Likopen deposu domates kansere karşısında korurDomatesin içerisinde yer alan ve insan vücudunun üretemediği Likopen isimli pigment, domateste %85 dolayında bulunur Domatese kırmızı rengi karşılayan bu pigmenttir Çok zinde bir antioksidandır Likopen bizi bir fazla kanser türüne ve yürek damar hastalıklarına karşı korur Likopen kaynağı bir beslenme işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar id Gad300250Uzman Beslenme Uzmanı Ipek Ağaca Özger; domates püresi, domates salçası, ketçap ya da pişmiş domates sosu tükettiğimizde, ham domatese tarafından daha artı likopen alırız Bunun sebebi; domatesin keza tamamlanmış olması; keza de bir tedarik yağ barındırması olduğunu belirtiyor Mevsimindeyken domatesi, mevsimi açık havada ise domates püresi,domates SALÇAsı, pişmiş domates konservesi tüketmeye itina göstermeliyizDomatesin kilo kontrolü üzerinde de etkisi çokturDomates lif içeriği yüksek olan bir beslenme olduğundan kan şekerini dengeleme, tokluk hissettirme, sağlıklı sindirim sistemini koruma gibi özelliklere de sahiptir Dolayısıyla kilo kaybına asistan olur Ayrıca kandaki Kolesterolü düşürmeye tezgâhtar olurGüçlü Antioksidan özelliğinden dolayı domatesin; yaşlanmayı geciktirme özelliği de bulunmaktadırMutfağımızdan kırmızı esik olmasınNe mutlu oysa; domates türk mutfağında bir çok şekilde kullanılmaktadırHemen, anında her yemeğin içerisinde kullanabileceğimiz gibi; kahvaltıda söğüş domates, menemen ya da omlet şeklinde de tüketebiliriz Öğle ve akşam öğünlerimizde de salatalarda yemeklerde çoğunlukla kullanmalıyızDomatesin suyu da epeyce faydalıdır 1 su bardağı domates duyu sıradan 3040 kkal enerji verir Bu yüzden miktar göz önünde bulundurularak içilmelidir