Yürek ve dil Yürek ve dil Yürek ve dil Ya iyilik, güzellik fidanlığı; ya kötülük, bozgunculuk bataklığı İnsan nasıl işletirse dil madenini, pek süsler, donatır ömür ağacını Ve nasıl besleyip donatırsa böylece ürünlerle donatır yürek toprağını Dil ve yürek, ya kötülükler yuvası, kumkuması, ya iyiliklergüzellikler ovası Hani, Lokman Hekim, bir çırağıyla ava çıkmıştı, uzun yoldan evine döneceği sırada bir kabile reisi bu meşhur hekimi ağırlamak istedi Lokman Doktor, nasıl beden dilinden anlıyorsa öyle de gönül ve ruh dilinden anlıyordu Kırmadı kabile reisini O gece misafir kaldılar En semiz koyunlardan biri kesildi Yemek Yemek için harekete geçildi O sırada Lokman Hekim, çırağını sınav etmek istedi: Getir bakayım bana koyunun en pak iki organını Çırak gitti koyunun kalbini ve dilini getirdi Lokman: “Aferin! dedi, tam isabet Bir canlının en temiz iki organı kalbi ve dilidir Yediler, içtiler, şükrettiler Sabah olduğunda da her misafirin yaptığı gibi, yola revan oldular Ne var fakat yol kısa yok, Lokman fiilen ava çıkmış gibi görünüyor; fakat bu av sıradan bir gıda bulgu avı değil Hekimlik yolunda yeni bitki örtüsü, ilaçlar bulgu yolculuğu… Akşama yakın bir saatte bir diğer kabile reisi de Lokman Hekim’e davetli olması için ısrar etti İmkân varsa, davete icabet etmeli Lokman Hekim de o kadar yaptı Tekrar akşam ve daha semiz bir koyun kesildi Bu seferki imtihan daha zorluydu Lokman, çırağına: “Haydi derhal de koyunun en kirli iki organını getir bana dedi Çırak gitti, bir süre sonradan yeniden yürek ve dille dönüp geldi Uzattı kalp ve dili Lokman Doktor’e İşte efendim, dedi, bir canlının en kirli iki organı Lokman: “Bravo dedi, sen yalnızca görünen, duyulan bilgilerle değil; aynı zamanda marifetle de donatmışsın kendini Sahiden de yürek ve dil, bir canlının ayrıca en temiz, ayrıca de en kirli organlarıdır Dil ve yürek söylenti, fitne kaynağı haline gelmişse hem sahibini yer bitirir, hem de çevresinde tahribatlara yol açar Kısacası, şer için işlese, kötülükler, tahribatlar kaynağı olur Ama aynı organlar hayır için işlese, güzellikler, iyilikler merkezi olur ALINTI