Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kefir Mayalama ( Probiyotik)

Kefir Mayalama ( Probiyotik)

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Kefir Mayalama ( Probiyotik) Tarifi İçin Malzemeler

*12 tatlı kaşığı canlı kefir mayası
*1 litre günlük süt yada sütçüden alınıp kaynatılmış soğutulmuş oda ısısında süt ( uzun ömürlü süt kullanmayın )
*1 adet plastik süzgeç
*1 adet plastik kaşık
*1 lt ‘ lik cam kavanoz,kase *yada kapaklı plastik kap

Kefir Mayalama ( Probiyotik) Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Kafkas dağlarında yaşayan eski Türklerin bulduğuna inanılan kefir sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı olarak bilinirhastalıkların kapıda olduğu kış aylarına girmeye yaklaştığımız *şu günlerde kefir mayalayıp içmek hem bizlere hemde çocuklarımıza sağlık açısından destekleyici besin olarak *iyi gelecektir diye düşünüyorum…son olarak kefir mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır diyelim ve hadi başlayalım…
Kefir koyu ayran kıvamında bir içecektirKefir sütün canlı kefir mayası ile mayalandırılması ve süzülmesi sonucu elde edilir Kefir taneleri karnabahara benzeyen canlı ,elastik partiküllerdirher bir kefir tanesinde yüksek sayıda bakteri ve maya türü mevcutturKefir taneleri mayalandıkça zamanla büyürler ve çoğalırlar…
Marketlerde (bir kaç yapımlık *toz )mayalık kefir mayaları satılmakta olsa da en güzeli kefir mayalarken *canlı kefir mayası kullanmaktır…
12 tatlı kaşığı kadar *canlı kefiri plastik kaşık ile alarak cam yada plastik kavonozun ,kasenin dibine yerleştirinşimdi (kavanozda ki kefir mayasının üstüne )oda ısısında ki günlük şişe *sütünü yada kaynatılmış soğutulmuş oda ısısında ki sokak sütünü kefirin üstüne *ekleyin…şişenizin kapağı metal ise bu kapağı kullanmayın şişenin ağız kısmına *bir peçete koyup peçeteyi lastikleyerek ( siz) *bir kapak oluşturun …kasenizin kapağı plastik yada cam ise kaseyi normal şekilde de kapatabilirsiniz… kapağı kapatılarak mayalanmak için hazır hale gelen kefir kavanozunuzun üstünü *bir mutfak havlusu ile sarıp karanlık bir dolap içine yerleştirin…
24 saat sonra dolapta havlu ile sarılı şekilde beklemiş şişeyi kavanozu çıkartınşişenin içinde ki kefiri plastik süzgeç ile cam yada plastik bir kaseye süzgeçi sallaya sallaya süzün *sakın kefiri süzücem diye kefiri kaşıkla *ezmeyin…
Kefir mayasını süt yada iyi içme *suyu ile el değdirmeden yıkayın ve kefiri plastik kaşık ile alarak başka bir şişeye kavanoza koyup üstüne yeni süt ekleyin kefiriniz yeni sütü mayalamaya hazır…
Süzgeç ile süzdüğünüz kefir de *içmek için hazırkefiri hemen içebileceğiniz gibi kefiri cam yada *plastik bir şişeye koyarak buzdolabına *kaldırabilir kefir buzdolabında soğuduktan sonra da içebilirsinizbuzdolabında sakladığınız kefiri 2 *gün içinde tüketmelisiniz…kefir koruyucu amaçla içiliyorsa günde 1 bardak tedavi amacı ile içiliyorsa (yetişkinler için günde ) 1 bardak ile başlayıp *yarım lt ye kadar kefir içilebileceği yönünde imiş…kefir ilaç gibi değil içecek gibi görülmeli imişkefiri sabah yada akşam içmek en tercih edilen yöntemmişbüyükler ve sindirim sorunu yaşayanlar kefiri sabah içerlerse bağırsakları çalışırmış çocuklara ise akşam yatmadan *12 saat önce 1 bardak kefir verilirse kefir çocuklarda büyümeyi gelişmeyi *desteklermiş
Kefiriniz mayalaya mayalaya *çoğaldı ne yapacaksınız? fazla kefirleri *arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz gibi,kefir tanelerini ufak parçalar halinde süt içinde kağıt bardaklarda dondurarak deep freeze de 7 ay kadar saklayabilirsiniz de…
Kefir mayasını bir kaç gün *kullanmayacaksanız kefirinizi içinde *süt olan plastik bir kap içinde ( kefirin üstünü örtecek kadar süt) buzdolabının altiç raflarında *710 gün kadar uyutabilir,muhafaza edebilirsinizkullanacağınız kefiri uyandıracağınız zaman kefirin sütünü plastik süzgeç ile süzersiniz kefiri ( az miktarda mayalayarak) 1 çay bardağı ılık sütte biraz bekletirsinizılık sütte kefir tekrar aktifleşecektirama bu beklemiş mayanın aktifleştirilmesinde kullanılan sütü, kefiri içmeyip dökmeniz *2 mayalamadan sonrakileri *içmeniz önerilmektedir
Kefiri bir kaç gün dolapta bekleyecekseniz süt içinde bekletin neden? kefirin beslenmesi için süt içinde olması gerekir kefiri dolapta iyi su içinde bekletirseniz kefir beslenemez…
Kefir mayalanma esnasında üstü sarılarak ( mutlaka) karanlık bir ortamda yada ışık almayan mutfak dolabı içinde *bekletilmelidir…
Kefiri yıkarken yada dolapta bekletirken mutlaka ama mutlaka süt yada *içme suyu ile yıkamanız gerekirkefire kesinlikle klorlu çeşme suyu değdirilmemelidir…en güzeli süt ile yıkamak…
Kefiri bir yerden bir yere aktarırken plastik yada bambu kaşık kullanmalısınız
Unutmayın kefire hiç bir şekilde ( mayalama,süzme,saklama aşamalarında) metal bir şey sürmemelisiniz ,kefire elinizle de dokunmamalısınız ve tabii ki çeşme suyu ile de temas ettirmemelisiniz…metal kaşık,süzgeç,klorlu çeşme suyu,metal şişe kapağı,metal huni kullanmayın bunlar *kefirinizi bozar…kefirinize iyi bakmalı onu üzmemelisiniziyi bakmazsanız kefir mayası küser, bozulur, salyalanır,sararır bir süre sonra kefirden *randıman alamazsınız kefiriniz ölür …unutmayın kefir canlı mikroorganizmalardan oluşur bu nedenle de çok hassastırkefirinizi sevin ona iyi bakın ki o da size karşılık versin…hatta arada onunla güzel güzel konuşun teşekkür edin…bu *size komik mi geldi ?gelmesin deneyin farkı göreceksinizçiçekler bile sevilince coşuyor,açıyor bu da öyle bir şey…
Süzgeç,kaşık,mayalama kabı,süzme kabı,saklama kabı,huni ya plastik yada cam olmalı
Mayalanan kefir 24 saatte daha tatlı 48 saatte daha ekişi tat da olacaktırnasıl seviyorsanız öyle mayalandırabilirsiniz……Kefir mayalama süresi arttıkça kefir ekşidikçe faydası artar ama mayalamayı çok da uzatmamak gerekir 24 saat bence uygun bir süre…48 saati ise kesinlikle geçmemelisiniz…
Canlı güvenlir kefir mayası bulmanın yolu ise ya benim gibi bir arkadaşınızdan rica edeceksiniz ( Eda’ cım sana tekrar tekrar *çokkkkk *teşekkür ediyorum) yada bu konuda internette çok site var hatta bu konuda kefir yollayan gönüllüler var oralardan temin edebilirsiniz marketlerde toz halinde satılan mayalardan uzun vadede *iyi sonuç alamazsınız…ziraat fakültelerinden *( süt ürünü satış bölümü olanlardan kefir satın alabilirsiniz ) kefir temin edebilirsiniz hatta bu güvenilir kefir bulmanın en sağlam yolu )
Önemli Not : Çocukların kaç yaşından itibaren kefir içebileceğine dair bilgim olsa da bu bilgilerim çok kesin ve net değil o nedenle *bu konuda fikir beyan etmek istemiyorum siz en iyisi küçük çocuklarda kullanım konusunu *doktorunuza danışınkefir sevmeyen yetişkinler ve büyük çocuklar kefirin içine salatalık rendeleyerek biraz meyve püresi koyarak kefire aromatik bir tat verebilir kefiri bu şekilde de *tüketebilir diye düşünüyorum ( muzlu,çilekli,elmalı,ananaslı)…bu meyvelerin kefire katılması kefirin besin değerinde bir değişikliğe, azalmaya neden olmaz…hatta yaz mevsiminde kefirin içine haşlanmış buğday eklenerek soğuk çorba bile yapılabilir…ister gündüz ister gece,ister sade ister meyveli isterseniz de çorba olarak her ne şekilde olursa olsun kefir için ))
Kefir mayalanmasında kullanılan sütü çok *soğuk kış aylarında sütü hafif ılıtarak yapmanızda da fayda var…diğer aylarda oda ısısında ki süt ısısı kefir mayalamak için yeterli gelecektir…
Sitede Gülçin Mira Kulak,Emine Ayşe Karataşlı arkadaşların kefir mayalama ile olan paylaşımlarını da okumanızı şiddetle tavsiye derimaçıkçası benim kefir konusunda onlar kadar bilgim yok onlar çok daha güzel anlatmışlar …ayrıca net ortamında kefir ile ilgili paylaşılmış çok sayıda bilgi ve video var onlardan da yararlanabilirsiniz…
Hoşça kalın
 
858,505Konular
982,658Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt