iltasyazilim
FD Üye
Sağlık Durumu Bakanlığı, vatandaşları yaz aylarında dengeli ve tatmin edici beslenmeleri konusunda uyardı
Esas Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile kan basıncı, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları yer alan kişiler ilk önce olmak üzere, herkes için bazı sıhhat sorunlarının ortaya çıktığı bildirildi
Açıklamada, bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve akıcı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların geldiğine uyarı çekildi Vatandaşlara yaz aylarında beslenme konusunda şu uyarılarda bulunuldu:
Yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih edilmeli
Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere tartı verilmeli
Yaz aylarında cisim direncini çoğaltmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını karşılamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli
Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan besinler tercih edilmeli
SIVI KAYBINA DIKKAT
Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi minerallerin de atıldığı belirtilerek, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, dermansızlık ve dolaşım bozukluklarına yol açtığı belirtildi
Açıklamada, istikrarsız kaybını önlemek için günde asgari 22,5 litre su içmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi: ''Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze bıkkın meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmeli
Bebek ve çocuklar akıcı kayıplarını açıklama edemedikleri için aileler dikkatli olmalı İshal, bebek ve çocuklarda bilhassa yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar
Yeni doğan ve süt çocuklarında ishal daha basit oluşur ve daha ağır bir seyir izler Şiddetli ishallerde, kaybedilen akışkan ve minerallerin yerine konması nedeniyle, Belli Başlı Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden bedava alabileceğiniz tuzşeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin Bu çözelti, bayağı sudan daha iyi emildiğinden vücudun değişken ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkin olmaktadır''
KAHVALTININ ÖNEMİ
Kahvaltının özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olduğu açıklama edilen açıklamada, kahvaltıda şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar ile eksik yağlı peynirlerin, kafein taşıyan içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi önerildi
Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketiminin, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceği vurgulanan açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu: ''Şeker, şekerleme gibi kolay şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler seçim edilmeli O Kadar çok zararı aşina içki tüketiminden, vücudun güç kaynağı olan şekeri tükettiği için uzakta durulmalı Yazın fazla sıcaklarda dengeli ve yeterli gıda epeyce kayda değer Tatmin Edici ve dengeli besin; dört beslenme grubunda yer alan besinlerin tatmin edici miktarda tüketilmesiyle sağlanır Bu besinler; süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda bulunan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır''
Açıklamada, özellikle yaz aylarında sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için, dışında ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği belirtilerek, sıcaklarla birlikte besinlerin biçimsizleşme risklerinin arttığı, et, süt ve sütlü ürünler gibi potansiyel tehlikeli besinler için güvenilir mekanların seçilmesinin önemine de muhabere edildi
Esas Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile kan basıncı, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları yer alan kişiler ilk önce olmak üzere, herkes için bazı sıhhat sorunlarının ortaya çıktığı bildirildi
Açıklamada, bu sorunların başında güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve akıcı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların geldiğine uyarı çekildi Vatandaşlara yaz aylarında beslenme konusunda şu uyarılarda bulunuldu:
Yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdalar tercih edilmeli
Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere tartı verilmeli
Yaz aylarında cisim direncini çoğaltmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını karşılamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmeli
Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri ile hazırlanan besinler tercih edilmeli
SIVI KAYBINA DIKKAT
Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi minerallerin de atıldığı belirtilerek, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, dermansızlık ve dolaşım bozukluklarına yol açtığı belirtildi
Açıklamada, istikrarsız kaybını önlemek için günde asgari 22,5 litre su içmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi: ''Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze bıkkın meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmeli
Bebek ve çocuklar akıcı kayıplarını açıklama edemedikleri için aileler dikkatli olmalı İshal, bebek ve çocuklarda bilhassa yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar
Yeni doğan ve süt çocuklarında ishal daha basit oluşur ve daha ağır bir seyir izler Şiddetli ishallerde, kaybedilen akışkan ve minerallerin yerine konması nedeniyle, Belli Başlı Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden bedava alabileceğiniz tuzşeker çözeltisini (ORS) evinizde bir litre suda eriterek bebeğinize içirin Bu çözelti, bayağı sudan daha iyi emildiğinden vücudun değişken ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkin olmaktadır''
KAHVALTININ ÖNEMİ
Kahvaltının özellikle yaz aylarında günün en önemli öğünü olduğu açıklama edilen açıklamada, kahvaltıda şekerli ürünler yerine şekersiz marmelatlar ile eksik yağlı peynirlerin, kafein taşıyan içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarının tercih edilmesi önerildi
Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketiminin, sıcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceği vurgulanan açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu: ''Şeker, şekerleme gibi kolay şekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler seçim edilmeli O Kadar çok zararı aşina içki tüketiminden, vücudun güç kaynağı olan şekeri tükettiği için uzakta durulmalı Yazın fazla sıcaklarda dengeli ve yeterli gıda epeyce kayda değer Tatmin Edici ve dengeli besin; dört beslenme grubunda yer alan besinlerin tatmin edici miktarda tüketilmesiyle sağlanır Bu besinler; süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda bulunan et, tavuk, yumurta, peynir ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır''
Açıklamada, özellikle yaz aylarında sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için, dışında ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği belirtilerek, sıcaklarla birlikte besinlerin biçimsizleşme risklerinin arttığı, et, süt ve sütlü ürünler gibi potansiyel tehlikeli besinler için güvenilir mekanların seçilmesinin önemine de muhabere edildi