iltasyazilim
FD Üye
kek kabartmanın püf noktaları,
kek kabartma yöntemleri,
kekin kabarması için
Kek Nasıl Kabarır Püf Noktaları
1) Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı
2) Her yumurta için şeker ölçüsü genellikle yarım su bardağıdır
3) Yumurta ve şeker çırpılırken içine bir fiske tuzlu atılması daha pozitif kabarmasını sağlar
4) Kar gibi olana dek en düşük 78 dakika mixerin en yüksek devriyle çırpılmalıdır
5) Yağını az koyarsanız kalıbınızdan zorlama çıkarabilirsinizBu riski göze almamak için yağladığınız kalıba biraz da şeker serpiştirin
6) Eğer tuz kek yaptıysanız yağladığınız kalıba bu defa un serpiştirin
7)Kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon sıkarsanız kekiniz daha da güzel kabaracaktır
8) Ununuzu kabartma tozu ve vanilya ile elemenizi tavsiye ederimKekun formunu yakalayabilirsiniz
9) Sodalı kekler daha hoş kabarır
10) Yumurta ve şekerinizi çırptıktan daha sonra eklediğiniz diğer malzemeleri kaşık veya mixerin en düşük devrinde karıştırmanız yumurtaların sönmesini engelleyecektir(Yumurta proteini havayı içine hapseder ve çırpma süresince hava girerek kabarmayı tedarik eder)
11) Ekleyeceğiniz malzemeler nemli meyve türü ise mısır ununa bulamanızı, kuru meyve ise bir iki dakika haşladıktan sonra adamakıllı kurulayıp ,una bulayıp eklemenizi öğüt ederimDibine çökmemesi için
12) Un yerine birazını (bir kaç kaşık) nişasta kullanırsanız kum gibi ağızda dağılan kekleriniz olur
13) Keklerinizi evvelden bir kaç dakika ısıtılmış fırına koyarsanız kabarması daha iyi olacaktırSoğuk fırın kabarmayı engeller
14) Kekinizi kalıbınıza döktükten sonra üstüne bıçakla bir çizik atarsanız çatlak kekiniz olur
15) Bilye kek yapacağınız süre hamurunuzu ikiye bölmeden önce iki kaşık beceriksiz unlu yapın Böldükten sonra birine bir kaşık un diğerine bir kaşık kakao ekleyin
16) Tuzlu peynirli kek yaparken içine bol miktarda maydonoz ya da dereotu koymanız onun çökmesini ve hamur olmasını engelleyecektir
17) Kek hamurunu hazırlarken alüminyum kaullanmamak gerekir, kararmaya sebep olur
18) Fırına konulduktan daha sonra kapak açmamak gerekirAçılırsa soğuk hava içeri girer ve basınç yaparak çökmeye sebep olur
19) Yoklama yapmadan da kek fırından çıkarılmamalıdırBunun için ince uçlu kuru bir bıçak ya da kürdan kullanılabilirBatırınca hamur yapışmamışsa pişmiş demektir
20) Fırından meydana çıkan kek havayla biraz küçülür, soğuduktan sonradan fırından çıkartmak gerekir *
kek kabartma yöntemleri,
kekin kabarması için
Kek Nasıl Kabarır Püf Noktaları
1) Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı
2) Her yumurta için şeker ölçüsü genellikle yarım su bardağıdır
3) Yumurta ve şeker çırpılırken içine bir fiske tuzlu atılması daha pozitif kabarmasını sağlar
4) Kar gibi olana dek en düşük 78 dakika mixerin en yüksek devriyle çırpılmalıdır
5) Yağını az koyarsanız kalıbınızdan zorlama çıkarabilirsinizBu riski göze almamak için yağladığınız kalıba biraz da şeker serpiştirin
6) Eğer tuz kek yaptıysanız yağladığınız kalıba bu defa un serpiştirin
7)Kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon sıkarsanız kekiniz daha da güzel kabaracaktır
8) Ununuzu kabartma tozu ve vanilya ile elemenizi tavsiye ederimKekun formunu yakalayabilirsiniz
9) Sodalı kekler daha hoş kabarır
10) Yumurta ve şekerinizi çırptıktan daha sonra eklediğiniz diğer malzemeleri kaşık veya mixerin en düşük devrinde karıştırmanız yumurtaların sönmesini engelleyecektir(Yumurta proteini havayı içine hapseder ve çırpma süresince hava girerek kabarmayı tedarik eder)
11) Ekleyeceğiniz malzemeler nemli meyve türü ise mısır ununa bulamanızı, kuru meyve ise bir iki dakika haşladıktan sonra adamakıllı kurulayıp ,una bulayıp eklemenizi öğüt ederimDibine çökmemesi için
12) Un yerine birazını (bir kaç kaşık) nişasta kullanırsanız kum gibi ağızda dağılan kekleriniz olur
13) Keklerinizi evvelden bir kaç dakika ısıtılmış fırına koyarsanız kabarması daha iyi olacaktırSoğuk fırın kabarmayı engeller
14) Kekinizi kalıbınıza döktükten sonra üstüne bıçakla bir çizik atarsanız çatlak kekiniz olur
15) Bilye kek yapacağınız süre hamurunuzu ikiye bölmeden önce iki kaşık beceriksiz unlu yapın Böldükten sonra birine bir kaşık un diğerine bir kaşık kakao ekleyin
16) Tuzlu peynirli kek yaparken içine bol miktarda maydonoz ya da dereotu koymanız onun çökmesini ve hamur olmasını engelleyecektir
17) Kek hamurunu hazırlarken alüminyum kaullanmamak gerekir, kararmaya sebep olur
18) Fırına konulduktan daha sonra kapak açmamak gerekirAçılırsa soğuk hava içeri girer ve basınç yaparak çökmeye sebep olur
19) Yoklama yapmadan da kek fırından çıkarılmamalıdırBunun için ince uçlu kuru bir bıçak ya da kürdan kullanılabilirBatırınca hamur yapışmamışsa pişmiş demektir
20) Fırından meydana çıkan kek havayla biraz küçülür, soğuduktan sonradan fırından çıkartmak gerekir *