
Kek Tenceresinde Haşhaşlı Cevizli Çörek Tanımı İçin Materyaller
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un
- 1 su bardağı dövülmüş kavrulmuş haşhaş
- 1 avuç ceviz içi iri kıyım
- 1 su bardağı sıvı yağ haşhaşı açmak için
- 1 yemek kaşığı haşhaşın içine toz şeker
- Biraz margarin
- Yumurta sarısı
Kek Tenceresinde Haşhaşlı Cevizli Çörek Tanımı Yapılışı
- Hamur kulak göğsü yumuşaklığında yoğurulur.Hiç bekletilmeden 6 beze yapılır.
- Bezeler tek tek servis tabağından çok az büyük açılır oklava ile.
- Bu ortada 1 su bardağı kavrulmuş haşhaş.
- 1 su bardağı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı toz şekerle haşhaş karıştırılır akışkan hale getirilir. Şayet yağ az gelirse biraz daha ek edilir.
- Bir tane açılan yufkanın üzerine hazırlanan haşhaştan konup 2. 3 kaşık her yerine sürülür.
- 2 ci yufka üzerine konur yeniden haşhaşlı yağ.
- 5 yufka ortaları haşhaşlı yağla yağlanarak üst üste konur.
- En son 6 cı yufka üzerine konup biraz elle sağa sola çekerek büyütülür.
- Tekrar haşhaşlı yağ sürülüp.
- Çokça iri kıyım ceviz serpilir( ceviz yalnızca en üst katta olacak).
- 3 eşit kesime bölünür ve üst üste konur dikdörtgen bir hamur olur.
- Elle biraz uzatarak ve bir taraftan da zıt istikamete çevirerek.
- Yağlanmış en büyük klasik kek kalıbına simit biçiminde konup uçları birleştirilir.
- Yumurta sarısına az üzüm.
- Pekmezi çay kaşığının ucu ile konup çırpılır.
- Çöreğin üzerine sürülüp güzelce mayalanması beklenir.
- Evvelden ısıtılmış fırında içini çektirerek pişirilir.
- Yüzü kızarırsa yağlı kağıt koyup üzerine içini çekerek pişmesi sağlanır.
- Pişince fırından alınca üzerine sofra bezi örtülüp 1 saat sonra servis yapılır.