nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Karbonhidratların Özellikleri ve Çeşitleri
Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun süreli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir
Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar Karbonhidratlar en fazla Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar Karbonhidratlar yağlar proteinlerdir Karbonhidratlar vücutta en çok yer alan üçüncü beslenme maddesidir Açlık derhal birincil tüketilen beslenme maddesidir Yapıtaşları glikozdur Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir Kimyasal sindirimi ağızda başlar DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır
MONOSAKKARİTLER
¦Gözenekli Olan zarından geçerler
¦Hidrolize uğramazlar
¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
¦Fotosentezin ilk ürünleridir
¦Hücrede depolanmazlar
¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
¦Suda çözünürler
¦Protein ve yağlarla alaşım oluşturabilirler
¦Enerji verici olarak kullanılırlar
¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
Örn:Üzüm Şekeri,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
DİSAKKARİTLER
¦Hücreli zarından geçemezler
¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
¦Bitki ve memelilerde depolanabilirmemelilerde süt şekeri bitkilerde sukroz
¦Suda çözünürler
¦Kanda bulunmazlarSütte bulunurlar
¦Yapısında glikozit bağı vardır
Örn:Maltoz,Süt Şekeri,Sukroz
POLİSAKKARİTLER
¦Hücreli zarından geçemezler
¦
dek glikozun birleşmesinden oluşurlar
¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
¦(n1)değin su harcanır
¦Kanda bulunmazlar
¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır
¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
¦Selüloz bir takım tek hücreliler hariç diğer canlılar göre sindirilemez *
Karbonhidrat, canlının yapısına katılmayan uzun süreli dozaj etkisi yaratan bir maddedir Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanabilir
Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici olarak kullanılırlar Karbonhidratlar en fazla Ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç,tahıl ve hububat içinde bulunurlar Karbonhidratlar yağlar proteinlerdir Karbonhidratlar vücutta en çok yer alan üçüncü beslenme maddesidir Açlık derhal birincil tüketilen beslenme maddesidir Yapıtaşları glikozdur Depo şekli hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta şeklindedir Kimyasal sindirimi ağızda başlar DNA, RNA ve ATP'nin yapısına katılır
MONOSAKKARİTLER
¦Gözenekli Olan zarından geçerler
¦Hidrolize uğramazlar
¦Kan ve doku sıvısında bulunurlar
¦Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
¦Fotosentezin ilk ürünleridir
¦Hücrede depolanmazlar
¦Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
¦Suda çözünürler
¦Protein ve yağlarla alaşım oluşturabilirler
¦Enerji verici olarak kullanılırlar
¦Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
¦Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
Örn:Üzüm Şekeri,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabinoz
DİSAKKARİTLER
¦Hücreli zarından geçemezler
¦Sindirim enzimlerinden etkilenirler
¦Bitki ve memelilerde depolanabilirmemelilerde süt şekeri bitkilerde sukroz
¦Suda çözünürler
¦Kanda bulunmazlarSütte bulunurlar
¦Yapısında glikozit bağı vardır
Örn:Maltoz,Süt Şekeri,Sukroz
POLİSAKKARİTLER
¦Hücreli zarından geçemezler
¦
¦Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
¦(n1)değin su harcanır
¦Kanda bulunmazlar
¦Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
¦Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır
¦Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
¦Selüloz bir takım tek hücreliler hariç diğer canlılar göre sindirilemez *