınlaşma olarak görülebilmektedir.)
Kemoterapi tedavisi sırasında beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
Haddinden fazla yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulmalı,
Bol bol su tüketin. (toksin unsurları vücudunuzdan atabilmek için),
Çay , kahve yanına bitki çaylarına yönelin. Münhasıran; kuşburnu, adaçayı, papatya, ıhlamur üzere,
Mide rahatsızlıkları yaşamamak için haddinden fazla sıcak ve soğuk besinleri tüketmeyin,
İştahsızlık nedeniyle oluşabilecek kilo kaybınızı önlemek hedefiyle azar azar ve sık sık yemek yiyin,
İçerisinde yapay husus bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun,
Çorba , yoğurt üzere likit besinlerin tüketimine yönelin,
Al et bölgesine beyaz et tüketin,
Kola, gazoz ve portakal suyu üzere gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Bol bol zerzevat ve meyve tüketin. Sebzelerden münhasıran; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, al biber, roka ve maydanoz tüketmeye ihtimam gösterin.
Kemoterapi tedavisi sonrasında beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
Bilhassa A vitaminin den güçlü besinleri tüketin böylelikle kemoterapi tedavisinin vücudunuzda yarattığı iştahsızlık tesiri daha az olacaktır. (süt, balık, peynir, yumurta, yoğurt, elma.),
Bol bol zerzevat ve meyve tüketin,
Bol bol su tüketin,
Sebzelerden mahsusen; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, al biber, roka ve maydanoz tüketmeye itina gösterin,
Ülkü kilonuzda olmaya itina gösterin,
Bitki çayları tüketin. Bilhassa; ısırgan otu, yeşil çay, adaçayı,
Balık, tavuk üzere et kümesi besinleri ızgara yahut haşlama olarak tüketin,
Hamur işleri ve hamurlu tatlılardan uzak durun,
Yağ ve tuz içeriği düşük besinleri tüketmeye ihtimam gösterin,
Kızartmalardan uzak durun,
Lifli (posalı) yiyeceklerin tüketimini arttırın,
Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durun,
Sigara tüketiminden uzak durun.
Radyoterapi
Radyasyonla tedavi manasına gelen radyoterapi tek başına yapılabildiği üzere, ameliyat öncesinde, sonrasında yahut kemoterapi tedavisi ile birlikte uygulanabilmektedir. Bu tedaviyle kanserli hücrelerin büyümesi ve üremesi engellenmekte ve sıradan dokulara yayılmasını önlemektedir.
Yan tesirleri uygulanan yere, mühlete ve alınan doza nazaran değişmektedir. Tedavi bitiminden kısa bir devir sonra ya büsbütün kaybolmaktadır yada çok azalmaktadır.
Radyoterapi tedavisinin yol açtığı yan tesirler:
Tat kaybı,
Koku kaybı,
Bulantı,
İştahsızlık, halsizlik,
Vitamin zayıflıkları (özelliklede folik asit zayıflığı sık görülebilmektedir.),
Ağız kuruluğu.
Radyoterapi tedavisinde beslenme:
Her besin kümesinin istikrarlı alımı,
Bol bol su tüketin,
Bol bol meyve ve zerzevat tüketin. Bilhassa brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates ve baklagiller.
Folik asit zayıflığı önlemek emeliyle, soyafasulyesi ve unu, soğan, kurufasulye, nohut ve brokoli üzere besinlerin tüketimini arttırın,
Lifli ( posalı ) yiyeceklerin tüketimini arttırın,
E vitamini içeren ceviz, badem ve fındık üzere kuruyemişlere beslenmenizde mekan verin,
Yağ ve tuz içeriği düşük besinleri tüketmeye itina gösterin.
Mahsusen bu devir müddetince uygulan ilaçlar B kompleks vitaminlerinin zayıflığına yol açmaktadır. Başkaca bu tedavi sırasında çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkları ve tat almada değişiklikler görülmektedir.
Kemoterapi müddetince görülebilen yan tesirler:
Kilo kaybı (iştahsızlık ve tat almada azalma sebebiyle),
Bulantı-kusma,
İshal kabızlık,
Anemi (kansızlık),
Ağız yaraları,
Halsizlik,
Saç dökülmesi,
Ödem (vücut tarafından su tutulması),
Cilt ve tırnak meseleleri (tırnakta; renk değişikliği ve kırılma, ciltte ise; alerjik kaşıntılar, kuruma, soyulma ve kalınlaşma olarak görülebilmektedir.)
Kemoterapi tedavisi sırasında beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
Haddinden fazla yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulmalı,
Bol bol su tüketin. (toksin unsurları vücudunuzdan atabilmek için),
Çay , kahve yanına bitki çaylarına yönelin. Münhasıran; kuşburnu, adaçayı, papatya, ıhlamur üzere,
Mide rahatsızlıkları yaşamamak için haddinden fazla sıcak ve soğuk besinleri tüketmeyin,
İştahsızlık nedeniyle oluşabilecek kilo kaybınızı önlemek hedefiyle azar azar ve sık sık yemek yiyin,
İçerisinde yapay husus bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun,
Çorba , yoğurt üzere likit besinlerin tüketimine yönelin,
Al et bölgesine beyaz et tüketin,
Kola, gazoz ve portakal suyu üzere gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Bol bol zerzevat ve meyve tüketin. Sebzelerden münhasıran; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, al biber, roka ve maydanoz tüketmeye ihtimam gösterin.
Kemoterapi tedavisi sonrasında beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler:
Bilhassa A vitaminin den güçlü besinleri tüketin böylelikle kemoterapi tedavisinin vücudunuzda yarattığı iştahsızlık tesiri daha az olacaktır. (süt, balık, peynir, yumurta, yoğurt, elma.),
Bol bol zerzevat ve meyve tüketin,
Bol bol su tüketin,
Sebzelerden mahsusen; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, al biber, roka ve maydanoz tüketmeye itina gösterin,
Ülkü kilonuzda olmaya itina gösterin,
Bitki çayları tüketin. Bilhassa; ısırgan otu, yeşil çay, adaçayı,
Balık, tavuk üzere et kümesi besinleri ızgara yahut haşlama olarak tüketin,
Hamur işleri ve hamurlu tatlılardan uzak durun,
Yağ ve tuz içeriği düşük besinleri tüketmeye ihtimam gösterin,
Kızartmalardan uzak durun,
Lifli (posalı) yiyeceklerin tüketimini arttırın,
Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durun,
Sigara tüketiminden uzak durun.
Radyoterapi
Radyasyonla tedavi manasına gelen radyoterapi tek başına yapılabildiği üzere, ameliyat öncesinde, sonrasında yahut kemoterapi tedavisi ile birlikte uygulanabilmektedir. Bu tedaviyle kanserli hücrelerin büyümesi ve üremesi engellenmekte ve sıradan dokulara yayılmasını önlemektedir.
Yan tesirleri uygulanan yere, mühlete ve alınan doza nazaran değişmektedir. Tedavi bitiminden kısa bir devir sonra ya büsbütün kaybolmaktadır yada çok azalmaktadır.
Radyoterapi tedavisinin yol açtığı yan tesirler:
Tat kaybı,
Koku kaybı,
Bulantı,
İştahsızlık, halsizlik,
Vitamin zayıflıkları (özelliklede folik asit zayıflığı sık görülebilmektedir.),
Ağız kuruluğu.
Radyoterapi tedavisinde beslenme:
Her besin kümesinin istikrarlı alımı,
Bol bol su tüketin,
Bol bol meyve ve zerzevat tüketin. Bilhassa brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates ve baklagiller.
Folik asit zayıflığı önlemek emeliyle, soyafasulyesi ve unu, soğan, kurufasulye, nohut ve brokoli üzere besinlerin tüketimini arttırın,
Lifli ( posalı ) yiyeceklerin tüketimini arttırın,
E vitamini içeren ceviz, badem ve fındık üzere kuruyemişlere beslenmenizde mekan verin,
Yağ ve tuz içeriği düşük besinleri tüketmeye itina gösterin.