Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Karalahananın faydaları nelerdir? Karalahana hangi hastalıklara iyi gelir?

Hoş geldin! bababada tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Karalahananın faydaları nelerdir? Karalahana hangi hastalıklara iyi gelir?
0
160

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
karalahananin_faydalari_nelerdir_karalahana_hangi_hastaliklara_iyi_gelir_1570453140_6873.png

Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor musunuz? Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Pekala karalahananın yararları nelerdir? Karalahana hangi illetlere yeterli gelir? Besleyici özelliği yüksek olan karalahana hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Haberin detayında karalahana hakkında her şeyi bulabilirsiniz.

Turpgiller ailesine ilişkin olan karalahana kalın damarlı yüzeyi geniştir. Kış zerzevatı olan karalahana yaprakları lahanaya orantıyla daha koyudur. Devletimizde Şark Karadeniz ortamında sıklıkla yetiştirilir. Yerküre da ise Uzak şark memleketlerinden Asyalılar daha çokça yetiştirir ve tüketir. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilen karalahana vitamin ve mineral açısından nispeten güçlü bir besindir. Alternatif tıpta münhasıran kemik ağrıları ve sindirim problemlerinde kullanılır. Mutfaklarda kızartması, çorbası ve sarması yapılır. Sumakla bir arada tüketildiğinde tadı daha şık olur. Eksperler kimselerin bol bol tüketmesini önerdiği yararlı besinler arasında birinci beşe girebilir. C vitamini bakımından varlıklı olduğundan kanserli hücrelerin artmasının önüne makbul. Başkaca kan yapıcı özelliği sayesinde de kansızlık illetinin önüne makbul. Yapılan araştırmalarda haftada iki sefer tüketilen karalahana kasları güçlendirir.

JMczx_1570453156_5781.jpg

KARALAHANIN YARARLARI NELERDİR?

- Unutkanlık illetinin temelinde hudut sistemindeki bozukluk ve beyindeki hafıza kısmındaki azalan vitaminlerdir. Bu yüzden mütehassıslar münhasıran hamilelik evresinden itibaren nizamlı olarak K vitamini tüketerek hudut hücrelerinin yenilenmesi konusunda bilirkişiler kıymetli ihtarlarda bulunuyor. Karalahana yeşil sebzeler bakımından K vitamini açısından en yararlı olanıdır. Dimağın konsantrasyon gücünü artırır. 

- Karalahana C vitamini bakımından da hayli varlıklı bir besindir. Bu vitamin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeşitli sebeplerden dolayı vücutta artan toksinleri temizlemede tesirli olan karalahana bu tesirini en ziyade suyunda gösterir. Yeterlice yıkanmış karalahanayı kaynatırken suyunu süzüp atmayın bir kavanoza boşaltıp içerisine limon suyu ekleyip günde aç karna bir bardak tüketin. 

soxXH_1570453177_4191.jpg

- Karalahana suyu yalnızca toksinleri atmakla kalmaz birebir devranda idrarın kolaylıkla sökülmesini sağlar. Böbrek bezlerinin fonksiyonlarını artırır. Böylelikle taş ve kum oluşumunu önler. Vücuttaki oksijen hücre sayısını da su sayesinde çoğaltır. Birebir faydayı mesaneye de uygular. Mesanede idrar bırakmadan boşalmasını sağlar.

- Vücuttaki kan dolaşımı için potasyum değerli bir husustur. Tıpkı vakitte potasyum organların hücrelerinin işlevselliğini de artırır. Düşük potasyumda kan basıncı yükselir. Bu da yüksek tansiyon mesken baş ağrısına neden olur. Lakin karalahana bu durum için tesirli bir doğal besindir. Karalahana içerdiği potasyum sayesinde kan dolaşımını istikrarlar.

Xvvdu_1570453196_977.JPG

- Göz sağlığındaki en kıymetli husus beta karotenlerdir. Göz içinde beta karoten ne kadar fazlaysa görme mümkünlüğü da bir o kadar artar. Karalahana beta karoten bakımından güçlü besinler arasında nokta alıyor. Mahsusen katarak oluşumunun önüne makbul. 

- Hayvansal besinlerle bir arada kemik iltihaplanmaları, artrit ve kalp illetleri artar. Bununla bir arada artan istenilmeyen kolesterol seviyesi kalp buhranı riskine yol açar. Hastalıklar kişinin hayat kalitesini düşürerek mevt orantısını artırır. Lakin karalahana vücuttaki tüm iltihabı atmada epey tesirlidir. 

Qd4OF_1570453219_4283.jpg

100 GRAM KARALAHANANIN BESİN KIYMETLERI NELERDİR?

Kalori // 50

Yekun yağ nispeti // 0,8 gram

Kolesterol // 0 miligram

Sodyum // 37 miligram 

Potasyum // 490 miligram

Karbonhidrat // 10 gram

Protein // 5 gram

KARALAHANANIN ZARARI VAR MIDIR?

 İyot emilimi ziyade olan karalahana tiroid bezlerini olumsuz tesirler. Bezlerin daha yavaş çalışmasına neden olur. Tüketmek isteyenlerin iyot tuzu ile tüketmesi daha akıllıca olur. 

 
 

Similar threads

Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor musunuz? Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Peki karalahananın faydaları nelerdir? Karalahana suyu ne işe yarar? Hangi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
109
Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Yüksek oranda besin değerleri barındıran karalahana özellikle kemik ve kasa hastalıklarını önler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Yüksek oranda besin kıymetleri barındıran karalahana bilhassa kemik ve kasa hastalıklarını önler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
110
Karadeniz mutfaklarında hamsiden sonra vazgeçilmez besin olan karalahananın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor musunuz? Sert yapraklı olan karalahana hem çorba hem de sarması yapılarak tüketiliyor. Peki karalahananın faydaları nelerdir? Karalahana suyu ne işe yarar? Hangi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Turpgillerden “ karalahana”, Karadeniz bölgesinde en sık kullanılan sebzelerden biridir. Genellikle karalahana dolması şeklinde tüketilir. İri, kat kat ve kalın koyu yeşil yapraklıdır. Dünya çapında da yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. Pişirilerek tüketildiği gibi salatalarda çiğ olarak da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
858,505Konular
982,778Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt