iltasyazilim
FD Üye
Kanser Yapıcı Maddeler nelerdir
Kanser Yapıcı Maddeler hakkında data
Jurnal hayatta kullandığımız kanser yapıcı maddeler:
Kanser yapıcı maddelere karsinojen denir birçok sebze içerisinde karsinojen madde bulunmaktadır, ama bununla beraber antikanserojen yani kanserden koruyan maddeler de olduğundan etkisi çok daha düşük olmakta
Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflenmiş besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir Patates eğer ışığa maruz kalmışsa ve çillenmişse bununla birlikte kereviz zedelenmiş veya çürümüşse etkileri artmakta
Günümüzde çoğu paketlenmiş ürün içerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır ve bu maddeler de birer kanserojen madde kaynaklarıdır Nitrit ve nitratlar daha çok et ürünlerinde bulunur, tüketiminden sonra midede nitrozamin denilen daha fazla mide kanserine yol açtığı bilinen bir maddeye dönüşür Bu etkileşimi durdurmak için beraberinde C vitamininden varlıklı bir gıda, mesela domates, biber tüketimi önemli
Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere niçin olan bazı maddeler içermektedir Bilhassa patates kızartıldığında oluşan akrilamid en etkin kanserojen maddedir
Turşu ya da salamura yiyecekleri sıklıkla tüketenlerde de düşük bir oranla özafagus kanser i görülebilmektedir
Hayvansal yağ içeren yiyeceklerin özellikle sütun kanserini tetiklediği bilinmekte Hayvansal yağlar, karaciğerin daha fazla safra üretmesine ve barsaklardaki bakteriler de bu artı üretilen safrayı kanserojen maddelere dönüştürmekte
Şekerli yiyeceklerin kanser hücrelerini tetiklediğini ve beslediğini biliyoruz Pozitif tüketim ve dengesiz gıda insulin direncini etkileyip kansere neden olabilmekte
Kanserden korunmak için neler yapılmalı?
*Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha fazla mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın
*Jurnal lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin
*Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise bilhassa turunçgilleri tercih edin
*Sebze ve meyveleri taze tüketin, katiyen çürümüş, küflü yada çillenmiş olanları seçim etmeyin
*Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür ya da odun ateşinde pişirmeyin
*Küflü yiyecekleri asla tüketmeyin
*Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha eksik yiyin
*Bütün tahıllı ürünler yiyin
*Tüketiyorsanız içki miktarını azaltın
Beslenme ve Perhiz Uzmanı: Ülkü TAŞGIN *
Kanser Yapıcı Maddeler hakkında data
Jurnal hayatta kullandığımız kanser yapıcı maddeler:
Kanser yapıcı maddelere karsinojen denir birçok sebze içerisinde karsinojen madde bulunmaktadır, ama bununla beraber antikanserojen yani kanserden koruyan maddeler de olduğundan etkisi çok daha düşük olmakta
Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflenmiş besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir Patates eğer ışığa maruz kalmışsa ve çillenmişse bununla birlikte kereviz zedelenmiş veya çürümüşse etkileri artmakta
Günümüzde çoğu paketlenmiş ürün içerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır ve bu maddeler de birer kanserojen madde kaynaklarıdır Nitrit ve nitratlar daha çok et ürünlerinde bulunur, tüketiminden sonra midede nitrozamin denilen daha fazla mide kanserine yol açtığı bilinen bir maddeye dönüşür Bu etkileşimi durdurmak için beraberinde C vitamininden varlıklı bir gıda, mesela domates, biber tüketimi önemli
Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere niçin olan bazı maddeler içermektedir Bilhassa patates kızartıldığında oluşan akrilamid en etkin kanserojen maddedir
Turşu ya da salamura yiyecekleri sıklıkla tüketenlerde de düşük bir oranla özafagus kanser i görülebilmektedir
Hayvansal yağ içeren yiyeceklerin özellikle sütun kanserini tetiklediği bilinmekte Hayvansal yağlar, karaciğerin daha fazla safra üretmesine ve barsaklardaki bakteriler de bu artı üretilen safrayı kanserojen maddelere dönüştürmekte
Şekerli yiyeceklerin kanser hücrelerini tetiklediğini ve beslediğini biliyoruz Pozitif tüketim ve dengesiz gıda insulin direncini etkileyip kansere neden olabilmekte
Kanserden korunmak için neler yapılmalı?
*Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha fazla mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın
*Jurnal lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin
*Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise bilhassa turunçgilleri tercih edin
*Sebze ve meyveleri taze tüketin, katiyen çürümüş, küflü yada çillenmiş olanları seçim etmeyin
*Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür ya da odun ateşinde pişirmeyin
*Küflü yiyecekleri asla tüketmeyin
*Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha eksik yiyin
*Bütün tahıllı ürünler yiyin
*Tüketiyorsanız içki miktarını azaltın
Beslenme ve Perhiz Uzmanı: Ülkü TAŞGIN *