Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kanser ve beslenme!

Kanser ve beslenme!
0
144

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
1829.jpg
1829.jpg
Tümör, organizmadaki birtakım hücrelerin denetimsiz çoğalmasıdır.
Besin depoları denetimsiz harcanır !!!

Kanser Oluşumuna Beslenmenin Tesiri :Diyet posası, kullanılan ek hususları ( nitrit, nitrat ), küf ve toksinler ( aflatoksin ), yiyeceği pişirme ve hazırlama yolları. ( kızartmalar ), tütün ve alkol ( likör ve bira ), şiddetli ve gayrikâfi beslenme ( şişmanlık- zayıflık ), alınan antioksidan seviyesi.

Posa : Sindirim sisteminde enzimler tarafından sindirilmeyen besinlerin organizma için yararlı kısmıdır.

Zayıflığı: Kolon kanseri riskini arttırır. Posa, gaita hacmini ve gaitanın bağırsaktan geçiş vadesini azaltır, kısa zincirli yağ asidi oluşumunu arttırarak, H2, metan , CO2, kısa zincirli yağ asitleri üretir, pH yı düşürür. Mikrobiyolojik çoğalmayı arttırır. Kuvvet metabolizmasını değiştirir. Organik, inorganik hususları fiyat.Safra asitlerinin dehidroksilasyonunu azaltır.

Tuz : Ziyadesi midede nitrit türevleri oluşturarak, mukozayı zayıflatır, mide-özofagus kanser riskini arttırır.

Sakkarin : Yüksek alım seviyelerinin kanser riskini arttırdığı cephesindeki sonuçlarda, diyabetli hastalarda yüksek alım seviyelerinin, idrar yolu kanser riskini arttırdığı işaret edilmektedir.

Nitrit nitrat tuzları :Etlerin korunmasında kullanılır. ( Salam, sucuk, sosis, vb.) N-Nitros bileşikleri oluşturarak kanser riskini arttırmaktadır.

E ve C vitamininin, karsinojenleri %30-60 nispetinde azalttığı belirtilmektedir..

Aflatoksinler : Tahıllarda kimi küfler nemli ve sıcak ortamlarda artmaktadır.
Mısır, taraf fıstığı ve yağlı tohumlarda ürerse, özofagus, karaciğer kanseri riskini arttırdığı gösterilmiştir.

Pişirme formülleri : 5 dk. Kızartma, 48 saat kaynatma,35 dk ızgara süreçleri dana etinde mutajeniteye neden olmaktadır.

Radyasyon : Hücre DNA'sını değiştirip mutajeniteyi ve hastalık riskini arttırmaktadır.

Sigara : Tütün çiğneme, sigara içme, tütün dumanına maruz kalma ağız, yanak, dişeti, akciğer kanseri oluşumunu %20-30 tesirler.

Alkol : Mukozal karakteri değiştirip, enzim ve metabolik işlevleri bozar.Kronik alkoliklerde B kompleks vitaminler ile demir, çinko ve öbür iz elmentler zayıflığı oluşur.

Alkolle, kâfi sebze-meyve tüketilmesi ağız boğaz boşluğu ve birtakım sindirim sistemi kanserleri riskini oluşur.

Şişmalık :Erkekler için 1,33 Bayanlar için 1,55 Kanserden mevt riskini arttırdığı gösterilmiştir.

Karotenler “Vit A'nın ön öğeleri”

Oksidasyonlardan ileri gelen doku tahriplerini önleyerek kanser riskini azaltmaktadır.
Birtakım hür radikalleri fiyat, aktivitelerini düşürerek, lipit oksidasyonunu azaltır, hücre membranını korurlar.
Mikrozomal membranları peroksit ajanlara karşı korur.

Kansede vitaminler umum olarak :Karsinojen oluşumları önleyerek,detoksifikasyonu arttırırlar,transform hücre replikasyonunu, malignansiyi, değişimi denetim ederek, hücreler arası muhaberesi sağlayarak kollayıcıdırlar.

Çinko : Karsinojenleri bağlar, membran geçirgenliğini tesirler.

Selenyum : Topraktaki nitratları bağlar.

İyot : Zayıflığında, tiroit kanseri

Mg ve mo: Yetersizliğind,özofagus kanseri

Fe ve folik asit zayıflığında gastrik lezyonlar saptanmıştır.

Hastalık riskini düşürmek için dikkat edilecek noktalar!!!!

1- Günlük kuvvet alımı - harcamasını dengelemek, ülkü tartısı korumak.

2- Total yağ alımını azaltmak. Yağlı et ve kızartmaları azaltmak.

3- Taze zerzevat ve meyve tüketimini arttırmak. Diyete hardallı zerzevatları eklemek ( karnabahar, lahana, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası ), C, A, E vitaminleri, karoten ve Se alımını arttırmak( turunçgil ve havuç tüketimini arttırmak ).

4- Diyette kurubaklagil ve tohumlara mahal vermek.

5- Sarımsak, soğan, arpacık soğanı, nane, maydanoz üzere zerzevatları bol tüketmek.

6- Alkol, sigara, ek unsurlarından sakınmak.

7- Kompleks CHO tüketimini arttırmak, rafine CHO azaltmak.

8- Hazırlarken kızartmalardan, tütsülendirmelerden sakınmak, salamura, turşu tüketimini azaltmak.

9 - Öğün atlamamak . Beş ana besin kümesinden her öğün tüketmek.

10- Tuzu günde 5 gr ‘dan çokça tüketmemek

11- Her gün müsait fizikî aktivite yapmak

12- Turfanda besin tercih etmemek

13- Fiyatı birebir besin kıymeti yüksek besinleri tercih etmek (gazoz-süt)

14- Tıpkı öbekten ucuz besini tercih etmek (muz-elma
15- Hazırlama pişirme kurallarına uymak

16- Ehil omega-3 almak


1- İştah azalması durumunda hastayı

** Acıkmamış dahi olsa yemek yemeye teşvik etmek ** Değişik davranış teknikleri öğretmek
** Az ölçülerde sık sık yedirmek
** Evvel katı, gerisinden likit besinler vermek
** Kalorisi olmayan yiyeceklerden kaçınmak
** Hafif ve yavaş egzersizler yaptırmak
** Âlâ kalite proteinli, bol kalorili besinler vermek
** Ek güç kaynağı besinler vermek
**Ticari hazır eserlerden yararlanmak

2-Tat duyusu değişmesi durumunda

** Çeşitli baharat ve çeşniler kullanmak
** Yiyecekleri soğuk yahut oda ısısında servis yapmak
** Meyve suları kullanmak
** Değişik görünüm ve renkte yiyecekler vermek
** Haddinden fazla tatlı besinlerden kaçınmak
** Yemek kokularından, bed kokulu besinlerden kaçınmak

Eğitim vermek!!!

Kanserden korunmada ve ilerlemesini önlemede altın kurallardır.

 

Similar threads

Kanser; denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan, birçok tipi tanımlanan bir hastalık kümesidir. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Halk sıhhati yanından kanserin değeri, marazın öldürücü olma nispetinin yüksekliği ve sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
KANSER NEDİR? Kanser; 200’den çokça çeşidi tanımlanan, kendine mahsus belirtileri bulunan, denetimsiz çoğalan hücrelerin sıradan işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan önemli bir rahatsızlıktır. Kanser, yaş ve cinsiyet öbeklerine nazaran farklı biçimlerde görülebilir. Erkeklerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, birçok kanserlerde % 10 ile %70 arasında tesirli olduğunu göstermektedir. Şimdi genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Kanser denetimsiz çoğalan hücrelerin alışılagelmiş işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Kanser kalıtımsan faktörler yanında sigara, etraf kirliliği, beslenme üzere çevresel faktörlerin tesirinde de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
162
Obezitenin kanserlere yakalanma riskini arttırdığı gösterilmiştir. Yalnızca Amerika’da her yıl 102.000 ile 135.000 arasında yeni kanser vakası görülmektedir. Yine obezitenin, pankreas, uterus, prostat ve yumurtalık kanserleri riskini arttırdığı saptanmıştır. 2020 yılında dünya çapında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
318
858,523Konular
981,281Mesajlar
31,135Kullanıcılar
Moris5454Son üye
Üst Alt