Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kalori sayarak zayıflayabilir miyim?

Kalori sayarak zayıflayabilir miyim?
0
147

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
105514.jpg
105514.jpg
Yaktığından daha az kuvvet al ve kilo ver; kilo vermenin en en son ve kolay denklemi üzere söylenen bu kelam aslında külliyen YANLIŞ!

Yediğim her şeyin kalorisini sayayım, az kalori alayım derhal zayıflayayım fikri en yaygın efsanelerden. Gelgelelim bu kadar olağan ilerlemiyor vücudumuzun döngüsü. Yediğiniz besinin karbonhidrat, protein ve yağ orantıları devreye giriyor bu noktada.

Düşünün ki eşit kalorilerde tavuk ve pasta yediniz. Pastadan karbonhidrat, yağ almışken tavuk yediğinizde protein yüklü bir kuvvet almış oluyorsunuz. Tavuktan aldığınız proteinlerin termik tesirini varsayarsak kısa vadede vücut yakmaya başlıyor, lakin tıpkı durum pasta için beğenilen olmuyor ve alınan kuvvetin bir kısmı yağ olarak depolanıyor.

Gerçek şu ki bireylerin kalori alımının sayısal bedeli, vücut bileşenini etkileyen tak faktör değildir. Aslında dikkat edilmesi gereken en az 4 faktör bulunmaktadır;

1.Alınan Besinin Termik Tesiri

Besinin termik tesiri sindirilme,emilme ve özümsenme aşamalarında muhtaçlık duyulan kuvvet ölçüsünün yanı sıra azık sindirildiğinde merkezi had sisteminin metabolizma üzerindeki uyrarıcı tesiri sonucu harcanan enerjiyi ölçer. Üç makrobesin arasında(karbonhidrat,protein,yağ) protein en yüksek termik tesire sahip olandır.

2. Alınan Besinin Lif Içeriği

Kimyasal yapısından ötürü lif bir karbonhidrat olarak sınıflandırılır, ama gayri karbonhidratlardan farklı olarak lif kısmen sindirilemeyen bir besindir. 1 gram lif 4 kalori olsa da bu kaloriler sindirilmeyecek ve vücutta emilmeyecektir. Binaenaleyh 300kalorilik barbunya(3 te biri liften oluşur) tükettiyseniz yaklaşık 100 kalori sindirim borunuzda sindirilmeden yol alacaktır.

3.Alınan Besinin Glisemik Indeks Ve İnsulin Ölçüsü

İnsülinin temel hizmeti glikozu(şeker) çizgili kaslara taşımak olsa da gayri pek çok besin bileşenini de gerekli depolama yerlerine taşır, buna yağ da dahildir. Karbonhidrat tüketimi çokça insulin salgılanmasına ve yağlı besin tüketimi kandaki lipid seviyesinin artmasına sebep olduğu için bu ikili bir arada tüketildiğinde yağ Depolanması tetiklenmektedir.

4. Öğünlerin Ölçüsü, Sıklığı Ve Devranı

Şiddetli ve istikrarsız öğünler, vücudun bir daha ne vakit azık alınacağını kestirememesinden ötürü alınan gıdayı depolamaya teşvik eder. Bilakis daha az ve sık öğünler yağ kaybında artış ve alınan besinin daha güzel kullanılmasını sağlar. Birebir vakitte yatmadan çabucak evvel tüketilen fazlaca karbonhidrat insulin salınımını artırır, gecelik yağ yakımını pürüzler ve uyku sırasında yağ depolanmasını artırır.

Gördüğünüz üzere kişi günlük olarak nispeten daha az kalori tüketebiliyor olabilir, gelgelelim birebir devranda yağ depolamayı tetikliyor da olabilir.Kötü azık tercihi, makrobesinleri verimsizce birleştirmek, istikrarsız ve sistemsiz azık tüketimi zayıflama sürecince yapılan günahlardan yalnızca kimileri.

Burda ne kadar kalori aldım mekanına hangi besin öbeğinden ne aldım sorusu sorulmalı. Sağlıklı bir beslenme planında günlük alınan enerjini %50-60'ı karbonhidratlardan, %12-15'i proteinlerden, %25-30'u yağlardan olmalıdır.Bu orantılar sağlandığı sürece sağlıklı bir beslenmeden laf edilebilir ve fakat bu biçimde sağlıklı bir kilo kaybı mümkün olabilir.

Yani gün içinde 1000 kalori aldım diye sevinirken hepsi yağa dönüşebilme potansiyelinde olan besinleri tüketirseniz kilo vermeniz mümkün olmaz, hem de aç kalmış olursunuz. Lakin sağlıklı bir halde aldığınız 1500 kalorinin bir kısmı siz daha bölgeyken yakılmaya başlayabilir.

Kalori yalnızca kalori değildir, unutmayın. Kilo vermek asla az kalori almak değildir, bunu kendinize yapmayın yapanlara da yaptırmayın.

 
858,505Konular
982,778Mesajlar
33,071Kullanıcılar
NefSeCihadSon üye
Üst Alt