Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

KALP HASTALARINA KURBANDA KIRMIZI ET UYARISI

KALP HASTALARINA KURBANDA KIRMIZI ET UYARISI
0
128

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Kalp hastalarının beslenme düzenini bozmadan ve aşırıya kaçmadan Kurban Bayramı’nda et yiyebileceğini söyleyen Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, aşırı miktarda yağlı et tüketiminden kaçınılması uyarısı yaptı.
Koroner kalp hastalığı olan veya genetik yatkınlığı olan kişilerin kırmızı eti kontrollü tüketmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. İhsan Bakır hastaların yeterince bilinçli davranmadığını ve önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıldığını söyledi. Bakır, şunları söyledi: “Yağlı ette doymuş yağlar fazla miktarda bulunmaktadır. Alınan yüksek miktarda et ilaveten tuzlu olarak tüketilmişse kalp damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olanlarda sorun oluşturmaktadır. Bu dönemlerde yağlı ve tuzlu et tüketimine bağlı kalp rahatsızlıklarından acil servislere birçok başvuru olmaktadır. Koroner kalp hastalığı olan diyabetik ya da hipertansif hastaların Kurban Bayramı’nda miktar olarak az ve özellikle yağsız etleri tercih etmeleri onların sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.”
Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği kurban bayramı öncesi kalp hastalarının et tüketimi ile ilgili açıklama yaptı. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin oldukça fazla olduğunu ve bayram sonrasının acil servislere kalp damar hastalarının sık müracaat ettikleri günler olduğunu vurgulayan Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, özellikle, yüksek tansiyon, kalp damar hastaları, tuzlu ve yağlı kavurma ürünlerinden uzak durulması tavsiyesinde bulundu. Fazla miktarda kırmızı et ve iç yağı tüketimi koroner kalp hastalarının durumunu ağırlaştırdığına ve semptomları alevlendirdiğine dikkat çeken Bakır, "Tuz ve iç yağın aşırı tüketilmesi artan tansiyon atakları, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle, ağır ve sıkıntılı hastalık tabloları ile hastanelere başvuruları artıracaktır. Kurban bayramlarında, sakatat denilen, kurbanın, karaciğeri, dalağı, böbreği ve mumbarları yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastalarına yedirilmemelidir. Ancak kalp ve damar hastalarının az tuzlu ve az yağlı veya eti haşlama olarak ve az miktarda tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Kavurma yenecekse de az yağlı ve az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir. Ateşe direk maruz kalmış, yanmış, katranlaşmış ette kanser riski vardır. Bu bakımdan eti pişirirken dikkat etmeliyiz. Et tüketirken, yeşillik, taze salata gibi antioksiden besinlerin , etin olası zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Kalp hastaları ölçülü olmak kaydıyla kurban bayramında pişirilen etten rahatlıkla tüketebileceğini söyleyen Prof. Dr. İhsan Bakır, "Balon stend yaptığımız hastalar taburcu olduktan sonra çok yağlı ve çok yoğun olmamak kaydıyla et tüketebilir. Kalp yetmezliği olan hastalarımız yine tuzlu olmamak kaydıyla kurban etinden tüketebilirler. Bypasslı hastalarımız da hastaneden çıktıktan sonra yine kurban etini rahatlıkla tüketebilirler. Tabii haşlama gibi daha tuzsuz tüketilmesi daha zararsız olabilir. Tansiyon hastaları da tuzsuz olmak kaydıyla kurban etinden rahatlıkla yiyebilir. Diyabet, kalp ve tansiyon hastalarının aşırı tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekir. Bu hastalar, tatlı alımını en az düzeye indirmeli, hafif olan sütlü tatlıları tüketmelidirler. Kalp, tansiyon ve diyabet hastalarının, her dönem olduğu gibi Kurban Bayramı süresinde de ilaçlarını aksatmamaları, fiziksel egzersizlerine devam etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


 

Similar threads

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır,Ramazan'ın sigarayı bırakmak için birfırsatolduğuna vurgu yaparak, Ramazan ayında günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan tiryakilerin, iftar ve sahurda üst üste sigara içmesinin kalp krizini tetiklediği söyledi. Kalp ve Damar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak anılıyor. Kalp hastalarının mevsim geçişlerinde alacağı önlemler hayati önem taşıyor: “Kış başlamadan grip aşısı yaptırılmalı, doktor kontrolü ihmal edilmemeli, tuz tüketimine dikkat edilmeli, sigara bırakılmalı.”...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
KARDİYOLOJİ UZMANI DR. ÖZGÜR ÖZ, BAYRAMDA ARTAN YEME SIKLIĞININ KALBİN YÜKÜNÜ ARTIRDIĞINI İFADE ETTİ. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, kurban bayramında beslenme alışkanlıklarının bozulmasına bağlı olarak kalp damar hastalıklarının arttığını ifade etti.  Kurban bayramında kırmızı et...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Afyon Kocatepe Üniversitesi  (AKÜMÜLATÖR) Tıp Fakültesi Hastanesi Yürek ve Damar Cerrahisi Başlıca Bilim Dalı Başkanı  Prof Dr Osman Tansel Darçın, yürek hastaları için paça ve kelle türü  yiyeceklerin etten daha zararlı olduğunu söyledi  Prof Dr Darçın, yürek krizi  geçirmiş, kalbinde stent...
Cevaplar
0
Görüntüleme
99
Kutahya Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Hastanesi doktorlarından Enis Kocak, kalp hastalarının icerdiği koruyucu yağ asidi sebebiyle balığı sofralarından eksik etmemesi gerektiğini soyledi Kalp ve Damar Hastalıkları Mutehassısı Dr Enis Kocak, balıkta herkes icin yararlı B, A ve D vitaminlerinden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
74
858,505Konular
982,773Mesajlar
33,068Kullanıcılar
deoxr64Son üye
Üst Alt