Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor musunuz? Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Pekala karalahananın yararları nelerdir? Karalahana hangi illetlere yeterli gelir? Besleyici özelliği yüksek olan karalahana hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Haberin detayında karalahana hakkında her şeyi bulabilirsiniz.
Turpgiller ailesine ilişkin olan karalahana kalın damarlı yüzeyi geniştir. Kış zerzevatı olan karalahana yaprakları lahanaya orantıyla daha koyudur. Devletimizde Şark Karadeniz ortamında sıklıkla yetiştirilir. Yerküre da ise Uzak şark memleketlerinden Asyalılar daha çokça yetiştirir ve tüketir. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilen karalahana vitamin ve mineral açısından nispeten güçlü bir besindir. Alternatif tıpta münhasıran kemik ağrıları ve sindirim problemlerinde kullanılır. Mutfaklarda kızartması, çorbası ve sarması yapılır. Sumakla bir arada tüketildiğinde tadı daha şık olur. Eksperler kimselerin bol bol tüketmesini önerdiği yararlı besinler arasında birinci beşe girebilir. C vitamini bakımından varlıklı olduğundan kanserli hücrelerin artmasının önüne makbul. Başkaca kan yapıcı özelliği sayesinde de kansızlık illetinin önüne makbul. Yapılan araştırmalarda haftada iki sefer tüketilen karalahana kasları güçlendirir.
KARALAHANIN YARARLARI NELERDİR?
- Unutkanlık illetinin temelinde hudut sistemindeki bozukluk ve beyindeki hafıza kısmındaki azalan vitaminlerdir. Bu yüzden mütehassıslar münhasıran hamilelik evresinden itibaren nizamlı olarak K vitamini tüketerek hudut hücrelerinin yenilenmesi konusunda bilirkişiler kıymetli ihtarlarda bulunuyor. Karalahana yeşil sebzeler bakımından K vitamini açısından en yararlı olanıdır. Dimağın konsantrasyon gücünü artırır.
- Karalahana C vitamini bakımından da hayli varlıklı bir besindir. Bu vitamin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeşitli sebeplerden dolayı vücutta artan toksinleri temizlemede tesirli olan karalahana bu tesirini en ziyade suyunda gösterir. Yeterlice yıkanmış karalahanayı kaynatırken suyunu süzüp atmayın bir kavanoza boşaltıp içerisine limon suyu ekleyip günde aç karna bir bardak tüketin.
- Karalahana suyu yalnızca toksinleri atmakla kalmaz birebir devranda idrarın kolaylıkla sökülmesini sağlar. Böbrek bezlerinin fonksiyonlarını artırır. Böylelikle taş ve kum oluşumunu önler. Vücuttaki oksijen hücre sayısını da su sayesinde çoğaltır. Birebir faydayı mesaneye de uygular. Mesanede idrar bırakmadan boşalmasını sağlar.
- Vücuttaki kan dolaşımı için potasyum değerli bir husustur. Tıpkı vakitte potasyum organların hücrelerinin işlevselliğini de artırır. Düşük potasyumda kan basıncı yükselir. Bu da yüksek tansiyon mesken baş ağrısına neden olur. Lakin karalahana bu durum için tesirli bir doğal besindir. Karalahana içerdiği potasyum sayesinde kan dolaşımını istikrarlar.
- Göz sağlığındaki en kıymetli husus beta karotenlerdir. Göz içinde beta karoten ne kadar fazlaysa görme mümkünlüğü da bir o kadar artar. Karalahana beta karoten bakımından güçlü besinler arasında nokta alıyor. Mahsusen katarak oluşumunun önüne makbul.
- Hayvansal besinlerle bir arada kemik iltihaplanmaları, artrit ve kalp illetleri artar. Bununla bir arada artan istenilmeyen kolesterol seviyesi kalp buhranı riskine yol açar. Hastalıklar kişinin hayat kalitesini düşürerek mevt orantısını artırır. Lakin karalahana vücuttaki tüm iltihabı atmada epey tesirlidir.
100 GRAM KARALAHANANIN BESİN KIYMETLERI NELERDİR?
Kalori // 50
Yekun yağ nispeti // 0,8 gram
Kolesterol // 0 miligram
Sodyum // 37 miligram
Potasyum // 490 miligram
Karbonhidrat // 10 gram
Protein // 5 gram
KARALAHANANIN ZARARI VAR MIDIR?
İyot emilimi ziyade olan karalahana tiroid bezlerini olumsuz tesirler. Bezlerin daha yavaş çalışmasına neden olur. Tüketmek isteyenlerin iyot tuzu ile tüketmesi daha akıllıca olur.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.