Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kanser Yapıcı Maddeler

Kanser Yapıcı Maddeler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Kanser Yapıcı Maddeler nelerdir
Kanser Yapıcı Maddeler hakkında data

Jurnal hayatta kullandığımız kanser yapıcı maddeler:

Kanser yapıcı maddelere karsinojen denir birçok sebze içerisinde karsinojen madde bulunmaktadır, ama bununla beraber antikanserojen yani kanserden koruyan maddeler de olduğundan etkisi çok daha düşük olmakta

Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflenmiş besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir Patates eğer ışığa maruz kalmışsa ve çillenmişse bununla birlikte kereviz zedelenmiş veya çürümüşse etkileri artmakta

Günümüzde çoğu paketlenmiş ürün içerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır ve bu maddeler de birer kanserojen madde kaynaklarıdır Nitrit ve nitratlar daha çok et ürünlerinde bulunur, tüketiminden sonra midede nitrozamin denilen daha fazla mide kanserine yol açtığı bilinen bir maddeye dönüşür Bu etkileşimi durdurmak için beraberinde C vitamininden varlıklı bir gıda, mesela domates, biber tüketimi önemli

Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere niçin olan bazı maddeler içermektedir Bilhassa patates kızartıldığında oluşan akrilamid en etkin kanserojen maddedir

Turşu ya da salamura yiyecekleri sıklıkla tüketenlerde de düşük bir oranla özafagus kanser i görülebilmektedir

Hayvansal yağ içeren yiyeceklerin özellikle sütun kanserini tetiklediği bilinmekte Hayvansal yağlar, karaciğerin daha fazla safra üretmesine ve barsaklardaki bakteriler de bu artı üretilen safrayı kanserojen maddelere dönüştürmekte

Şekerli yiyeceklerin kanser hücrelerini tetiklediğini ve beslediğini biliyoruz Pozitif tüketim ve dengesiz gıda insulin direncini etkileyip kansere neden olabilmekte



Kanserden korunmak için neler yapılmalı?

*Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha fazla mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın
*Jurnal lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin
*Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise bilhassa turunçgilleri tercih edin
*Sebze ve meyveleri taze tüketin, katiyen çürümüş, küflü yada çillenmiş olanları seçim etmeyin
*Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür ya da odun ateşinde pişirmeyin
*Küflü yiyecekleri asla tüketmeyin
*Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha eksik yiyin
*Bütün tahıllı ürünler yiyin
*Tüketiyorsanız içki miktarını azaltın

Beslenme ve Perhiz Uzmanı: Ülkü TAŞGIN *
 
858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt