
Latice ismi Berberis Vulgaris olan karamuk bitkisi, sarı ya da turuncu çiçekli bir bitkidir. Bitkilerdeki tohumlar olgunlaştıkça al ve mor meyveler ortaya çıkar. Kimi kitaplarda hatun tuzluğu olarak geçen karamuk meyvesindeki asit limon ve elmada bulunanlarla birebirdir. Bu yüzden antioksidan bakımından hayli güçlüdür. Karamuk bitkisinin yararları nelerdir? Karamuk bitkisinden çay nasıl yapılır? Karamuk bitkisi hakkında merak edilen her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
Devletimizde Şark Anadolu'da sıklıkla rastlanan karamuk bitkisi güneşli ortamlarda düzgün yetişir. Kışın yaprak döken bu bitki birinci keşfedildiği devirlerde soğuk algınlığına ilaç olarak kullanılırdı. Kan şekerini düşürmede tesirli olan berberin unsuru bakımından hayli zengindir. Yüzde 5 şeker ve yüzde 6 organik yağ içerir. Haziran ayında toplanıp kullanılır. 100 gramında vücudun muhtaçlığı olan E vitamini sağlayan karamuk bitkisi çok az kişi tarafından yararı biliniyor. Karanfil ailesine ilişkin olan bitki büyüdükçe çalı halinde olur. Lâtif bir kokusu olan karamur çay olarak tüketildiğinde mayhoş bir tadı var. Reyhan şerbetinin tadı ile benzerlik gösterir. Tohumları zehirli olan karamurun meyvesi tüketilir. Kaynatılarak elde edilen şurubu soğuk algınlığına doğal ilaçtır. İçeriğinde pektin, selüloz, kül ve C vitaminleri bulunur. Ayrıyeten flavonoidler içerdiğinden güçlü bir vücut temizleyicidir. Mor, al ve pembe renkleri mevcuttur.

KARAMUK BİTKİSİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Kaynatılıp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde kan akışını düzenler. Kanı temizler damar tıkanıklığını önler. Mütehassıslar bu yüzden münhasıran kalp rahatsızlığı olanların tüketebileceğini öneriyor.
- Bağırsak illetleri arasında yaygın olan ishal vücudun şiddetli likit kaybetmesine neden olur. Altermatif tıp bilirkişileri karamuku kaynatıp içine limon sıkılarak tüketildiğinde bağırsak florasının dengelendiğini ve ishal üzere sıhhat sıkıntılarının yaşanmasını önlediğini vurguluyor.
- Mevsim geçişlerinde artan soğuk algınlığı marazları için karamuk çayı önerilir. Karamuk sinüsleri ve boğazı temizler. Birebir devirde yemek borusu, mide ve bağırsaklarda biriken besin atıklarını atmada yardımcı olur.

- İştahsız evlatlar için doğal ilaç olan karamuk, iştahı açarken bağışıklığı da güçlendirir. Illetlere karşı kalkan oluşturur.
- Bağışıklık sistemini temizlediğinden vücudun ısısını denetim altına alır. Ani ateşlenmeyi düşürür. Ter bezlerinin daha doğal işlemesini destekler.
- Fonksiyonu azalan karaciğerin sıhhatini olumlu tesirler. Toksinlenmesini maniler. Bu sayede vücudun yağ tutmasını önler. Cilt altı derinin bakteri kapmasınının önüne makbul. Dolaylı yoldan sivilcelenme ve akne üzere cilt dertlerinin yaşanmamasını sağlar.
- Menopoz ve adet periyotlarında yaşanan şikayetleri azaltır. Bilhassa bayanlarda daha çokça görülen varis sorunlarına de düzgün gelir.

KARAMUK BİTKİSİNDEN ÇAY NASIL YAPILIR?
Tohumları zehirli olan karamur bitkisinin meyvelerinden elde edilen çay tüketilir. 4 su bardağı kaynamış suya 15 gram karamuk dikeni, kökü ve meyvesi eklenir. 5 dakika demlendikten sonra yemeklerden evvel bir iki bardak tüketilebilir. Tıpkı devirde bu su tonik olarak da kullanılabilir.