Kanser Hastalari Icin Beslenme Onerileri kanser hastaları için yemek yemek tarifleri kanser hastasının yemesi gerekenler hastalarının yememesi gerekenler hastalarının yemesi KANSER HASTALARI ICIN BESIN ONERILERI İyi beslenme kanser tedavisi gören insanlar için özellikle önemlidir; ve yerinde beslemek bu sırada bilhassa güçtür Kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviler genel olarak yeme alışkanlıklarını bozar Mide bulantısı hissedebilirsiniz İştahınız olmayabilir veya ilaçların a zınızın tadını de iştirdi ini ayrım edebilirsiniz Yiyecekler tatlarını kaybedebilirler Kendinizi o kadar bezginlik ya da hasta hissedersiniz fakat, en son yerine getirmek istedi iniz şeyin yemek oldu unu düşünebilirsiniz Bir Takım kanser hastaları, tedavi aşağıda de ilken bile iştahlarını kaybederler Uygun yemek kanser tedavisinin başarısı için çok önemlidir Çare esnasında iyi beslenen ahali, gövde dayanıklılıklarını daha iyi korurlar ve bu vesile ile kemoterapinin ve radyasyon tedavisinin potansiyel yan etkilerine daha kolay dayanabilirler Ayrıca bu insanlarda daha az enfeksiyon olur ve tedavi sırasında daha aktif olmaya devam ederler Kanser tedavisi sırasında sa lıklı bir diyet az kalsın diğer zamanlardakiyle aynıdır Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir Dört temel yiyecek grubunun (meyva ve sebzeler, et ve di er proteinler, tahıl ürünleri ve süt ürünleri) her birine ihtiyacınız vardır İdeal olarak, her gün dört veya daha fazla porsiyon sebze ve meyva, dört veya daha artı porsiyon tahıl (ekmek, hububat, makarna ve pirinç), iki ile üç porsiyon protein (kümes hayvanı, balık, et ve tahılla karıştırılmış olarak fasulye, bezelye veya kabuklu yemiş gibi bitkisel protein) ve iki ya da daha pozitif porsiyon protein, kalsiyum ve vitamin açısından varlıklı süt ürünleri (bunların arasına süt, peynir, yo urt ve dondurma girer) yiyin Protein açısından zengin yiyecekler yemeye özel uyarı gösterin Bunlar, beden dokularının onarımına ve oluşumuna takviye etmede bilhassa yararlıdırlar genellikle, vücudunuzun enerji için protein stoklarına başvurmasına, böylelikle kendini onarmaya daha az yeterli ışık halkası gelmesine neden olmayacak şekilde, yeterince yemek yemek yemeniz gerekir Kendinizi hasta hissederken iyi yemek yemek nasıl olası olabilir? En leziz gıdaları seçin, yemek zamanlarınızı, yiyebilecek gibi hissetti iniz zamanlara tarafından ayarlayın Çoğu birey en sevdi i yeme in çare boyunca öyle çekici gelmedi ini ayrım eder Dolayısıyla, fazla sınırlı bir perhiz uygulamaya başlar Gitgide Artarak daha eksik yemek iştah uyandırdı ı için, diyet seçenekleri azalır Buna izin vermeyin Yiyebilecekleriniz konusunda elastik olun Bugün lezzetsiz gelen bir şey, yarın veya bir sonraki hafta daha leziz gelebilir Dağıtılmış gıdalardan yiyebilece iniz değin yiyin Yemeklerinizi kendiniz pişiriyorsanız, dondurabilece iniz ve kendinizi hasta hissetti inizde kolayca yeniden ısıtabilece iniz yemekler yapın (Bu, süre kazanmanızı sa lar) Yemek Yemek pişirmek özel çaba gerektiriyorsa, dondurulmuş akşam yemekleri ve hazırlanmış gıdalar asistan olabilir Yemek Yemek pişirme işini kolaylaştırmak için, hazırlanmış çorbaları ve sosları taze gıdalarla karıştırın İçinizden gelmese bile, yemeklerin göze hoş görünmesini sa layın Çevrenizdeki eşyalar kendinizi ne dek fena hissetti inizi unutmanıza muavin olabilir Kuca ınızda yedi iniz bir yemek, özellikle iştahınız yoksa, masada üstünde çiçeklerle ve güzel bir porselen tabaktan yemek dek iştah açıcı olmayabilir Çare sırasında üstesinden gelinmesi en baskı sorun belki de ayrıca iştah açıcı hem de besleyici gıdaların bulunmasıdır Birçok kişi etin iştah açıcı gelmedi ini belirtiyor Bu sizin için bir sorunsa, kümes hayvanlarını, hafif tatlandırılmış balık ya da peynirleri deneyin Süzme peynir ve keskin yo urt gibi hafif tatlı süt ürünleri de iyi protein kaynaklarıdırlar Dondurma bile bir tedarik protein içerir Çekilmiş fıstıktan yapılmış tuz ezme sandviçi veya elma gibi meyvalar üstüne bu ezmeyi koyarak yemeyi deneyin Fasulye, nohut ve börülce gibi baklagiller, özellikle pirinç, darı gibi tahıllarla veya ekmekle birleştiklerinde, iyi protein kaynaklarıdırlar Yedi iniz gıdalarda muhtemel oldu u dek fazla kalori olmasına dikkat edin Ekme inizi ısıtın ve üstüne tereya , margarin, reçel ya da bal sürün Gıdalarınızın üzerine çekilmiş kabuklu yemişler serpin Gıdaları ya sız kurutulmuş sütle zenginleştirin Çoğu kişi özellikle çok da sa lıklı olmayan gıdalara aleyhinde alaka kaybından laf etmektedir Kahve, akarsu veya kırmızı etin yanı sıra, kızartılmış gıdalar, şekerlemeler, patates cipsi ve alkollü içkiler çekicili ini kaybetmektedir Gaz veya şişkinli e yol açma e iliminde olanlar gibi (brokoli, karnabahar, darı ve fasulyeler) bir takım sebzeler de çoğunlukla hoşa gitmemektedir Daha az sorun yaratır gibi görünen gıdalar taze meyvalar ve genelde yenmesi ve sindirilmesi kolay olan birçok sebze ve di er gıdalardır Süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları, balık ve makarnayla yapılan hafifçe tatlandırılmış yemeklere çoğunlukla tahammül edilmektedir Tek bir oturuşta yeterli miktarda yiyemiyorsanız, daha sık olarak minik miktarlarda yiyin Yeme inizi yavaş yavaş çi neyin Sıvıları yemek yemek dışarıya için İçti iniz sıvıların, meyva suları veya süt gibi besleyici de eri olmasına uyarı edin Karbonatlı içecekler, midenizi rahatlatıyorsa, kimsesiz soda içmek yerine meyva suyunu sodayla karıştırın Kendinizi aç hissetti inizde kolayca yiyebilmek için atıştıracak bir şeyler bulundurun Ya lı yiyeceklerden ve bol tereya lı soslardan kaçının Bunlar, di er gıdalardan çok daha süratli bir şekilde kendinizi doymuş hissetmenize yol açabilirler Hazırlanmakta olan yeme in kokusu sizi rahatsız ediyorsa, bu kokulardan uzak durun Yiyecekleri mikrodalga fırında ısıtın veya az pişirilmesi gereken veya düşük ısıda ısıtılabilen yiyecekleri seçin Çoğu kişi tedavi sırasındaki boşaltım sorunlarından kabızlık ya da ishal laf etmektedir Bunlar, barsa ı tahriş ederek ishale yol açan ya da barsa ın faaliyetini yavaşlatarak kabızlı a yol açan ilaçlar dahil olmak üzere, değişik faktörlere ba lı olabilir Alınan radyasyon da ishale yol açabilirYenilen gıdaların çeşitlili indeki azalma da kabızlı a ve gaz nedeniyle şişkinli e yol açabilir Bir Takım insanlarda tedavi esnasında süt ürünlerindeki laktozu parçalayamama sorunu ortaya çıkar, bu kişilerin çare tamamlanana değin bu ürünleri yemekten kaçınmaları gerekir Kabızlık durumunda, lif açısından zengin gıdaların yenmesi sorunu önlemeye veya sorunla uğraş etmeye yardımcı olabilir Bu cins gıdalar aralarında taze sebze ve meyvalar, kurutulmuş meyvalar, bütün tahıllar ve ekmek ve kabuklu yemişler sayılabilir Bol bol akışkan içmek de asistan olabilir id İshal kayda değer miktarda mineral ve akışkan kaybına yol açabilir Bazen lif oranı yüksek bir diyet ishalin tedavisinde etkin olabilir, çünkü lif dışkıdaki sıvıyı özümseme ve katılaştırma e ilimindedir Doktorunuz ishale aleyhinde bir ilaç yazabilir, ishal geçene dek süt ürünlerinden kaçınmanız iyi olabilir Kramplarınız varsa, her türden karbonatlı içecekler, lahana, karnabahar, fazla baharatlı gıdalar ve hatta bir takım çiklet çeşitleri (sorbitol içerenler) gibi gaza yol açan gıdalardan kaçının Keza sıvıları yemek yemek arasında için