Karpuzun Faydaları nelerdir,
Karpuzun yararları ,
Karpuzun bircok faydası vardır bunlardan bazıları;
Karpuz kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının duzenlenmesine yardımcı olur
Karpuz bobrekleri cok iyi calıştırır
Karpuz idrar sokturur
Karpuz bobrekteki ure ve urat tuzlarını temizler
Karpuz icerdiği bol miktarda sudan ve şeker barındırmamasından, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi ozelliklerindan dolayı kilo vermeyi hızlandırır
İcerdiği yuksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalbi enfaktuse karşı koruyucu ozelliği vardır
imageskarpuzunyararlarinelerdir5ad557949edd3
Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını suslemeye başlayan karpuzun, iceriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu ozelliği bulunuyor
Erciyes Universitesi Ataturk Sağlık Yuksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bolumu Oğretim Uyesi Yrd Doc Dr Betul Cicek, kansere karşı koruma ozelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti
Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati ceken Cicek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tuketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti
Laykopen maddesinin antioksidan ozelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Cicek, şu bilgileri verdi:
Karpuz, kansere karşı koruma ozelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukca zengin bir meyvedir Kansere yol acan en buyuk sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar gormesidir Laykopen maddesi ise antioksidan ozelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en onemli besinlerden biridir
Vucudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Cicek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı
Karpuzun yararları ,
Karpuzun bircok faydası vardır bunlardan bazıları;
Karpuz kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının duzenlenmesine yardımcı olur
Karpuz bobrekleri cok iyi calıştırır
Karpuz idrar sokturur
Karpuz bobrekteki ure ve urat tuzlarını temizler
Karpuz icerdiği bol miktarda sudan ve şeker barındırmamasından, ayrıca boşaltımı hızlandırması gibi ozelliklerindan dolayı kilo vermeyi hızlandırır
İcerdiği yuksek potasyum ve Beta Karoten maddesi sayesinde kalbi enfaktuse karşı koruyucu ozelliği vardır
imageskarpuzunyararlarinelerdir5ad557949edd3
Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını suslemeye başlayan karpuzun, iceriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu ozelliği bulunuyor
Erciyes Universitesi Ataturk Sağlık Yuksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bolumu Oğretim Uyesi Yrd Doc Dr Betul Cicek, kansere karşı koruma ozelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti
Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati ceken Cicek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tuketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti
Laykopen maddesinin antioksidan ozelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Cicek, şu bilgileri verdi:
Karpuz, kansere karşı koruma ozelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukca zengin bir meyvedir Kansere yol acan en buyuk sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar gormesidir Laykopen maddesi ise antioksidan ozelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en onemli besinlerden biridir
Vucudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Cicek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı