Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kalp - koroner hastalıklarında omega yağları

Kalp - koroner hastalıklarında omega yağları
0
159

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Kalp illetleri, kanser, diabet, karaciğer illetleri en yaygın görülen hastalıklardandır. Bu marazların kimileri kalıtımsal, kimileri sonradan yanlış ömür biçimleri,toksik nedenler, metabolik bozuklarla seyreden edinsel hastalıklardır.

Metabolik ve yanlış beslenme biçimlerinden birisi de yanlış tüketilen yağ seçimidir. Hücrelerin kendini müdafaası, bağışıklık mekanizmasının gelişmesi, tedavi sürecinde münhasıran omega-3 yağ tüketimi değer taşımaktadır.

Kalp damar hastalıklarında damar çeperinde biriken plak deposu büyüyerek kritik koroner arter tıkanrnası yahut büzülmesi artar. Kanımızdaki LDL seviyesi artıkça oksidasyon için materyal artmaktadır. Kolestrolun 200'ün altında olması olağanken bu ölçü 250'nin üzerine çıktığı vakit kalp buhranı riskini artırarak, taban hazırlamaktadır. Gelgelelim bu durumdan vücudumuzun şanslı olabileceği husus HDL kolestrolu yüksek olduğunda LDL kolestrolu reseptörlerle bağlayarak zararsız hale getirmeye çalışır. Bu nedenle HDL kolestrolu yüksek olması kollayıcı tesir göstermektedir.

Omega 3 tarafından varlıklı diyet kalp hastalıklarına karşı kollayıcı tesirinden birisi HDL kolestrolunun yükselmesini sağlayarak LDL kolestrolunu düşürmektedir.

Tekli doymamış ya'ğlardan olan zeytin yağı birebir hengamda skualin içerdiği için LDL kolestrolu 1/4 orantısında düşürebilmektedir.

Doymuş yağlar LDL seviyesini yükseltir, trans yağ asitleri HDL kolestrolunu düşürmekte ve LDL kolestrolunu yükseldiğini bilinmektedir. W-6 yağları LDL kolestrolunu düşürür. Gelgelelim HDL kolestrolunüde düşürür.

Bütün bu haberler ışığında gerçek beslenme biçimini öğrenmek sağlıklı ömür koşullarındandır. Eskimoların kalp illetlerinden vefat orantının çok düşük olması litaratürde nokta almaktadır. Bunun nedenin kan pıhtı oluşumunu yavaşlatan balık ve deniz eserlerinden çok tüketmelerinin olduğu bunun omega açısından varlıklı olması tespit edilmiştir.

Omega-3 yağlar' pıhtıların birbirine yapışmasının azaltması, fibrinojenin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kalp buhranı riski azalmaktadır. Birebir vakitte kalp ritmini dengelemektedir. Kan basıncının sıradan seviyede kalmasına yardımcı olur. Homosistein seviyesini düşürerek, arter çeperini korur.

Doymuş yağlar ; yağlı etler, tereyağ, yumurta, tam süt eserleri ve peynirde bulunur.

Trans yağlar ; margarin, ticari hazırlanmış hamur işi besinler, atıştırmalık yağlı azıklar içinde taraf alır.

 
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt